Praksis og arbeidsliv ved Institutt for estetiske fag
Lovverk og juridiske føringer via Universitets- og høyskoleloven (lovdata.no) og Forskrift om studier og eksamen ved OsloMet (lovdata.no) er gjeldende ved rutiner for samarbeid med arbeidslivet og gjennomføring av praksisopplæring ved instituttet.
-
Samarbeid med arbeidslivet via utdanningen
Samarbeid med arbeidslivet via utdanningen, inkludert:
- Våre universitetssamarbeid
- Rolleavklaring ved samarbeid
- Samarbeidsavtale
- Godtgjørelse ved praksissamarbeid
-
Informasjon om praksis i studieprogrammene ved EST
-
Praksiskalender EST
Praksiskalender for kommende studieår blir publisert her i løpet av mars. Informasjon til studenter om praksisgjennomføring blir gjennomgått ved starten av semesteret og fordeling av praksisplasser blir publisert i læringsplattformen Canvas før samarbeidsmøtet.
Praksiskalender 2025-2026
- Praksiskalender LUPE 1. år og PPU 1. praksis, grunnskole (.pdf)
- Praksiskalender LUPE 2. år og PPU 2. praksis, videregående skole, formidling- og læringsarenaer (.pdf)
- Praksiskalender LUPE 3. år FAG II - Mediefag og dramafag (.pdf)
- Praksiskalender LUPE 4. år grunnskole og videregående skole (.pdf)
Praksiskalender 2024-2025
-
Tilstedeværelse og fravær fra praksis
Tilstedeværelse
Praksisopplæringen er en obligatorisk del av studiet. Omfanget er nedfelt i program- og emneplan, samt forskrift om rammeplan ved lærerutdanningene. Det kan normalt ikke lempes på kravet til oppmøte jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet (lovdata.no).
Vi gjør oppmerksom på at omfanget av tilstedeværelse i praksis varierer i de ulike praksisemnene ved instituttet. Omfanget vil fremkomme i studiets program- og emneplan.
Deler av praksisopplæringen kan avvikles utenfor studieåret, om dette er særlig hensiktsmessig for alle parter av praksissamarbeidet. Dette avtaler instituttet i dialog med den enkelte praksisarena i forkant av praksisgjennomføring og en eventuell gjennomføring skal være gjensidig ønsket av praksisstudenten.
Les mer om krav til tilstedeværelse for gjennomføring av praksis i fanen: Informasjon om praksis i studieprogrammene ved EST.
Studentenes tilstedeværelse
Studentene er tilstede på praksisstedet i fulle arbeidsuker á 37,5 timer og innenfor kl. 08:00-16:00. Forskyvninger av arbeidstid kan avtales mellom studenter og praksisstedet. Variasjoner av arbeidstid kan forekomme ved ulike praksissteder, da tilstedeværelse og innholdet i praksis defineres av praksisstedet og praksislærers/ -veileders arbeidsplan.
Studentenes fravær
- Studenter som på grunn av dokumentert sykdom eller andre tungtveiende fraværsårsaker ikke får fullført praksisstudiet kan søke fakultetet om utsatt praksis.
- Utsatt praksis kan innvilges når det er gjennomførbart med hensyn til tildeling av praksisplasser.
- Fakultetet avgjør om studenter med fravær fra praksis etter første ledd må ta hele praksisperioden om igjen, og når utsatt praksis kan gjennomføres.
- Studenter som får vurdert praksis vurdert til ikke bestått, må ta hele praksisperioden på nytt, neste gang den arrangeres ordinært.
- Dersom studenten får annullert praksisperioden på grunn av formelle feil skal det tilrettelegges for ny praksisperiode så raskt som mulig.
Dersom studenten ikke har fulgt obligatorisk undervisning eller gjennomført arbeidskrav inkl. krav til tilstedeværelse i praksis i et emne, vil studenten ikke kunne meldes opp til eksamen.
Det skilles mellom fravær som ikke kan tas igjen og fravær som skal tas igjen ved utgangen av ordinær praksisperiode.
Fravær som ikke kan tas igjen
- Fravær som ikke er dokumentert med egenmelding, legeattest eller innvilget permisjon
Godkjent fravær som skal tas igjen
- Innvilgede permisjoner og egen/egne barns dokumenterte sykdom regnes som godkjent fravær
- Alt godkjent fravær skal tas igjen i form av forlenget praksisperiode.
