Programplaner og emneplaner - Student
Bachelorstudium i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet Programplan
- Engelsk programnavn
- Bachelor’s Programme in Administration and Leadership in the Public Sector
- Gjelder fra
- 2025 HØST
- Studiepoeng
- 180 studiepoeng
- Varighet
- 6 semestre
- Timeplan
- Her finner du et eksempel på timeplan for førsteårsstudenter.
- Programhistorikk
-
Innledning
Bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet er et praksisnært studium samtidig som det har en teoretisk og forskningsbasert forankring. Studenter som har gjennomført studiet vil være kvalifisert for å gå direkte ut i arbeidslivet innen et bredt felt av stillinger. Studiet er særlig innrettet mot arbeid i offentlig sektor, men studentene vil også ha relevant kompetanse for næringslivet og frivillige organisasjoner.
Bachelorgraden oppnås i samsvar med forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet. Fullført og bestått studium gir graden Bachelor i administrasjon og ledelse.
I femte semester er det muligheter for å fordype seg, blant annet innen jus, bærekraftig økonomistyring, helse- og velferdspolitikk og HR. Det er også muligheter for å ta det femte semesteret i utlandet.
Hovedmålene for studiet er å
· gi yrkeskompetanse innenfor organisasjonsfag, samfunnsfag, økonomi, jus, administrasjon og ledelse
· kvalifisere for videre studier
· være allmenndannende
Studiet består av en kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid, individuelle innleveringer og obligatorisk tilstedeværelse.
Studiet vil kunne gi opptak ved ulike mastergradsstudier innen administrasjons- og ledelsesfeltet i Norge. Det er også mulig å fortsette på masterstudier i utlandet eller på masterstudiet i offentlig administrasjon og styring ved Handelshøyskolen, OsloMet.
Målgruppe
Målgruppen er studenter som ønsker seg kvalifikasjoner for arbeid med administrasjon, utredning, økonomistyring og ledelse, særlig i offentlig virksomhet. Etter endt studium arbeider mange som saksbehandlere, med personalforvaltning, arbeids- og velferdsforvaltning, økonomiforvaltning, utredning og planlegging. Studiet gir en god innføring i konteksten rundt ledelse og ledelsesfaget, og kan derfor gi muligheter for å avansere til mer ledende stillinger på sikt.
Opptakskrav
For å søke opptak til studiet kreves generell studiekompetanse. Det stilles ellers ikke krav om en spesiell fagkombinasjon fra videregående skole.
Det kan også søkes opptak til studiet på grunnlag av realkompetanse.
Læringsutbytte
Design og kommunikasjon i digitale medier er en praktisk-estetisk utdanning som gir kunnskap om digitale medier og visuell kommunikasjon.
Digitale medier har stor betydning for samfunnsutviklingen ved at de i stadig tiltagende grad blir anvendt til formidling innen ulike fag- og yrkesområder. Studiet skal sette studentene i stand til å utforme og formidle budskap i en moderne medieverden.
Studiet er beregnet på studenter som ønsker å utvikle skapende evner, visuell kompetanse og praktisk-estetiske ferdigheter innen digitale medier. I studiet skal studentene tilegne seg grunnleggende design- og kommunikasjonsprinsipper. Studentene skal lære å mestre digitale verktøy. De lærer kreativ tenkning og problemløsning individuelt og i grupper, noe som gjør dem mer konkurransedyktige i dagens arbeidsmarked, uansett karrierevei.
Studiet har et omfang på 60 studiepoeng og tilbys som et deltidsstudium med undervisning fordelt over to år. Studiet er bygget opp av fire emner som hver har et omfang på 15 studiepoeng.
Årsstudiet gir som selvstendig enhet ingen grad, men kan gi innpass for emner eller inngå som deler i relevante bachelorstudier.
Arbeids- og undervisningsformer
Generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse.
