Eksamensretningslinjer ved TKD - Student

Statisk artikkel

Eksamensretningslinjer ved Fakultet for teknologi, kunst og design

Eksamensretningslinjene ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) er en samling av lovbestemmelser og retningslinjer ved OsloMet. I noen tilfeller utdyper eksamensretningslinjene hvordan bestemmelsene operasjonaliseres ved TKD.

Med eksamen menes i disse retningslinjene en vurdering som vil fremgå på vitnemål eller karakterutskrift.

Retningslinjene er i hovedsak en gjentagelse og en samling av bestemmelser i Universitets- og høgskoleloven (UH-loven), Forskriften om studier og eksamen ved OsloMet (Studieforskriften) og andre retningslinjer på OsloMet.

I noen tilfeller utdyper eksamensretningslinjene hvordan bestemmelsene operasjonaliseres ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Eksamensretningslinjene beskriver praksis på TKD i tråd med Studieforskriften (lovdata.no), hvor særlig kapittel seks om eksamen er relevant.

Retningslinjene ble fastsatt av Utdanningsutvalget ved TKD 23.10.2024 (opengov.360online.com).

  • Utsatt innlevering av skriftlige eksamener som ikke er eksamen under tilsyn

    Studenter kan få inntil 48 timers utsettelse ved sykdom som oppstår i eksamenstiden. Emneplanen kan fastsette andre ordninger som gjelder ved sykdom og uforutsette hendelser i eksamenstiden. Mer informasjon til studentene finnes på fakultetets nettside for eksamen.

  • Utsatt innlevering av bacheloroppgaver

    Studenter kan søke om utsatt innleveringsfrist ved dokumentert sykdom, uforutsette akademiske hindringer eller andre tungtveiende årsaker. Søknaden sendes til og behandles av studieadministrasjonen.

    Eventuell ny innleveringsfrist er enten 48 timer etter opprinnelig frist, i første halvdel av påfølgende semester eller i slutten av påfølgende semester. Utsatt innleveringsfrist gir ikke automatisk rett til mer veiledning.

    Frist for å søke utsettelse er to uker før ordinær innleveringsfrist, forutsatt at årsaken for å søke om utsettelse er kjent på det tidspunktet. 

  • Utarbeidelse av eksamensoppgaver og sensorveiledninger

    Eksamensform og tillatte hjelpemidler (lovdata.no) beskrives i emneplanen. Det gjelder også programvare som skal være tilgjengelig ved skriftlige eksamener under tilsyn, eksempelvis Excel og MATLAB. Det er i tillegg tillatt med forhåndsgodkjent tospråklig ordbok ved alle fakultetets skriftlige eksamener under tilsyn. Fremgangsmåte for forhåndsgodkjenning av ordbok finnes på fakultetets nettside for eksamen.  

    Emneansvarlig er ansvarlig for at eksamensoppgaven utarbeides og kvalitetssikres. 
    Kvalitetssikring innebærer å sikre at: 

    • Det som testes er læringsutbyttet beskrevet i emneplanen. 
    • Arbeidsomfanget er rimelig for studentene. 
    • Eksamensoppgavenes nivå står i et rimelig forhold til øvrige arbeidsoppgaver og undervisningsaktiviteter i emnet.  
    • Oppgaveteksten er lett å lese og oppgaveformuleringene er korrekte og presise på alle målformer og språk. 
    • Eksamensoppgavene samsvarer med vurderingsuttrykket som benyttes (gradert karakter A–F eller bestått/ikke-bestått).
    • En annen fagperson enn den som har laget eksamensoppgavene vurderer oppgavene med et nytt, kritisk og konstruktivt blikk. 
    • Når kvalitetssikringen er gjennomført, sendes eksamensoppgaven til studieadministrasjonen. 

    Emneansvarlige har ansvar for at det alltid utarbeides skriftlig sensorveiledning til alle eksamener (lovdata.no) ved OsloMet. OsloMet har retningslinjer for sensorveiledninger.