- Ved utgangen av ordinær praksisperiode avgjør praksislærer i samarbeid med instituttet hvordan et slikt fravær tas igjen. Studenten skal ta igjen fraværet snarest mulig, og senest innen utgangen av studieåret.
Sykefravær fra praksis
Ved sykefravær må studenten omgående varsle praksislærer eller kontaktperson ved praksisstedet. Ved sykefravær inntil 3 dager leveres egenmelding som en skriftlig beskjed til praksisstedet. Dersom det totale fraværet i praksisperioden overstiger 3 dager, leveres legeattest/sykemelding som dokumentasjon på fraværet til praksisteamet ved EST. Legeattest/sykemelding skal leveres via nettskjemaet her, senest når studenten er frisk og tilbake ved praksisstedet.
Sykemelding ved fravær fra praksis (nettskjema.no)
Permisjon - godkjent fravær som skal tas igjen
- Det kan søkes om permisjon fra praksisopplæringen. Dersom søknaden gjelder minst én dag, må det søkes på skjema til praksisadministrasjonen straks behovet for permisjon er kjent for studenten. Dokumentasjon må være vedlagt søknaden.
- Permisjoner gis bare unntaksvis:
- Ved velferdsgrunner: omsorgsoppgaver og sykdom, samt død i nærmeste familie.
- Ved gjennomføring av eksamener ved OsloMet.
- For studenter som driver toppidrett og omfattes av avtalen mellom Olympiatoppen og OsloMet.
- For inntil to dager permisjon pr. år i forbindelse med høytider knyttet til religion eller livssyn.
- Ved militær verneplikt.
- For å delta i arrangement eller organisasjonsarbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå.
- Det er en forutsetning at organisasjon eller arrangør garanterer at de refunderer universitetets utgifter til eventuelt forlenget praksisperiode.
- Praksisadministrasjonen innvilger ikke permisjon i forbindelse med feriereiser, fritidsaktiviteter, deltakelse i tv-programmer, talentkonkurranser, kurs, seminar, arbeidsforhold, bryllup, diverse familie-/vennesamlinger o.l.
- Praksislærere kan innvilge permisjon for deler av enkeltdager, men skal ikke gjøre avtale med studenter om å begynne senere eller gå tidligere på fast basis.
Unntak – godkjent fravær som ikke må tas igjen
- Ved studentpolitisk tillitsverv ved OsloMet kan en student ha inntil to dagers permisjon per semester uten at dette må tas igjen. Det må likevel søkes om permisjon for de aktuelle dagene.
Praksislærers tilstedeværelse
Praksislærer og veiledere ved praksisstedet er tilstede på praksisstedet i henhold til egen ordinær arbeidstid på egen arbeidsplass. Studentene skal gjennomføre praksis innenfor de ytre rammene av ordinær arbeidstid á 37,5 time per uke. Forskyvninger av arbeidstid til kveld og helg kan avtales mellom studenter og praksisstedet, i henhold til praksisstedet og praksislærers/ -veileders arbeidsplan. Studentene må forholde seg til praksisarbeid innenfor disse rammene og praksislærer oppretter en timeplan for studenten på maksimalt 6 timer bundet tid hver praksisdag. Den resterende arbeidstiden i uka utover bundet tid styrer studentene over selv.
Praksislærers fravær
Ved praksislærers planlagte fravær tilknyttet arbeidsrelaterte forpliktelser eller eventuelt sykdomsfravær, må studentene følges opp av andre ansatte eller ledelsen ved praksisstedet. Praksisstedets leder kan ved akutt fravær avtale egenpraksis for studentene i 1-2 dager per praksisperiode, der studentene selv regulerer arbeidstid opp mot forhåndsavtale arbeidsoppgaver. Dette kan ikke avtales for eventuelle observasjonsdager før en praksisperiode, ser studentene skal bli kjent med praksissted. Ved avtalt egenpraksis må tilknyttet veileder fra instituttet få beskjed om rammene for avtalen.
Studenter som vikarer
Det er ikke anledning til å bruke studenter som lønnede vikarer i praksisperiodene, da de er i utdanning og skal ha jevnlig veiledning og vurdering gjennom praksis i studieløpet. Studenter som etter avtale gjennomfører praksis på egen arbeidsplass gjennom studiet, lønnes ordinært etter gjeldende kontrakt med arbeidsgiver gjennom praksisperioden. Studenter som får jobbtilbud eller tilbud om å være vikarer utenom praksisperioden, på arenaer de har blitt kjent med gjennom et studieløp, skal motta en kontrakt og lønnes etter gjeldende lønnsregulativ.
