Tonje Jonette er årets norgesmester i design og søm

23.-25. oktober gikk Yrkes-NM av stabelen på Hellerudsletta. I år var det rekordstor oppslutning om arrangementet og over 300 av landets dyktigste fagarbeidere og lærlinger konkurrerte i over 30 ulike yrkesfag. Og på toppen av pallen i kategorien design og søm, sto kunst og design-student Tonje Jonette Svendgård Hansen.

– Det er utrolig stas å bli norgesmester. Jeg måtte opp på scenen og fikk gullmedalje og mange fine premier, blant annet et dampjern med brett. Veldig gøy!

Tonje Jonette er tidligere lærling og fikk derfor en mail fra Opplæringsforbundet med oppfordring om å melde seg på NM.

– For å bli vurdert måtte vi sy opp et kvalifiseringsplagg i forkant av konkurransen. Så var det en kvalifiseringsrunde der åtte deltagere ble valgt ut til å være med i NM.

Jumpsuit med korsett

Selve NM går over tre intense dager, fordelt på ni timer de to første dagene og to timer siste dagen.

– Vi fikk ikke vite hva vi skulle sy før konkurransen startet, og vi skulle ikke ha med oss noe.

– Oppgaven var å lage en jumpsuit/buksedress med korsett. Vi fikk utdelt mønster, tråd, glidelås og stoff og så var det bare å sette i gang med å klippe og sy i 20 hektiske timer.

Utdrag fra oppgaven: Jumpsuiten skal ha delelinjer på overdelen, spiler i sidesømmene, skulderstropper, stikklommer, glidelås midt bak, fòret overdel, innsnitt i livet og dekorelementer etter eget ønske.

– Alle deltagerne var utrolig flinke og det var umulig å forutse hvem som kom til å vinne! Og hele gjengen var veldig snille og hyggelige mot hverandre. Konkurransen ble litt ekstra vanskelig fordi det ble arrangert Utdanningstorg i lokalene samtidig. Salen var stappfull av folk som ville se på at vi jobbet. Det ble et ekstra press!

Tid til de små detaljene

I vurderingen av finaleplagget ble det lagt vekt på helhetsinntrykk av plagget, press, sømteknisk utførelse, kreativitet/dekor og diponering av tid.

Hva var det som gjorde at du stakk av med seieren?

– Jeg er usikker på hva jeg gjorde spesielt for å vinne, men jeg er effektiv og jobber ofte litt fortere enn andre. Jeg ble ferdig allerede på slutten av dag to og kunne derfor fokusere mer på små detaljer. Kanskje det var utslagsgivende?, smiler Tonje Jonette.

Kunst og design er studiet for meg

Du er nordlending med svennebrev i kjole- og draktsyerfaget. Hvordan havnet du på OsloMet?

– Jeg tok Vg1 i Bodø først for jeg hadde lyst til å gjøre noe kreativt. Og fordi jeg har dysleksi så presser jeg meg kanskje litt ekstra på det praktiske. Noen av lærerne der oppfordret meg til å fortsette og sy. Og etter påbygg visste jeg at jeg ville fortsette med noe innenfor design. Så oppdaget jeg kunst og design - studieretning mote og produksjon på Åpen dag og skjønte at dette var studiet for meg. Dermed var valget enkelt!

– Og studiet er utrolig gøy! Selv om jeg er førsteårsstudent har jeg lært mye allerede.

– Fra før kan jeg mest det praktiske som søm og mønsterkonstruksjon, men alt om idé, utvikling og dataprogrammer kan jeg ikke. Det er interessant og morsomt å lære om.

– Lærerne er også veldig flinke og de er åpne for at vi kan få bruke teknikker vi kan fra før.

VM i Russland?

Hva ser du for deg at du gjør i fremtiden?

– Jeg har ikke tenkt så langt enda. Eller, jeg tenker jo selvfølgelig på det, men akkurat nå vet jeg ikke helt hva jeg vil. Kanskje jeg starter noe eget, begynner å jobbe i en bedrift eller kanskje jeg går videre til master. Jeg har heldigvis god tid til å finne ut av det ennå. Men jeg håper iallfall på at det blir en tur til VM i Russland i August 2019 – det hadde vært gøy!

---

Yrkes-NM arrangeres av WorldSkills Norway som er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.

Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

Les mer om Yrkes-NM

Bachelorstudiet i kunst og design, studieretning mote og produksjon