Godskriving av fag (fritak)
Slik søker du
- Fyll ut søknadsskjema for det fakultetet du tilhører.
- Legg ved kopi av karakterutskrift eller vitnemål, fagplan eller annen faglig dokumentasjon fra eksamenen/prøven du har bestått tidligere.
- Send søknaden med vedlegg til fakultetet ditt. Det må du gjøre senest to måneder før den aktuelle eksamen eller prøven.
Søknadsskjemaer
- Søknadsskjema - Tolking i offentlig sektor grunnmodul ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier
- Søknadsskjema - Øvrige studier ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier
- Fritak ved Fakultet for samfunnsvitenskap (SAM)
- Fritak ved Fakultet for helsevitenskap (HV)
- Fritak ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD, nettskjema.no)
Får jeg fritak?
Hver sak blir behandlet individuelt og du er ikke garantert å få innvilget fritak. Du må vente til du har fått bekreftet opptak på et studieprogram før du søker om godskriving av emner og fag. Du er selv ansvarlig for å gi tilstrekkelig informasjon om studiet du har tatt tidligere slik at fakultetet ditt kan vurdere studiets nivå, omfang og faglig innhold. Legg ved fagplan eller programplan.
Du kan også få fritak fra deler av studiet ditt på grunnlag av realkompetanse.
Saksbehandlingstid
Behandlingen av søknader om fritak kan ta litt tid. I spesielle tilfeller kan det også være nødvendig å innhente opplysninger utenfra, som for eksempel ved utenlandsk utdanning. I slike tilfeller kan det ta lenger tid enn normalt å behandle saken din.
-
Fritak kan påvirke studiestøtten din fra Lånekassen
Hvis du søker om fritak fra en eksamen må du være oppmerksom på at det kan påvirke studiestøtten du får fra Lånekassen. Lånekassen beregner studiestøtten din ut fra hvor mange studiepoeng du tar. Fritak for en eksamen reduserer antall studiepoeng per semester.
Hvis du ikke melder fra til Lånekassen om at du har redusert studiepoengene vil det regnes som en forsinkelse i studiet.
-
Regelverk og retningslinjer
Du finner informasjon om regler og retningslinjer for godskriving, fritak og faglig godkjenning på våre nettsider om regelverk.
Tilleggsinformasjon fra ditt fakultet