For lærerstudenter ved LUPE og PPU innebærer det at de ikke skal brukes som gratis arbeidskraft gjennom praksisperioden at praksislærer/-veileder må være tilstede ved studentenes undervisning og kontakt med målgruppen. Praksislærer kan forlate rommet dersom dette er forhåndsavtalt og hensiktsmessig for oppøving av gruppeledelsesferdigheter og progresjon gjennom praksisperioden.
-
Veiledning og vurdering av praksis
Studenter som er i praksis og kontakt med arbeidslivet gjennom studiene på EST skal få jevnlig veiledning og tilbakemelding, slik at de er orientert om hvordan de fungerer i forhold til kravene for å bestå praksisstudiet og fremtidig yrkesutøvelse.
For hver praksisperiode på instituttet skal det som et minimum gis muntlig midtveisvurdering, og en skriftlig sluttvurdering der studentens prestasjoner vurderes av praksisstedet og instituttet, med hensyn til læringsutbyttene tilknyttet emnet og praksisperioden. For praksisperioder av kortere varighet enn en (1) arbeidsuke, kan midtveisvurdering unnlates.
I praksisperioder i lærerutdanningene på EST vil studentene hovedsakelig settes sammen i grupper på 3-4 studenter, som veiledes som en gruppe gjennom praksisperioden. Kun muntlig midtveisvurdering og gjennomgang av skriftlig sluttvurdering er individuell. Praksisperioder ved studiene på instituttet kan gjennomføres individuelt om dette fremkommer i program- og emneplan.
Praksis vurderes med vurderingsuttrykket bestått / ikke bestått.
Skjema for veiledning og vurdering og vurdering finner du i fanen Praksisdokumenter og skjemaer for praksisgjennomføring.
Rutinene for veiledning og vurdering i det enkelte studieprogram på instituttet kan leses under fanen Informasjon om praksis i studieprogrammene ved EST.
Sluttvurdering av praksis
Det varierer hvordan en skriftlig sluttvurdering gjennomføres ved de ulike studieprogrammene ved instituttet. Det vil fremkomme via emneplan, Canvas, samarbeidsmøter og kommunikasjon med instituttet hvilke krav til veiledning og vurdering som er gjeldende for praksisgjennomføring i det aktuelle emnet. Ved krav om sluttvurdering fra praksisstedet via en skriftlig vurderingsrapport, skal praksisteamet på EST og studenten motta rapporten som dokumentasjon på praksisgjennomføring.
Via praksis i lærerutdanningene LUPE og PPU har praksisstedet v/ praksislærer ansvar for å fylle ut og levere inn en individuell vurderingsrapport for hver student, som en del av arbeidet med veiledning og vurdering gjennom praksisperioden. Via praksis i de øvrige studieprogrammene på instituttet, vil det variere om praksisstedet eller studentene har ansvar for å fylle ut og levere inn skriftlig dokumentasjon på gjennomført praksis.
Slik leverer du veiledning- og vurderingsrapport etter praksis i lærerutdanningene LUPE og PPU
Alle parter i samarbeidet på lærerutdanningene LUPE og PPU må godkjenne vurderingen av studenten via en Veiledning- og vurderingsrapport for praksisopplæring. Praksislærer har ansvar for å gjennomføre gjennomgående veiledning og sluttvurdering av studentene i praksis, i samarbeid med veileder fra instituttet EST. Praksislærer skal gjennomgå vurderingsrapporten med tildelt praksisveileder fra EST, via en avsluttende samtale før praksisslutt. Studenten får en gjennomgang av innholdet i rapporten og signerer den via en avsluttende vurderingssamtale med praksislærer, før studenten forlater praksisstedet. Praksislærer leverer vurderingsrapporten til instituttet via opplastning i nettskjemaet lenket opp under. Praksislærer må også sende en kopi av rapporten til studenten, da dette er studentenes dokumentasjon for gjennomføring av praksisperioden.
