Praksis ved master i estetiske fag deltid - studieretning kunst- og designdidaktikk
I studieretningen kunst- og designdidaktikk ved studieprogrammet master i estetiske fag, gjennomføres praksis og samarbeid med arbeidslivet via observasjonspraksis i løpet av første studieår og via andre samarbeidsprosjekter i undervisningen.
Kunst- og designdidaktikk gir grunnlag for tittelen lektor og kvalifiserer for undervisning og formidling på ulike arenaer. Praksis retter blikket mot alternative formidlingsarenaer for kunst og kultur i samfunnet. Målet med praksis i studieretningen er at studentene skal tilegne seg kunnskap og erfaring med formidling og hvordan barn, unge og andre lærende opplever, sanser, forstår og reflekterer over ulike kunst- og kulturuttrykk.
Praksisopplæringen bidrar til å fremme studentenes evne til å reflektere over og utvikle egen yrkesutøvelse. Via praksis skal studenten få et tilfredsstillende læringsutbytte i tråd med studiets programplan og tilhørende emneplaner. Se mer i programplan for master i estetiske fag (deltid).
-
Organisering av praksis
Studentene skal gjennom studieprogrammet være i kontakt med arbeidslivet og arenaer i kunst- og kulturliv via undervisningen i emnene. Studentene gjennomfører en observasjonspraksis på en ekstern arena via studiets andre semester i emnet MESTD4120.
Emnet inkluderer minst 10 timer praksisopplæring i form av kunst- og kulturformidling. Det legges opp til at praksis skal gjennomføres mellom vårens studiesamlinger. Studenten skal være delaktig i aktiv formidling, deltakende observasjon eller ulike former for samarbeid ved en formidlingsarena rettet mot kunst-, design- og kulturfeltet.
Mer informasjon om praksisgjennomføring vil fremkomme via undervisning og læringsplattformen Canvas.
-
Praksissteder og utplassering
Studentene tar aktivt del i å finne egnede praksisplasser for egen praksisgjennomføring. Praksissted skal foreslås av studenten ved emnets oppstart og må godkjennes av instituttet.
Praksisstedet må være en arena som arbeider med ulike former for kunst- og designrelaterte formidlingsaktiviteter, satt utenfor skole og undervisning. Eksempler på praksisplasser kan være: bibliotek, kunstinstitusjoner, gallerier, museer, vitensentre, skaperverksteder, aktivitetssenter, prosjektbaserte kulturtilbud med flere.
Praksissted kan ikke være studentens eget arbeidssted. Praksis kan gjennomføres individuelt eller i gruppe.
Institutt for estetiske fag har ansvar for å sikre at avtaleverk og formelle rammer for praksisgjennomføringen kommuniseres til alle parter i et samarbeid.
-
Tilstedeværelse i praksis
Gjennomføring av praksis er et arbeidskrav og må være vurdert til bestått for å kunne ta eksamen.
Studentene må gjennomføre 10 timer praksis og en dokumentert formidlingsaktivitet, samt ha 80 prosent tilstedeværelse på samlinger. Manglende deltakelse fra praksis grunnet sykdom og uforutsette hendelser må studenten selv ta ansvar for å få tatt igjen, før eksamen.
Studenten og praksisstedet blir enige om arbeidsinnholdet og fordeling av arbeidstiden gjennom praksisperioden. Avtalt tilstedeværelse skal være godkjent av Institutt for estetiske fag ved OsloMet.
-
Læringsutbytte via veiledning og vurdering
Praksis i studieretningen i kunst- og designdidaktikk integrerer fagdidaktikk, formidling og samfunnskontakt basert på kunst- og designfaglig kompetanse. Dette gir mulighet til å arbeide med kunstfaglige, kulturelle og sosiale problemstillinger på ulike felt, og er relevant for arbeid både i skole og utdanning, samt ved andre formidlingsarenaer.
Praksis vil bli veiledet og vurdert av en faglig kvalifisert veileder ved instituttet. Studenten får tildelt en veileder, som veileder i forkant av praksis og følger opp studentens praksisgjennomføring. Praksisveiledning kan foregå digitalt, dersom dette er hensiktsmessig og etter avtale.
Praksis vurderes med vurderingsuttrykket bestått / ikke bestått.