    Utfyllende kommentarer til OsloMets retningslinjer for sensorveiledninger: 

    • Sensorveiledningen forklarer hvordan besvarelsene vurderes. Et løsningsforslag er ikke det samme som en sensorveiledning, men kan være en del av en sensorveiledning.  
    • Læringsutbyttene i alle emner på TKD er formulert i emneplanen og behøver ikke gjentas i sensorveiledningen. En lenke til emneplanen kan være nyttig, men er ikke et krav. Tilsvarende er pensum i emnet tilgjengelig i Leganto og behøver ikke gjentas i sensorveiledningene.  
    • I emner hvor sensur gjennomføres ved hjelp av et kvantitativt poengsystem med tilhørende karaktergrenser («prosentvurderingsmetoden»), skal sensorveiledningen inneholde informasjon om poengsystemet og karaktergrensene som er benyttet. 

    Emneansvarlig skal gjøre sensorveiledningen tilgjengelig for studentene samtidig med sensuren (lovdata.no). Sensorveiledningen publiseres på Canvas.  

    Dersom det ved sensur oppdages forhold ved eksamensoppgaven som påvirker vurderingen av studentens besvarelser og fører til at vurderingen avviker fra den opprinnelige sensorveiledningen, skal sensorveiledningen oppdateres. Dette gjøres slik at klagesensorene får tilgang til den nye informasjonen.

  • Språk

    Eksamensoppgavene skal tilbys på norsk dersom studieprogrammet ikke er engelskspråklig (lovdata.no). Eksamensoppgaver som gis på norsk skal foreligge i begge målformer. Har alle studentene ønsket samme målform, kan oppgaven gis bare i denne målformen.

    Studenter tatt opp til norskspråklige studieprogram kan velge om de vil besvare eksamen på norsk, dansk eller svensk, med mindre annet er fastsatt i emneplanen. Se Studieforskriften (lovdata.no) og språkpolitiske retningslinjer ved OsloMet (ansatt.oslomet.no)

  • Klagerett og individuell karakter ved gruppeeksamen

    Studenter kan klage på karakteren ved skriftlig eksamen. Ved muntlig eksamen er det ikke mulig å klage på karakteren. Dersom skriftlige arbeider og muntlige fremlegg vurderes samlet og skjønnsmessig til én karakter, skal studentene ha mulighet til å klage på karakteren når det skriftlige arbeidet utgjør en betydelig større del av grunnlaget for karakteren enn det muntlige. Hvordan klagesensur gjennomføres i disse tilfellene, fastsettes i emneplanen. 

    Ved gruppeeksamener kan det i emneplanen fastsettes at det i særskilte tilfeller gis individuelle karakterer. Det er kun mulig å skille mellom studenter i samme gruppe dersom studentenes ulike bidrag og/eller kompetanse er dokumentert gjennom den ordinære vurderingsordningen i emnet. 

  • Sensorer og ekstern sensur

    OsloMet har retningslinjer for oppnevning og bruk av sensorer. Retningslinjene medfører at det hvert tredje år må benyttes ekstern sensor i emnene. Ved semesterstart deler eksamenskontoret en oversikt over hvilke emner som skal ha ekstern sensur. 

    Kvalifikasjonskravet for sensorer i emnet er det samme som for undervisere. Særlig relevant yrkeserfaring kan godkjennes som kvalifikasjon.  

    Interne og eksterne sensorer må beherske språket som benyttes i eksamensbesvarelsene og eventuelle muntlige fremlegg. Dersom sensorene ikke har tilstrekkelig språkkompetanse, anses det som en formell feil. Kravet til språkkompetanse og eksamensspråk må tas i betraktning ved oppnevning av sensorer (se også punktet nederst i dette avsnittet). 

    Ekstern sensor kan ikke være tilsatt i hovedstilling eller bistilling ved OsloMet og kan heller ikke hatt engasjement som timelærer i det aktuelle emnet for eksamenskullet. Gjesteforeleser kan være ekstern sensor. I tvilstilfeller gjøres en skjønnsmessig vurdering. Vurderingsform og kandidatenes mulighet for å være anonyme inngår i vurderingen. 