Vurderingsrapporten er en digitalt skrivbar PDF. Vær oppmerksom på at det går an å signere digitalt og mellomlagre vurderingsrapporten gjennom praksisperioden. Vi anbefaler partene å bruke veiledning- og vurderingsrapporten som et aktivt dokument gjennom hele perioden, der noe vurderingsinnhold fylles inn ved muntlig midtveisvurdering og resten før avsluttende vurderingssamtale.
Ved sluttvurdering av praksis må praksislærer ved praksissted huske å gjennomføre:
- En avsluttende samtale med praksisveileder fra EST, der dere sikrer at dere er enige om vurderingen som er gjort i henhold til gjeldende læringsutbytter i emnet. Praksislærer bekrefter ved innsending av rapporten at denne samtalen har blitt gjennomført.
- En avsluttende vurderingssamtale individuelt med hver student i gruppen, der dere siste praksisdag gjennomgår innholdet i veiledning- og vurderingsrapporten. Studenten skal her signere rapporten. Praksislærer bekrefter ved innsending at denne samtalen har blitt gjennomført og at dokumentene er signert av studenten.
- Innsending av rapporten til praksisteamet på EST, senest en uke etter siste praksisdag. Praksislærer leverer vurderingsrapporten ved å sende laste den opp via nettskjemaet lenket opp under. Innleveringen er personvernssikret og praksislærer logger inn med BankID. Alle rapportene for studentene i en praksisgruppe lastes inn i samme innsending. Opplastingen av vurderingsrapporten fungerer som praksislærer og praksisveileders signatur, og de trenger dermed ikke signere i dokumentet.
Lenke for innsending av vurderingsrapport (nettskjema.no)
Frist for innsending: Senest en uke (7 dager) etter siste praksisdag.
-
Politiattest og skikkethetsvurdering
Politiattest
Nye studenter må legge fram politiattest når de har fått opptak til et studieprogram med krav om dette. Generelt gjelder dette studieprogram hvor studentene gjennomfører praksis og er i kontakt med barn og unge i skole og opplæring, kunst- og kulturarenaer og i helse- og omsorgstjenester.
Studenter som ikke leverer godkjent politiattest, har ikke rett til å delta i praksisopplæring ved EST. De kan heller ikke avlegge eksamener som krever at dette er gjennomført. Det er heller ikke mulig å få vitnemål for fullført utdanning.
Finn ut hvordan du som student søker om og leverer politiattest her.
Skikkethet ved EST
Følgende studieprogram ved EST er underlagt forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning (lovdata.no):
-
Lærerutdanning i praktiske og estetiske fag trinn 1-13, design kunst og håndverk
-
PPU i design kunst og håndverk (heltid/deltid)
-
PPU i drama- og teaterkommunikasjon (heltid/deltid)
-
Kunst og design, studieretning kunst og formidling
-
Drama- og teaterkommunikasjon
-
Master i estetiske fag, studieretning kunstterapi (deltid)
-
Master i estetiske fag, studieretning kunst- og designdidaktikk (heltid/deltid)
Hva er skikkethetsvurdering?
Studenters faglige og personlige forutsetninger for å fungere i fremtidig profesjonsutøvelse skal vurderes. En student som utgjør en mulig fare for barnehagebarn, elever, pasienter, klienter og brukeres liv, fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet, vil ikke bli ansett som skikket for yrket.
Løpende skikkethetsvurdering av den enkelte student foregår kontinuerlig gjennom hele studieløpet, både i den teoretiske og den praktiske delen av studiet. Dette innebærer at lærere, praksislærere, veiledere og andre som har med studenten å gjøre i utdanningssituasjonen har et ansvar for å foreta løpende vurderinger, veiledning og sende inn en tvilsmelding ved behov.
Særskilt skikkethetsvurdering starter med innlevert tvilsmelding, som behandles av institusjonsansvarlig for skikkethetsvurdering ved OsloMet.
Ved innsendt tvilsmelding vil saken undersøkes og studenten vil innkalles til en vurderingssamtale, der studenten får anledning til å bidra med sin opplevelse av saken. I de fleste tilfeller av innmeldt tvil vil utvidet veiledning og videre oppfølging av studenten igangsettes.
Innsending av tvil er både viktig for å ivareta at studenten får den oppfølgingen hen har behov for gjennom studiet og inn i et fremtidig arbeidsliv, og for å ivareta de ulike brukergruppene i ulike yrkesgrupper i samfunnet.
