Informasjon om praksis for studenter - bachelorstudium i tegnspråk
-
Organisering av praksis
Praksisstudiene er en obligatorisk og viktig del av Bachelorstudium i tegnspråk. Alle praksisperioder gjennomføres i utgangspunktet på fulltid (5 dager i uken). Det kan imidlertid være behov for å plassere noen oppdrag til kveld eller helg, og Døves kulturdager arrangeres fast en helg. Datoer for de ulike praksisperiodene fremkommer i praksiskalenderen, som publiseres på praksisnettsidene i forkant av hvert studieår. Der det er fleksibilitet i perioden, vil praksisstedet gi beskjed om hvilke uker som gjelder.
På nettsidene for praksis finner du blant annet praksiskalender, praksisguide og retningslinjer for praksis. Praksisguiden og retningslinjene inneholder viktig informasjon om praksisperiodene og hvordan praksis gjennomføres, og vi forutsetter at alle studenter som skal ut i praksis har lest og forstått dette.
Praksis organiseres enten i grupper, eller som praksis med kun én student. Valget av praksissted er basert på hvilke samarbeidspratnere som har meldt inn at de har mulighet til å ta imot studenter, og også på studenters egne ønsker. Noen praksissteder krever at studenten har førerkort. Dette vil det opplyses om når studentne blir tilbudt å ønske seg et praksissted.
Merk at våre samarbeidspartnere er fordelt på hele landet, så du må kunne belage deg på å reise bort i hele praksisperioden.
-
Praksissteder og reisevei
Det er praksisadministrasjonen som inngår avtaler om praksisplasser, ikke studentene selv. Du må regne med lengre reisevei og/eller opphold borte fra hjemmet i disse periodene.
Alle studenter på studiet må regne med reisevei på opp til 1,5 time til praksisstedet. Det må også påregnes reise til og fra oppdrag. I noen tilfeller vil enkelte studenter kunne få tildelt praksissted med mer enn 1,5 times reisevei, men det vil da kunne gis støtte til opphold nærmere praksisstedet.
Det kan også søkes om refusjon av ekstra reiseutgifter knyttet til praksis. Dette er nærmere beskrevet i retningslinjene for praksisopplæring i Bachelorstudium i tegnspråk.
Informasjon om fordelingen av praksisplasser blir gitt i Canvas eller per e-post etter semesterstart og senest innen to uker før oppstarten av praksisperioden.
-
Fravær fra praksisopplæringen
Praksisopplæringen er en obligatorisk del av studiet. Omfanget er nedfelt i studiets programplan, og det kan ikke lempes på kravet til oppmøte.
Det skilles mellom fravær som ikke kan tas igjen, og godkjent fravær som skal tas igjen ved utgangen av ordinær praksisperiode:
Fravær som ikke kan tas igjen
Fravær som ikke er godkjent, kan ikke tas igjen ved utgangen av ordinær praksisperiode, og praksisopplæringen kan da ikke vurderes. Dette gjelder når fraværet ikke er dokumentert med egenmelding, legeattest eller innvilget permisjon (jf. retningslinjenes punkt "Ny praksisperiode - ett forsøk brukt).
Konsekvensen av manglende dokumentasjon eller fravær som overstiger 20 prosent er at hele eller deler av praksisperioden må gjennomføres på nytt.
Godkjent fravær som skal tas igjen
Innvilgede permisjoner og egen/egne barns dokumenterte sykdom regnes som godkjent fravær.
Alt godkjent fravær må tas igjen i form av forlenget praksisperiode, så sant dette er praktisk mulig. Det eneste unntaket gjelder innvilget permisjon ved studentpolitisk tillitsverv ved universitetet (se under). Ved utgangen av ordinær praksisperiode avgjør praksisveileder i samarbeid med praksisadministrasjonen hvordan et slikt fravær skal tas igjen. Studenten skal ta igjen fraværet snarest mulig, og senest innen utgangen av semesteret.