Praksisstudier
En student med fullført og bestått årsstudium i design og kommunikasjon digitale medier har følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten:
- har grunnleggende kunnskap om produksjon, anvendelse og kommunikasjon gjennom ulike digitale bildeuttrykk
- har grunnleggende kunnskap om bruk av visuelle virkemidler
- har kunnskap om digitale verktøy for læring, kunnskapsdeling og samhandling
- har kjennskap til digitale verktøy og arbeidsmetoder innen estetiske fag
Ferdigheter
Studenten:
- kan fremstille tekst, bilde, illustrasjoner og historiefortelling i ulike digitale presentasjonsformer med kompetanse i tilhørende programvare
- kan gjennomføre en prosess fra idé til ferdig produkt på en slik måte at design, uttrykk og struktur understøtter innholdet og gjør budskapet tilgjengelig for mottakerne
- kan anvende enkel programmering
- kan anvende ulike metoder for idé-, tekst- og konseptutvikling
Generell kompetanse
Studenten:
- har kritisk refleksjon og analytisk forståelse for den rolle digitale medier har i organisasjoner og samfunn
- kan reflektere over teknologien muligheter og begrensninger i arbeidet med å formidle, dele kunnskap og samhandle
- har kunnskap om juridiske rammer for bruk av og kommunikasjon gjennom digitale medier
- er oppmerksom på etiske dilemmaer knyttet til deling av informasjon
- kjenner til nytenkning og utvikling av de estetiske fagene i et digitalt perspektiv
Internasjonalisering
Studiet har et omfang på 60 studiepoeng og tilbys som et deltidsstudium med undervisning fordelt over to år. Studiet er bygget opp av fire emner som hver har et omfang på 15 studiepoeng.
Emnene tas som avsluttede faglige enheter, som til sammen utgjør årsstudium i design og kommunikasjon i digitale medier. Studiet kan tas som en frittstående årsenhet (60 studiepoeng) eller som del av en bachelorgrad (180 studiepoeng).
ZDB Digitale bilder
- digitale bilder og visuelle virkemidler
- bildebehandling, foto og grafisk layout
- idèutvikling i grupper
- utstyr og programvare
- opphavsrett og personvern
DKDM1200 Digitale presentasjoner og informasjonsarkitektur
- illustrasjon og informasjonsgrafikk
- idè-, tekstutvikling og dramaturgi
- enkel koding og programmering
- dokumenttyper og strukturer som er karakteristiske for Internett
- programvare for nett, opptak, redigering og publisering av video, lyd og animasjon
- intellectual property rights (IPR) og digital rettighetsadministrasjon (DRM)
ZKDM Kommunikasjon i digitale medier
- kommunikasjon og interaktiv formidling
- utvikling av digitale formidlingsressurser
- ide- og manusutvikling
- presentasjon med levende bilder
- utprøving av sosiale medierprint-, trykkerihåndtering og utskriftsmuligheter
DKDM1400 Interaktivtet og design
- interaktivitet og samhandling
- sosial design
- idè- og konseptutvikling
- koding og programmering for multimodal, mobil og interaktivt kommunikasjon
- gjenbruk og kobling av digitale objekter
- utviklingsarbeid i digitale medier
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Det enkelte emnet i studieplanen går over et semester med ca. en kveld i uken. Hvert emne er 15 studiepoeng. Hvert emne omfatter 350 arbeidstimer for studentene hvorav om lag 80 timer er undervisning og veiledning med kurslærer på samlinger. De øvrige timene omfatter individuell veiledning, problembasert arbeid i grupper, oppgaveløsning, prosjektarbeid, kommunikasjon mellom kurslærer og studenter.
I studiet blir det lagt vekt på at studentene tilegner seg teoretisk innsikt og praktiske ferdigheter gjennom varierte læringsformer som forelesninger, diskusjoner, veiledning, selvstudium og praktisk arbeid. Studiet tar i bruk digitalt verktøy, medier og læringsplattformer som høgskolen til enhver tid har tilgjengelig.
Det utarbeides undervisningsplan med utgangspunkt i emneplanene. Denne gir nærmere informasjon om arbeidskrav og eventuell undervisning med krav om tilstedeværelse. Videre gir den informasjon om tidsplan for samlinger. Undervisningsplanen for de enkelte emnene publiseres på høgskolens nettsider.
Vurdering og sensur
Et arbeidskrav er et obligatorisk arbeid som må være godkjent innen fastsatt frist for at studenten skal kunne gå opp til eksamen. Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent. Arbeidskravene blir gjennomført individuelt og i grupper. Se emneplanene for nærmere informasjon.
Gyldig fravær dokumentert ved for eksempel legedokumentasjon, fritar ikke for innfrielse av arbeidskrav. Studenter som på grunn av sykdom eller annen dokumentert gyldig årsak ikke innfrir arbeidskrav innen fristen, kan få forlenget frist. Ny frist for innfrielse av arbeidskrav avtales i hvert enkelt tilfelle med den aktuelle læreren.
Arbeidskrav må være vurdert til godkjent og obligatorisk tilstedeværelse må være innfridd før studenten kan gå opp til eksamen. Studenter som får vurderingen ikke godkjent på hele eller deler av arbeidskrav avtaler selv ny vurdering av det aktuelle arbeidskravet med faglig ansvarlig.