- Rutiner ved skikkethetsvurdering på OsloMet
- Se også video med forklaring av skikkethetsvurdering ved OsloMet (film.oslomet.no)
- Beskrivelse av hvilke rutiner og saksgang OsloMet følger ved vurdering av tvil om skikkethet
- Som student og samarbeidspartner via praksis, må du sette deg grundig inn i hvilke rettigheter og plikter som foreligger
- Se også mer om studentrettigheter via Studentombudet ved OsloMet (uni.oslomet.no)
Melde tvil om skikkethet
Alle kan levere tvilsmelding, både faglig og administrativt personale på universitetet, medstudenter, praksissteder og praksislærere. Den som leverer tvilsmelding er ikke part i saken, og har ikke krav på tilbakemelding, men vil få beskjed om at meldingen er mottatt.
Om du ønsker å melde inn tvil om skikkethet, benytter du skjemaet via lenken under og laster opp ferdig utfylt skjema og vedlagt dokumentasjon. Tvilsmeldingen må begrunnes og knyttes til minst ett av vurderingskriteriene i forskrift om skikkethetsvurdering og dokumentasjon må legges ved (for eksempel skildringer av veiledningsøkter, situasjonsbeskrivelser, praksisrapporter, e-poster, skjermdumper eller lignende.
-
-
Personvern og taushetsplikt
Sende sensitiv informasjon
Noen ganger har praksisstedet behov for at dere sender personnummer eller andre sensitive opplysninger per e-post. Eksempelvis for å opprette tilgang til nettbrett og andre digitale løsninger til bruk i praksisperioden. Da må dere sende en kryptert e-post, som gjøres via programmet FileSender (unit.no) (innlogging med Feide).
Taushetsplikt
Som student ved Institutt for estetiske fag kan du gjennom dine studier og praksis få kjennskap til taushetsbelagt informasjon. Når du semesterregistrerer deg i Studentweb bekrefter du at du er klar over at denne taushetsplikten.
-
Forsikring som praksisstudent
I utgangspunktet er man som student ikke dekket på reise til og fra universitetet, eller til og fra praksisstedet. Dette kan være dekket av privat reiseforsikring. Reise mellom campus og praksissted vil kunne være dekket etter folketrygdloven.
Når du er i praksis i en virksomhet vil du som hovedregel regnes som en arbeidstager og være omfattet av yrkesskadeforsikringsloven, folketrygdloven og/eller arbeidsmiljøloven.
Studenter i praksis vil være å anse som arbeidstager dersom de utfører tilnærmet de samme oppgavene som andre ansatte hos arbeidsgiver og dekkes av yrkesskadeforsikringsloven. Forskrift om arbeidsmiljøloven er gjeldende for studenter som ikke ansees som arbeidstakere.
Praksisstedet har her ansvar for at studenten omfattes av gjeldende forsikringer ved oppstart av praksis. Dersom praksis gjennomføres i en virksomhet der studenten ikke kan dekkes av gjeldende forsikringsavtale, må studenten gjennomføre praksis et annet sted.
Instituttet ivaretar at praksispartnere og studenter blir orientert om regelverk knyttet til forsikring via praksisforberedelser og praksisplassering.
-
Reisevei og refusjon
Reisevei og refusjon
Fakultetet for teknologi, kunst og design (TKD) har egne retningslinjer for reiserefusjon.
Det er mulig å få reisestøtte dersom du som student ikke bor i den kommunen skolen ligger i, eller du reiser gjennom den på din daglige vei til universitetet.
Du kan få refundert de reiseutgiftene du har utenfor sone 1 i Ruter-systemet regnet ut etter rimeligste reisemåte. Sone 1 er studentens egenandel.
Studenter som skal gjennomføre obligatorisk praksisopplæring i lærerutdanningene LUPE eller PPU kan søke om reiserefusjon tilknyttet reise til og fra praksisopplæring i utdanningen. Dersom praksis gjennomføres på egenvalgt arena eller egen arbeidsplass vil ikke studentene motta reiserefusjon. Studenter ved andre studieprogram kan søke om reiserefusjon etter avtale med instituttet.
Det kan gis reisestøtte i praksis etter søknad hvis følgende kriterier er oppfylt:
-
praksisstedet ligger utenfor ruters sone 1
-
praksisstedet ligger i en annen sone enn der studenten bor
-
studentens reisevei til studiestedet går ikke gjennom den sonen der praksisstedet ligger
Du kan søke om reisestøtte senest to uker etter at praksisperioden er fullført.
