Praktiske forberedelser før oppholdet | Utveksling - Student

Praktiske forberedelser før oppholdet

Praktiske forberedelser før oppholdet

Hvilken forsikring trenger du? Hva med visum og vaksiner? Bør du ta et språkkurs? Les mer om alle de praktiske spørsmålene som må besvares før du kan dra på utveksling.
  • Språkmuligheter

    Online språktest og språkkurs via Erasmus+  

    Alle som skal på Erasmus+-utveksling kan ta gratis online språktest gjennom Erasmus+ Online Language Support (OLS). Når du har avlagt språktest, kan du få tilgang til et språkkurs i det samme språket.​​​​​​​

    Støtte fra Lånekassen til studieforberedende språkkurs i utlandet  

    Skal du studere på et annet undervisningsspråk enn engelsk mens du er på utveksling, kan du få støtte fra Lånekassen til språkkurs. Språkkurset kan tas før studiet og vare minst fire uker med minst 15 undervisningstimer per uke. Les mer om finansiering 

    Hvor kan jeg finne språkkurs?  

    Det vanligste er å lete selv i byen og landet du skal til. Ofte tilbyr vertsinstitusjonene språkkurs, så ta kontakt tidlig for å få informasjon.  

    Om du ikke kan språket som snakkes i landet du skal til, finnes det fortsatt muligheter for å lære. Vi anbefaler at du starter tidlig. 

  • Nødvendige forsikringer

    Alle som reiser på utveksling, praksis eller prosjekt må som et minimum være dekket av Folketrygden og ha egen studentreiseforsikring. Er du ute i praksis må du også sørge for at du er forsikret når du er på jobb/praksissted og at du har ansvarsforsikring.  

    Les mer om forsikring 

  • Vaksiner

    Du må selv sørge for å ta nødvendige vaksiner før du reiser.  

    Skal du til Latin-Amerika, Afrika eller Asia vil du trenge vaksiner. Hvilke vaksiner du trenger, avhenger av hvilket land du skal til, hvordan du skal bo og hvor lenge du skal være borte. På Folkehelseinstituttets nettsider (fhi.no) finner du informasjon om hva du trenger.  

    Skal du til USA, Canada, Australia eller Vest-Europa kreves normalt ingen spesielle vaksiner, men vær oppmerksom på at universitetet kan ha egne regler for studenter som skal bo på campus og for studenter innen helsefag.  

    Noen land eller studiesteder kan også kreve at du er fullvaksinert mot covid, eller ha et spesifisert antall doser du må ha tatt, før innreise eller tilsetedeværelse på campus.  Du må selv holde deg oppdatert på lokale vaksinasjonskrav.

  • Sikkerhet i utlandet

    Det er viktig at du er trygg når du er på utveksling og at du er godt forberedt på oppholdet. Les mer om forhåndsregler og hvilket hjelpeapparat du har mens du er ute. Vi anbefaler også at du leser nøye gjennom Håndbok for utveksling.

  • Helse

    Medisinsk testing

    Om du skal ut i praksis/klinisk undervisning ved enkelte utdanninger kan det hende du må teste deg for tuberkulose (TB) og MRSA før og etter utveksling.  Les mer om medisinsk testing.  

    Egen helse og medisinbruk

    Hvis du bruker medisiner og må ta med deg disse når du skal reise, er det viktig at du tar kontakt med legen din før du reiser og setter deg inn i reglene for å ta med seg medisiner ut av landet på HelseNorges side om medisiner på utenlandsreise (helsenorge.no). Hos legen kan du be om resept på medisin for hele perioden du skal være borte og hente ut disse.  Be også om en bekreftelse på at disse medisinene er nødvendige for deg, helst på engelsk. Noen medisiner er det kun en begrenset mengde det er tillatt å ta med seg.

  • Pass og visum

    Visum

    Normalt sett trenger du ikke søke om visum for å studere i Europa, med unntak av Storbritannia.

    Skal du studere i land utenfor Europa trenger du i de fleste tilfeller et studentvisum. Den beste kilden til oppdatert informasjon er det aktuelle lands ambassade/utenriksstasjon. Du finner også god informasjon og ofte lenker til ambassadene på UDs landsider (regjeringen.no) og Ansas nettsider (ansa.no) om landet du skal til.

    Vårt beste råd når det kommer til å søke om visum er å starte tidlig - det kan ta lang tid å skaffe dokumentasjonen du trenger, for eksempel kan det ta mange uker å få politiattest, og noen visum søknader krever veldig mye dokumentasjon. Behandlingen av søknaden kan også ta flere uker. Sett deg derfor tidlig inn i hva som gjelder for deg.

    Mange søknader krever at du sender inn bevis på at du har nok penger til å klare deg mens du er ute. Til det kan du bruke "Foreløpig uttalelse om retten til lån og stipend" (lanekassen.no) som du selv kan laste ned.

    Pass

    Sjekk at passet ditt er gyldig i hele perioden du skal være borte. Noen land krever også at passet skal være gyldig i minimum 6 måneder utover tiden du skal være i landet.

    En kopi av passet kan bli nyttig om du mister det mens du er ute, så scan gjerne passet ditt, både billedside og visumside, og send det til deg selv.

     

  • Billetter 

    Vi anbefaler at du bestiller billett så snart du har fått bekreftet plass fra studiestedet i utlandet, eller mottatt opptaksbrev. Det kan ofte være vanskelig å forutse nøyaktig når du har mulighet til å reise hjem. Sats derfor på enveis-billetter, studentbilletter med åpen retur eller sett til side nok penger til at du kan kjøpe deg en ny returbillett om det blir behov for det. 

  • Semesterregistrering ved OsloMet

    Du er fremdeles student ved OsloMet når du reiser på utveksling. Du må derfor betale semesteravgift og semesterregistrere deg som vanlig, men du skal  ikke betale kopiavgift og materialavgift. Les mer om ting du må huske mens du er på utveksling

Kontaktpunkter utveksling

Kontaktpunkter utveksling

Kontaktpunkt utveksling ved HV

Kontaktpunkt utveksling ved LUI

Kontaktpunkt utveksling ved TKD

Institutt MEK

E-post :
Url :
Sissel Moen Lykaas

Institutt BE – bachelor-program

E-post :
Url :
Tollak Landa

Institutt BE – masterprogram

E-post :
Url :
Sigurd Storm

Institutt IT – bachelorprogram

E-post :
Url :
Marzieh Qaitouri

Institutt IT – ACIT

E-post :
Url :
Karlijn Hillekens

Institutt for estetiske fag

E-post :
Url :
Elisabeth Schjønsby

Institutt for produktdesign

E-post :
Url :
Oscar-Torjus Utaaker

Kontaktpunkt utveksling ved SAM