Sykefravær:
Ved sykefravær må studenten omgående varsle praksisstedet. Ved sykefravær inntil 3 dager, leveres egenmelding til praksislærer. Dersom det totale fraværet i praksisperioden overstiger 3 dager, leveres legeattest/sykemelding til praksislærer. Legeattest/sykemelding skal leveres senest når studenten er frisk og tilbake ved praksisstedet. Praksislærer skal føre fraværet på evalueringsrapporten, sammen med informasjon om hvordan fraværet er tatt igjen.
Permisjon:
Det kan søkes om permisjon fra praksisopplæringen. Dersom søknaden gjelder for minst én dag, må det søkes på eget skjema til praksisadministrasjonen så snart behovet for permisjon er kjent for studenten. Relevant dokumentasjon må være vedlagt søknaden. Permisjoner gis bare unntaksvis, for eksempel:
- ved velferdsgrunner
- ved gjennomføring av eksamener ved universitetet
- når studenter driver toppidrett
- inntil 2 dager permisjon per semester ved studentpolitisk tillitsverv ved OsloMet -storbyuniversitetet (slikt fraværet skal ikke tas igjen), inntil 2 dager permisjon per år i forbindelse med høytider knyttet til religion eller livssyn.
Praksisadministrasjonen innvilger ikke permisjon i forbindelse med feriereiser, fritidsaktiviteter,1 deltakelse i tv-program, talentkonkurranser, kurs, seminar, arbeidsforhold, bryllup, diverse familie-/vennesamlinger o.l.
-
Særskilt tildeling av praksisplass, tilpasset praksisperiode og permisjon fra praksis
I henhold til lov om universiteter og høgskoler (lovdata.no)r § 4-3 c og § 4-3 d, kan studenter ha rett til tilrettelegging av praksisopplæringen.
Det kan søkes om permisjon og/eller tilrettelegging for dager i pedagogisk praksis for Bachelorstudenter i tegnspråk. Dette gjelder kun unntaksvis, jf. retningslinjer for praksisopplæring.
- Særskilt tildeling av praksisplass: Studenter som av helsemessige årsaker (egen helse eller barns helse) har behov for særskilt tildeling av praksisplass, melder dette via et eget nettskjema. Behovet må dokumenteres med legeattest. Lenke til skjema finner du under.
- Tilpasset praksisperiode ved graviditet og fødsel: ved graviditet og fødsel, militærtjeneste, studentpolitiske verv og i visse andre tilfeller kan studenter ha rett til tilpasset praksisperiode. Studenten kontakter praksisadministrasjonen for eventuell veiledning (ikke send sensitive personopplysniger på e-post), og sender inn søknad via nettskjema så snart studenten vet at en praksisperiode ikke kan gjennomføres som normalt. Lenke til skjema finner du under.
- Permisjon: Praksislærer kan innvilge permisjon og tilrettelegge praksisgjennomføringen for deler av enkeltdager i h. t. retningslinjene. Praksislærer kan ikke gjøre avtale med studenten om å kunne begynne senere og/eller gå tidligere på fast basis. Dersom permisjonen/tilretteleggingen gjelder én dag eller mer, må det søkes via nettskjemaet under straks behovet for permisjon er kjent for studenten. Relevant dokumentasjon må leveres.
Som hovedregel må alt fravær kompenseres (tas igjen). For å kunne innvilge søknaden må det være praktisk mulig å gjennomføre praksisperioden innenfor studiets rammer.
- Skjema for særskilt tildeling av praksisplass (nettskjema.no) (egen, eller egne barns helse)
- Skjema for permisjon og/eller tilpasset praksisperiode (nettskjema) (ved graviditet/svangerskapspermisjon/militærtjeneste/studentpolitiske verv)
-
Skikkethetsvurdering
En student som utgjør en mulig fare for elevers fysiske og psykiske helse, deres sikkerhet eller rettigheter, vil ikke anses som skikket for læreryrket. Skikkethetsvurdering foregår kontinuerlig i alle deler av studiet, også i praksisperiodene. Tvilsmelding kan leveres av praksislærere, faglærere, studenter og administrativt personale. Du kan lese mer om skikkethetsvurdering her.