Søk om refusjon av reiseutgifter her
Du må være forberedt på noe reisevei i praksisperioden, i enkelte tilfeller inntil 1,5 time reise én vei fra Campus Pilestredet. Studenter som av helsemessige eller familierelaterte årsaker har behov for kort reisevei eller tilpasset praksisplassering, kan søke om tilrettelegging før praksisstart. Studenter bes melde fra om behov for særskilt tildelt praksissted til emneansvarlig så snart som mulig.
Informasjon om reisevei, refusjon og tilrettelegging får studenter mer informasjon om via praksisforberedende undervisning og via praksisemnet på læringsplattformen Canvas.
Dette må du vite
-
Skjema for refusjon av reiseutgifter fylles ut og leveres etter endt praksisperiode, senest to uker etter avsluttet praksis.
-
Utgiftene må dokumenteres med originale kvitteringer/billetter og reiseutgiftene dekkes ut i fra reise med offentlig transport. Det betyr at om du velger å kjøre bil til praksisstedet, dekkes reiseutgifter tilsvarende utgifter til offentlig transport. Du må selv finne frem til satsene og legge dette ved refusjonsskjemaet.
-
Taxiregninger dekkes ikke.
-
-
Permisjon og tilrettelegging av studier og praksis
Permisjon
Om du vet at du vil måtte ha et tidsbegrenset opphold i studiet og praksisopplæringen, knyttet til svangerskap, omsorg for barn, verneplikt eller sykdom, kan du søke om permisjon fra opplæringen. Se mer og søk om permisjon her
Tilrettelegging av studier og praksis
Har du nedsatt funksjonsevne, kronisk sykdom eller andre spesielle behov som påvirker studiehverdagen din? Da kan du søke om tilrettelegging i studiene.
All praksisdeltakelse er obligatorisk og må gjennomføres for at emnet skal bli vurdert som bestått. Det er svært få muligheter for tilrettelegging av innhold og form på praksisopplæringen, men en innvilget søknad om tilrettelegging kan påvirke hvor du blir tildelt praksisplass. Se mer om tilrettelegging her
Kontakt studieveileder ved studieadministrasjonen
Har du som student spørsmål om din studiehverdag på EST og trenger veiledning på gjennomføring av studiet? Ved kontakt med studieadministrasjonen blir du tildelt en studieveileder for din utdanning, som følger deg opp videre.
Veiledningen kan være knyttet til utvidet studierett, permisjon, behov for tilrettelegging, praksis, utveksling, eksamen, videre studier eller karriere, etc.
Kontakt studieadministrasjonen ved Fakultet for teknologi, kunst og design, Institutt for estetiske fag: studie-tkd@oslomet.no
-
KI-chat som verktøy
Dersom det er ønskelig å benytte generativ kunstig intelligens ved forberedelser, underveis eller i etterkant av praksis eller at annet samarbeid ved instituttet, oppfordrer vi studenter til å benytte tjenestene de har tilgang på ved OsloMet. Her vil personvern og datasikkerheten bli ivaretatt.
Se mer om KI ved OsloMet her -
Evaluering og klagerutiner
Emneevaluering for bedre kvalitet i utdanningen
Veiledet praksis skal evalueres både av studentene og praksisstedet. Evalueringen skal som hovedregel gjennomføres i slutten av hver praksisperiode. Studentene skal evaluere praksisperioden ut fra fastsatte læringsutbyttebeskrivelser. Praksisstedet skal evaluere erfaringene med samarbeidet med OsloMet, herunder rutiner for mottak og faglig oppfølging av studentene. Både praksissted og student skal i sin evaluering foreslå forbedringstiltak.
Instituttet gjennomfører evalueringer av praksis på slutten av hvert praksisemne, som gir mulighet for tilbakemelding på gjennomført praksisopplæring. Når en praksisperiode er slutt, vil praksisstedet v/ praksislærer få tilsendt en lenke for evaluering av praksissamarbeidet.
Les mer om kvalitetssystemet til OsloMet her (oslomet.no)
Klage underveis i praksisperioden
Opplever du utfordringer eller vanskelige situasjoner ved praksisstedet, med medstudenter, praksislærer eller veileder, skal problemet tas direkte opp med den det gjelder. Om dette er praksislærer, så gjerne i en veiledningstime. Ikke vent til praksisperioden er ferdig.