    Emneansvarlig foreslår sensorer innen frist (se avsnittet "Frister"). Instituttleder oppnevner sensorene. Studieadministrasjon sørger for at eksterne sensorer honoreres.

  • Mistanke om fusk

    OsloMet har retningslinjer for behandling av fusk. Punktene nedenfor er utfyllende og særlig rettet mot fasen før det foreligger en dokumentert mistanke om fusk eller forsøk på fusk.  

    Det kan være vanskelig å skille mellom fusk og faglig umodenhet, uselvstendighet eller faglig svakt arbeid. Oppgavetype, omfang, type fusk som mistenkes, studentens studieår og opplæring i kildebruk skal tas med i vurderingen.

    Det er sensorene som avgjør om det som avdekkes skal rapporteres som mistanke om fusk eller om det skal inngå i den faglige vurderingen av eksamensbesvarelsen og dermed kunne påvirke karakteren. Denne avgjørelsen krever ofte skjønnsmessige vurderinger basert på de konkrete omstendighetene i hver sak. Fakultetet kan bistå sensorer med disse vurderingene. 

    Mistanke om fusk i forbindelse med arbeidskrav bør normalt løses ved at studenten får veiledning og en mulighet til å omarbeide eller levere et helt nytt arbeid. Det gjelder særlig tidlig i studieløpet. I særlig grove tilfeller, for eksempel ved gjentakende mistanke om fusk, skal strengere reaksjonsformer vurderes. 

    Sensorer som mistenker fusk, skal underbygge mistanken skriftlig i en rapport. Mistanker som ikke lar seg dokumentere kan ikke forfølges. Dokumentasjonen skal være utfyllende, presis og kunne forstås av en leser som ikke er fagekspert. Rapporten sendes til studieadministrasjonen, som behandler saken videre. 

    Eksamensbesvarelsen skal sensureres på vanlig måte selv om det er mistanke om fusk. Sensuren skal ikke meddeles studenten før saken er avgjort og kun dersom mistanken ikke fører til annullering av eksamensresultatet. 

    Det er fakultetet som avgjør hvilke saker som sendes videre til nemndbehandling. Studieadministrasjonen har ansvar for å tilstrebe likebehandling. I mindre alvorlige saker får studenten en advarsel uten at saken behandles i nemd for studentsaker. 

  • Utvidet bruk av ny og utsatt eksamen, ekstraordinær eksamen og alternativ vurderingsform

    Ny og utsatt eksamen arrangeres for studenter som har strøket eller har gyldig fravær ved ordinær eksamen. Dersom det arrangeres ny og utsatt eksamen, kan i visse tilfeller andre studenter som tidligere ikke har bestått emnet gis adgang til denne. Dette gjelder studenter som har hatt utvekslingsopphold, studenter med eksamenskollisjon i inneværende eller tidligere semestre, studenter som har hatt permisjon eller studenter som av andre grunner har havnet i en uvanlig og uheldig situasjon.

    Eksamensoppmeldingen skal være basert på studentens utdanningsplan og øke sannsynligheten for studieprogresjon og for at studenten gjennomfører studieprogrammet.  

    Dersom et emne blir nedlagt og det fremdeles er studenter som ikke har bestått etter ny og utsatt eksamen, skal det arrangeres en tredje og siste eksamen innen ett år etter siste ordinære eksamen (lovdata.no). Utdanningsutvalget på TKD fastsetter vurderingsform for denne eksamen når emnet legges ned.

    Studenter som har problemer med å gjennomføre eksamen med ordinær vurderingsform, kan søke om alternativ vurderingsform. Alternativ vurderingsform benyttes kun dersom det kan sannsynliggjøres at tilrettelegging av ordinær eksamen ikke er tilstrekkelig.

    Alternativ vurderingsform kan for eksempel være muntlig, praktisk eller digital eksamen. Søknaden må forklare hvordan forholdet som utløser behovet for alternativ vurderingsform påvirker eksamenssituasjonen.

