EPN-V2

Access Course Programme description

Programme name, Norwegian
Ingeniørutdan. - 3 terminsordning
Valid from
2020 FALL
ECTS credits
0 ECTS credits
Duration
6 semesters
Schedule
Here you can find an example schedule for first year students.
Programme history

Introduction

Planen er utarbeidet ved OsloMet etter forskrift om rammeplan for ingeniørutdanningen, fastsatt av Kunnskapsdepartementet 18. mai 2018. 

Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning, fastsatt av

Kunnskapsdepartementet 20. mars 2009 og 15.desember 2011, gir oversikt over det totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse som kandidaten forventes å ha etter fullført utdanning. Læringsutbyttebeskrivelsene i planen er utarbeidet i henhold til rammeplan og kvalifikasjonsrammeverket.

3-terminsordningen gir mulighet til å fullføre en 3-årig bachelor i ingeniørfag, og gir utdanning og kompetanse i henhold til valg av ingeniørfag. Denne planen må sees i kombinasjon med programplanen for valg ingeniørfag.

Target group

3-terminsordningens målgruppe er søkere som ønsker høyere utdanning innen ingeniørfag, men som mangler spesiell studiekompetanse med fordypning i matematikk og fysikk.

Ved at det avholdes en tredje sommertermin (i tillegg til ordinær høst og vårtermin) de to første studieårene gis disse mulighet til å oppnå en fullverdig bachelor i ingeniørfag i løpet av 3 år med heltidsstudier.

Opptak til 3-terminsordningen medfører opptak til et fullt 3-årig utdanningsløp som resulterer i en fullverdig bachelorgrad.

Via 3-terminsordningen gis det studieåret 2019-2020 opptak til:

-Bachelor i ingeniørfag - Bioteknologi og kjemi

-Bachelor i ingeniørfag - Data

-Bachelor i ingeniørfag - Elektronikk og Informasjonsteknologi

-Bachelor i ingeniørfag - Energi og Miljø i bygg

-Bachelor i ingeniørfag - Maskin

Admission requirements

Generell studiekompetanse/realkompetanse eller 2-årig teknisk fagskole etter lov om fagskoler av 2003.

Det vises til forskrift om opptak til høyere utdanning.

For søkere som søker på grunnlag av realkompetanse fastsettes følgende studiespesifikke bestemmelser:

-Minst 5 års heltids yrkeserfaring innen tekniske fag.

-Bestått matematikk fra norsk videregående skole på nivå med kravet til generell studiekompetanse (224 årstimer / 5 uketimer).

Learning outcomes

En kandidat som fullfører en bachelorutdanning via 3-terminsordningen vil få et 100% tilsvarende læringsutbytte som ordinære kandidater til valgt ingeniørutdanning. For nærmere beskrivelse av læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse se programplanen for valgt ingeniørfag.

Content and structure

Likeverdig opplæring er et sentralt prinsipp for all virksomhet i barnehage og skole. Opplæringen skal ta hensyn til mangfoldet i gruppen og tilrettelegges etter den enkeltes behov. Barn og unge som ikke har tilfredsstillende utbytte av opplæring har rett til individuelle tilpasninger, også kalt spesialundervisning eller spesialpedagogisk hjelp. Studiet Innføinrg i spesialpedagogikk er begrunnet i behovet for spesialpedagogisk kunnskap for de som arbeider i barnehage, skolefritidsordning eller på ulike trinn i opplæringsforløpet og som ikke har pedagogisk utdanning på høgskolenivå. Denne yrkesgruppen har et stort ansvar og derav behov for spesialpedagogisk kunnskap for bedre å kunne tilrettelegge arbeidet med barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov.

Studiet skal bidra til å ivareta likeverdig og individuell tilrettelegging i all opplæring slik at barn og unge kan ta del i et sosialt, faglig og inkluderende fellesskap. Barn og unge skal i størst mulig grad utvikle kompetanse og holdninger for å kunne mestre livene sine, delta og være inkludert i samfunnets fellesskap. Opplæringen skal fremme livsmestring og folkehelse som overordnede og tverrfaglige temaer. Barn og unge har rett til et trygt og godt psykososialt miljø som legger til rette for trivsel og utvikling ut ifra individuelle forutsetninger og behov.