Misnøye med forhold ved et praksissted skal først tas opp med praksisstedet av studenten(e) selv.
Hvis dette ikke fører til en oppklaring eller løsning, kan du be om en samtale med praksisgruppens tildelte veileder fra universitetet.
Klage etter praksisperiodens slutt
Hvis du som student ønsker å levere en formell klage på praksissted eller vurdering i praksis, må du følge disse retningslinjene:
Begrunnet klage fremmes skriftlig av studenten(e) selv eller via tillitsvalgte/studentråd til studieleder ved utdanningen. Klage må fremmes senest en uke etter at den aktuelle praksisperioden er avsluttet.
-
Send inn e-post til praksisteamet med ønske om samtale tilknyttet klage etter gjennomført praksis: praksis-est@365.oslomet.no
-
Du vil bli kalt inn til en samtale og instituttet vil vurdere klagen og videre prosess
-
Til samtalen må du ta med dokumentasjon som viser at saken har vært drøftet med praksislærer/-veileder, leder ved praksisstedet, veileder ved instituttet eller andre tilknyttet din praksisgjennomføring.
Klagen vurderes videre av instituttet.
Klager skal ha tilbakemelding om hvordan klagen er vurdert og hva som eventuelt er gjort i sakens anledning. Praksisstedet skal ha tilbakemelding hvis de er kjent med klagen.
Hva kan du klage på
Dersom du er vurdert til ikke bestått i en praksisperiode, og du mener det er begått formelle feil som har hatt innvirkning på vurderingen, kan du klage på dette. Ved klage på formelle feil skal universitetets bestemmelser om formell klage på eksamen følges. De er nedfelt i forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet (lovdata.no), § 7-4.
Mulige formelle feil kan være
-
Studenten har ikke fått veiledning jf. sentralt avtaleverk (regjeringen.no).
-
Studenten har ikke fått oppfølging i tråd med forbedringspunktene i meldingen om fare for ikke bestått praksis.
-
Studenten har ikke fått midtveisvurdering, jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet – storbyuniversitetet
Varslingskanal ved OsloMet
Studenter og ansatte kan varsle om alle kritikkverdige forhold. Med kritikkverdige forhold menes forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet, for eksempel forhold som kan innebære:
-
fare for liv eller helse
-
fare for klima eller miljø
-
korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
-
myndighetsmisbruk
-
uforsvarlig lærings- eller arbeidsmiljø
-
brudd på personopplysningssikkerheten (personvernbrudd meldes i egen avvikskanal)
-
-
Praksisdokumenter og skjemaer for praksisgjennomføring
Her finner studenter, praksissteder og involverte veiledere, dokumenter og skjemaer for praksisgjennomføring. De involverte partene vil før praksis opplyses om hvilke skjemaer som er relevante for seg og hvordan disse kan anvendes.
Veiledning- og vurderingsrapporter
- Vurderingsrapport LUPE Lærerutdanning i design, kunst og håndverk 3. studieår MLEST3210 bokmål (pdf)
- Vurderingsrapport LUPE Lærerutdanning i design, kunst og håndverk 2. studieår MLEST2200 (pdf)
- Vurderingsrapport PPU Design, kunst og håndverk, Drama- og teaterkommunikasjon (pdf)
- Vurderingsrapport PPU alternative praksisarenaer (pdf)
- Vurderingsrapport LUPE Lærerutdanning i design, kunst og håndverk 1. studieår MLEST1210 (pdf)
Observasjon, veiledning og vurdering
-
Observasjonsskjema for praksisveiledning i lærerutdanning (pdf)
-
Observasjonsskjema for praksisveiledning i lærerutdanning - bokmål (doc)
-
Observasjonsskjema for praksisrettleing i lærarutdanning - nynorsk (doc)
-
Prosedyre for vurdering student som står i fare for å ikke få godkjent praksis - bokmål (pdf)
-
Prosedyre for vurdering av student som står i fare for å få ikkje bestått praksis - nynorsk (pdf)
Andre skjemaer
-
Kontakt praksisteamet ved EST
Ta kontakt med oss ved spørsmål eller ønske om et fremtidig samarbeid:
-
E-post: praksis-est@365@oslomet.no
-
Adresse: Pilestredet 52
-