-
Politiattest
Du må ha levert gyldig politiattest før du kan gå ut i praksis. Søk om politiattest så raskt som mulig etter at du har fått tilbud om studieplass. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder når den leveres.
Informasjon om hvordan du søker om og leverer inn politiattest.
-
Uønskede hendelser i praksis (HMS)
Hvis du opplever personskade, voldsutøvelse eller andre uønskede hendelser i løpet av praksisperioden, er det viktig at du gjør deg kjent med OsloMets rutiner for å håndtere dette, i tillegg til at du følger praksisstedets rutiner for ansatte.
Du finner mer informasjon på OsloMets nettside om uønskede hendelser.
Du skal også levere et kort, digitalt avvikskjema der du beskriver hendelsen. Lenke til skjemaet ligger under punktet "Dette må du gjøre ved alle typer skader" på nettsiden om uønskede hendelser.
-
Ofte stilte spørsmål
Vi har samlet et utvalg vanlige spørsmål fra lærerstudenter som er i praksis, og besvart dem på nettsiden ofte stilte spørsmål om praksis
-
Tilbakemelding og klage på praksis
Hvis du opplever utfordringer underveis i praksisperioden, finner du informasjon om hva du kan gjøre på nettsiden utfordringer ved praksisstedet.
Dersom du ønsker å levere formell klage på praksisstedet etter å ha gått gjennom siden om utfordringer ved praksisstedet, kan du sende inn en klage. Her følger rutiner for klage:
Klage på praksissted - underveis i praksisperioden
Forsøk først å ta opp problemet direkte med praksisveileder, eventuelt leder med ansvar for praksis på praksisstedet. Du kan be om hjelp fra praksisadministrasjonen eller kontaktlæreren din til dette.
Hvis situasjonen ikke bedres etter å ha tatt opp saken med praksisstedet, kan du levere formell klage. Klagen formuleres skriftlig, gjerne med hjelp av studiestedet. Husk at klagen må være saklig, konkret og helst med eksempler og beskrivelser av konkrete situasjoner.
For å levere den skriftlige klagen, tar du kontakt med praksis-lui@oslomet.no og ber om lenke til nettskjema for å levere klage på praksissted. Ved behov kan du bli bedt om å bidra med mer eller utdypende informasjon etter at klagen er levert.
NB! Ikke oppgi sensitiv eller detaljert informasjon i e-posten. Av GDPR-hensyn skal slik informasjon kun oppgis i nettskjemaet.
Studieleder med ansvar for praksis har overordnet ansvar for den videre oppfølgingen av klagen, i samarbeid med praksisadministrasjonen. Praksisadministrasjonen lagrer alle saksdokumenter i OsloMets digitale arkivsystem.
Klage på praksissted - etter praksisperioden
I noen tilfeller kan det være aktuelt å levere klage på praksissted etter praksisperiodens slutt. Klager som leveres i etterkant, bør foreligge innen én uke etter gjennomført praksis.
Klagen formuleres skriftlig, gjerne med hjelp av praksiskoordinator. Husk at klagen må være saklig, konkret og helst med eksempler og beskrivelser av konkrete situasjoner.
For å levere den skriftlige klagen, tar du kontakt med praksis-lui@oslomet.no og ber om lenke til nettskjema for å levere klage på praksissted. Ved behov kan du bli bedt om å bidra med mer eller utdypende informasjon etter at klagen er levert.
NB! Ikke oppgi sensitiv eller detaljert informasjon i e-posten. Av GDPR-hensyn skal slik informasjon kun oppgis i nettskjemaet.
Studieleder med ansvar for praksis har overordnet ansvar for den videre oppfølgingen av klagen, i samarbeid med praksisadministrasjonen. Praksisadministrasjonen lagrer alle saksdokumenter i OsloMets digitale arkivsystem.
-
Kontakt praksisadministrasjonen ved IST
Send e-post til praksisinformasjonen ved IST.
NB! Ikke send sensitiv informasjon via e-post, men be om lenke til nettskjema hvis du for eksempel skal sende oss et vedlegg.