EPN-V2

BALS3300 Bærekraftig styring i offentlig sektor Emneplan

Engelsk emnenavn
Sustainable management in public sector
Studieprogram
Bachelorstudium i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet
Årsstudium i organisasjon og ledelse
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2025/2026
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Samfunnet trenger kunnskap om bærekraftig styring i produksjonen av velferdsgoder. Det er behov for mer kunnskap og bedre ferdigheter for å utvikle og fornye offentlig sektor som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge muligheter for kommende generasjoner for å få dekket sine behov. Det er også innenfor forskning økende interesse for å undersøke hvordan bærekraft påvirker styring av virksomheter i offentlig sektor, både på kommunalt og statlig nivå. Dette emnet gir en innføring i teoretisk og praktisk utvikling innenfor bærekraftig styring og hvordan dette påvirker mål- og resultatstyring, budsjett og regnskap, finansiering, rapportering, regelverk, etikk og samfunnsansvar for å arbeide mot det grønne skifte i offentlig sektor.

Undervisningsspråk er norsk.

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende læringsutbytter definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har

  • Bred kunnskap om FNs bærekraftsmål med konsekvenser for offentlig sektor
  • Bred kunnskap om hvordan bærekraftig styring kan være et verktøy for å drifte og fornye offentlig sektor og utvikle en agenda som bidrar til en bærekraftig utvikling
  • God kunnskap om å tilpasse ulike styringsverktøy til bærekraftig styring
  • Grunnleggende kunnskap om risikostyring og internkontroll.
  • God kunnskap om bærekraftig finansforvaltning i offentlig sektor
  • God kunnskap om grønne inntekter i offentlig sektor
  • Grunnleggende kunnskap om grønne anskaffelser og investering
  • Bred kunnskap om rapportering i forhold til FNs bærekraftsmål i offentlig sektor
  • God kunnskap i bærekraftsregnskap med trippelbunnlinje
  • Grunnleggende kunnskap i etikk i bærekraftig styring
  • Bred kunnskap til regelverk som påvirker bærekraftig styring
  • Grunnleggende kunnskap om bærekraftig styring i privat sektor

Ferdigheter

Studenten

  • Kan vise hvordan styringsmodeller, budsjett, regnskap, etikk og samfunnsansvar kan anvendes for å lede offentlig virksomheter i en mer bærekraftig retning
  • Analysere, vurdere og anvende informasjon fra ulike kilder i utforming, iverksetting, bruk, evaluering og videreutvikling av bærekraftig styring i offentlig sektor
  • Kan rapportere relevant informasjon for måloppnåelse og resultater i bærekraftig styring
  • Kan utføre et mindre selvstendig forsknings- og utviklingsprosjekt med veiledning i tråd med etiske forskningsstandarder og akademiske krav innenfor bærekraftig styring i offentlig sektor

Generell kompetanse

Studenten

  • Kan gjøre rede for bærekraftig styring i offentlig sektor
  • Kan lage grunnleggende rapporter om bærekraftig styring i offentlig sektor

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen veksler mellom forelesninger, individuelle oppgaver og gruppeoppgaver, presentasjoner og plenumsdiskusjoner. Dette gjennomføres i en kombinasjon av fysisk oppmøte på campus og nettbasert.

Emnet krever at studentene deltar aktivt i undervisningen og arbeider med prosjektoppgaven. Det gis veiledning for studenter som ønsker det knyttet til problemstilling og utkast til prosjektoppgave.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:

Studentene skal i grupper på maksimalt 3 medlemmer løse en relevant oppgave om bærekraftig styring i offentlig sektor. Den skal presenteres muntlig i ca 10 minutter og det skal leveres inn et notat med et omfang på 10 sider (+/- 10 prosent) eksklusiv forside, litteraturliste og vedlegg. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial/Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.

Formålet med arbeidskravet er at studentene skal utvikle ferdigheter i å analysere, vurdere og anvende informasjon fra ulike kilder i utforming, iverksetting, bruk, evaluering og videreutvikling av bærekraftig styring i offentlig sektor.

Arbeidskravet må være gjennomført og godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom arbeidskravet ikke blir godkjent, gis det anledning til å kunne levere et nytt arbeidskrav med tilsvarende krav til struktur og omfang som for ordinært arbeidskrav én gang innen angitt frist.

Vurdering og eksamen

Ordinær eksamen i emnet er en prosjektoppgave. Studentene skal skrive en prosjektoppgave enten i gruppe på inntil 3 personer eller individuelt. Besvarelsen skal ha et omfang på 10 sider (+/- 10 prosent) eksklusiv forside, litteraturliste og vedlegg. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial/Calibri 12 pkt. Linjeavstand: 1,5.

Ny og utsatt eksamen i emnet arrangeres som en individuell hjemmeeksamen over fire døgn (96 timer). Besvarelsen skal ha et omfang på 10 sider (+/- 10 prosent) eksklusiv forside, litteraturliste og eventuelle vedlegg. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial/Calibri 12 pkt. Linjeavstand: 1,5.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A - F.

Sensorordning

Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av besvarelsene. Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på disse samsensurerte besvarelsene skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.

Emneansvarlig

Inger-Lise Langslet