    Søknadsfrister for alternativ vurderingsform: 

    • 1. oktober for eksamener i november-desember 
    • 1. mars for eksamener i mai-juni og august-september 
    • To måneder før eksamen for eksamener ellers i året 

    Alternativ vurderingsform fastsettes i samarbeid mellom administrasjonen og fagmiljøet (lovdata.no). Den aktuelle studenten har forslagsrett. Målet er å sikre en praktisk og faglig forsvarlig gjennomføring som oppveier ulempene studenten har, men som ikke gir studenten en fordel fremfor de øvrige studentene.

  • Frister

    Studentene har krav på publisert sensur senest 15 virkedager etter eksamensdatoen (lovdata.no). For masteroppgaver skal sensuren foreligge innen seks uker etter innleveringsfristen (lovdata.no)

    Sensuren skal kunngjøres så snart den er klar. 

    En student har rett til å få begrunnelse, skriftlig eller muntlig, innen to uker etter at studenten ba om den (lovdata.no)

    Godkjente arbeidskrav skal registreres tre uker før siste eksamensdato i emnet, unntak kan forekomme etter avtale med eksamenskontoret på fakultetet. Dersom emneansvarlig ikke registrerer arbeidskravresultatet innen fristen, får alle studentene ta eksamen. Formuleringen «siste eksamensdato» er relevant for emner med flere deleksamener. 

    Nederst på siden vises frister for innlevering av eksamensoppgaver og sensorveiledninger og for innmelding av sensorer. Alle fristene gjelder for emneansvarlige. Mottager av leveransene er studieadministrasjonen.

    Studieadministrasjonen skal i forkant av fristen kommunisere klart hvordan innleveringen/innmeldingen skal foregå og har et særlig ansvar for å anvende så enkle og selvforklarende system som mulig.  

    Studentene skal informeres så snart som mulig om eksamensdatoer. Dersom eksamensdatoer fastsettes i løpet av semesteret, skal studentene informeres på epost eller i Canvas. 

    Frister for innlevering av eksamensoppgaver og sensorveiledninger, og innmelding av sensorer

    Institutt for produktdesign

    • Frist for innlevering av eksamensoppgave: To uker før emnestart 

    • Frist for innmelding av sensorer: 15. september for høstsemesteret, 1. februar for vårsemesteret

    • Frist for innmelding av dato for eksamener:
      • For muntlig og skriftlig eksamen (ikke skriftlig eksamen under tilsyn): Ved emnestart
      • For eksamen under tilsyn: Eksamenskontoret på fakultetet informeres om eksamen besvares digitalt, på papir eller som en kombinasjon av de to (ScanTron): Fire uker før eksamen

    Institutt for estetiske fag

    • Frist for innlevering av eksamensoppgave: To uker før eksamensdato

    • Frist for innmelding av sensorer: Løpende

    • Frist for innmelding av dato for eksamener:
      • For muntlig og skriftlig eksamen (ikke skriftlig eksamen under tilsyn): 1. oktober for høstsemesteret, 1. februar for vårsemesteret 
      • For eksamen under tilsyn: Eksamenskontoret på fakultetet informeres om eksamen besvares digitalt, på papir eller som en kombinasjon av de to (ScanTron): Fire uker før eksamen 

    Teknologiinstituttene

    • Frist for innlevering av eksamensoppgave: To uker før eksamensdato 
    • Frist for innmelding av sensorer: 1. oktober for høstsemesteret, 1. februar for vårsemesteret

    • Frist for innmelding av dato for eksamener:
      • For muntlig og skriftlig eksamen (ikke skriftlig eksamen under tilsyn): 1. oktober for høstsemesteret, 1. februar for vårsemesteret
      • For eksamen under tilsyn: Eksamenskontoret på fakultetet informeres om eksamen besvares digitalt, på papir eller som en kombinasjon av de to (ScanTron): Fire uker før eksamen
  • Aktuelle lenker

  • Kontakt