Optional course Spans multiple semesters

1st year of study

Ingeniørfag, data

1. semester

2. semester

Ingeniørfag, elektronikk og informasjonsteknologi

1. semester

2. semester

Ingeniørfag, energi og miljø

1. semester

2. semester

Ingeniørfag - bioteknologi og kjemi

1. semester

2. semester

Ingeniørfag, maskin

1. semester

2. semester

2nd year of study

Ingeniørfag, data

3. semester

Ingeniørfag, elektronikk og informasjonsteknologi

3. semester

Ingeniørfag, energi og miljø

3. semester

Ingeniørfag - bioteknologi og kjemi

3. semester

Ingeniørfag, maskin

3. semester

Teaching and learning methods

Målgruppe for studiet er primært ansatte i barnehage, skolefritidsordning eller på ulike trinn i opplæringsforløpet, uten pedagogisk utdanning på høgskole- eller universitetsnivå. Studiet er aktuelt også for andre som arbeider med opplæring eller med tilrettelegging for barn, unge eller voksne med særskilte behov for eksempel innen idrett og annen frivillig virksomhet. Studiet åpner også for søkere med ulike utdanninger på høgskole- eller universitetsnivå.

Internationalisation

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse.

Søkere som tas opp på grunnlag av realkompetanse må være 25 år eller eldre i opptaksåret og kan ikke ha generell studiekompetanse. Slike søkere må i tillegg dokumentere ett av følgende:

  • Fagbrev eller tilsvarende, og minimum to års relevant (fulltids) yrkespraksis
  • Minimum fem års relevant yrkespraksis og tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet nordisk språk) til å kunne gjennomføre studiet. Inntil to av de fem årene kan erstattes av relevant ulønnet arbeid, utdanning, organisasjonserfaring eller liknende. Faget norsk (eller annet nordisk språk) skal bestå av minimum 112 årstimer fra videregående opplæring eller tilsvarende, bestått med karakteren 2 eller bedre. Alternativt kan kravet til norsk dokumenteres med en attest fra arbeidsgiver som beskriver hvordan søkeren på en tilfredsstillende måte har brukt norsk skriftlig og muntlig (eller annet nordisk språk) som en vesentlig del av sitt arbeid. Søkere med morsmål fra land utenfor Norden må dokumentere at de oppfyller krav til norsk tilsvarende kravet til generell studiekompetanse, i henhold til krav i forskrift om opptak til høyere utdanning.

Relevant deltidsarbeid av ulikt omfang og lengde kan regnes om til heltid, etter gjeldende regelverk.

Work requirements

Etter fullført studium har kandidaten følgende læringsutbytte, definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om og forståelse for spesialpedagogisk tilrettelegging av opplæring
  • har forståelse for og innsikt i tiltak for barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov
  • ha kunnskap om barn og unges psykososiale miljø

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan nyttiggjøre seg individuelle opplæringsplaner og forstå innholdet i planene
  • kan reflektere over ulike tiltak som gjennomføres i samarbeid med andre faggrupper

Generell kompetanse

Kandidaten

  • viser evne til samarbeid, ansvarlighet og kritisk tenkning
  • kan reflektere over spesialpedagogisk tilrettelegging av opplæring i tråd med etiske krav og retningslinjer, og i lys av teori- og erfaringsbasert kunnskap
  • viser forståelse for likeverdig opplæring for barn og unge med ulike behov

Assessment

Studiet er et samlingsbasert deltidsstudium. Mellom samlingene skal studentene gjennomføre studieoppgaver på egen eller annen egnet arbeidsplass.

Studiet består av to emner, hvert på 15 studiepoeng:

  • SPIN7100 Grunnleggende forståelse for det spesialpedagogiske arbeidet
  • SPIN7200 Læring og utvikling for grupper med særskilte opplæringsbehov

Temaene i emnebeskrivelsene er ment å være konkretiserende og veiledende i forhold til læringsutbyttet. Vektlegging og rekkefølge av temaene tilpasses de enkelte studentgrupper og dagsaktuelle problemstillinger. Helhet og sammenheng i studiet er vesentlig selv om studiet er organisert i to emner. Noen temaer kan introduseres i emne SPIN7100 og utdypes i emne SPIN7200.

Opptak til SPIN7200 forutsetter bestått SPIN7100 eller tilsvarende.

Other information

Studiet er utviklings- og praksisorientert med vekt på utvikling av studentenes kunnskaper, holdninger og handlingskompetanse. Studentenes egenaktivitet og medansvar for utvikling av egen spesialpedagogisk kompetanse er grunnleggende. Studentene skal gjennom hele studiet delta i studieevaluering med sikte på en kontinuerlig utvikling av studiet.

Arbeidsformene skal bidra til studentenes faglige og personlige utvikling og økt refleksjonsnivå. Aktuelle arbeidsformer:

  • undervisning/forelesninger
  • gruppearbeid og gruppediskusjoner
  • skriftlige arbeider
  • utprøvinger i praksis
  • litteraturstudier
  • veiledning
  • bruk av IKT

Arbeidskravene i studiet skal bidra i studentenes spesialpedagogiske kompetanseutvikling og danne grunnlag for arbeidet med eksamensinnleveringene.