Nyheter - Student

Nyhetportlet

Nye studenter i januar: Ofte stilte spørsmål

Nye studenter i januar: Ofte stilte spørsmål

Klar for studiestart i vårsemesteret 2021? Det er helt vanlig å ha en del spørsmål. Her kan du finne svar på mye av det nye studenter lurer på.

Må jeg møte første studiedag?

 • Ja, det er obligatorisk oppmøte første studiedag. For noen studier er det mulig å søke om utsatt studiestart.
 • På grunn av situasjonen med koronaviruset kan det være noen studier som skal ha digitalt oppmøte den første dagen, det finner du informasjon om i timeplanen.
 • Søk opp ditt studium på forsiden av student.oslomet.no for å finne oppmøtetid og sted i timeplanen.

Hvor og når skal jeg møte første dag? 

 • Oppmøtetid og sted finner du i timeplanen til ditt studium, søk opp studiet ditt fra forsiden på student.oslomet.no.
 • På grunn av situasjonen med koronaviruset kan det være noen studier som skal ha digitalt oppmøte den første dagen, det finner du også informasjon om i timeplanen. 

Jeg kan ikke møte første dag. Hva gjør jeg?

Ved noen studier kan du søke om utsatt studiestart. For å finne ut om du kan og hvordan du søker må du søke opp studiet ditt fra forsiden på student.oslomet.no. 

Mitt studium har fysisk oppmøte første dag, og jeg er i karantene og kan ikke møte første dag. Hva gjør jeg?

Karantene er gyldig fravær til eksamen og obligatorisk undervisning. Kontakt ditt fakultet dersom du er i karantene og ikke kan møte til studiestart.

Jeg får ikke logget inn på Canvas/Min side/Studentweb osv.

 • Du kan ikke logge inn noe sted før du har fått tilsendt brukernavn, aktiveringspassord og PIN-kode og aktivert IT-kontoen din.
 • Det kan ta opptil 24 timer etter du har aktivert IT-kontoen før du kan logge inn. 
 • For å få tilgang til din timeplan og dine emner i Canvas må du semesterregistrere deg hvert semester på Studentweb
 • Etter aktivering benytter du ditt eget selvvalgte passord når du logger inn på OsloMet sine systemer.  Du må velge et unikt passord med minimum 16 tegn. Bruk vanlige ord, mellomrom og setninger som er enkle å huske framfor spesialtegn.

Jeg ser ikke emnene mine i Canvas

Du må ha semesterregistrert deg for å få tilgang til emnene dine i Canvas. Hvis det er mange i klassen din som ikke kommer inn kan det hende at faglærer fortsatt gjør klart emnet. Ta gjerne kontakt via kontaktskjema.

Jeg mangler fag eller har ingenting i timeplanen når jeg logger inn

For en del studier må du være oppmeldt i grupper og klasser for å se din personlige timeplan når du logger deg inn. Oppmelding i grupper og klasser kan skje tett opp mot studiestart. Du må semesterregistrere deg for å se dine emner i timeplanen. 

 

Når får jeg tilsendt brukernavn/studentnummer, aktiveringspassord og PIN-kode?

 • Dette får du tilsendt på e-post og SMS før studiestart. Etter du har fått dette kan du aktivere IT-kontoen din og logge inn på blant annet Min side, Studentweb og Canvas (det kan ta opptil 24 timer før du får logget inn).
 • Husk at når du logger inn første gang på OsloMets systemer, må du skrive inn din fulle OsloMet-epostadresse som brukernavn. (f.eks s123456@oslomet.no)
 • PIN-koden brukes som adgangskode på studentkortet ditt.

Jeg har fått oppmøteregistrering på sms - hva gjør jeg?

 • Dagen før obligatorisk oppmøte får du en sms om oppmøteregistrering. Dette er en sms hvor du skal registrere at du har møtt til ditt studie, enten du har oppmøte på Zoom eller på campus. Det er ingen endring i oppmøtetid og sted, det er kun en lenke hvor du skal registrere at du har møtt til obligatorisk undervisning.
 • Du vil få en kode du av din foreleser, enten på Zoom eller i klasserommet dersom du har fysisk oppmøte. Denne koden skal du fylle inn i lenken i morgen når du får koden av din foreleser.
 • Du finner informasjon om du har digitalt eller fysisk oppmøte ved å søke opp ditt studie fra forsiden av student.oslomet.no ved å se på timeplanen din.

Hva betyr semesterregistrering?

 • Semesterregistrering betyr for de fleste studenter at du bekrefter din utdanningsplan på Studentweb og registrerer deg for det kommende semester. Du kontrollerer samtidig om din kontaktinformasjon er korrekt.
 • Du finner også din semesteravgift på Studentweb.
 • Du får studentbevis og semesterkort etter du har semesterregistrert deg og betalt semesteravgiften.

Hvor kan jeg se timeplan og pensumlister?

Søk opp ditt studium fra forsiden på student.oslomet.no. Her finner du pensumlistene for emnene første semester og timeplanen din.

Etter at du har fått brukernavn, aktiveringspassord og pin-kode, finner du din timeplan og dine pensumlister ved å logge inn på student.oslomet.no. 

Politiattest. Trenger jeg det og hvordan skaffer jeg det?

Sjekk denne lista for å se om ditt studium krever politiattest, og les mer om hvordan du skaffer det. Søk så fort som mulig! Det vil også stå informasjon om politiattest og andre krav for ditt studium når du søker opp studiet ditt fra forsiden på student.oslomet.no.

Jeg finner ikke studiet mitt når jeg skal søke studielån fra Lånekassen?

Tilfredsstiller utdanningen Lånekassens krav og vilkår for å få støtte? Når du skal søke om studielån må du velge hvilket studium du skal gå på. Men ikke alle studier står spesifikt nevnt på lista og du må derfor velge det fagområdet som ligger ditt studium nærmest. På sidene til Lånekassen kan du se hva du kan gjøre hvis du ikke finner utdanningen din.

Når får jeg utbetalt studielån fra Lånekassen?

For at du skal få første utbetaling må Lånekassen ha bekreftet en rekke detaljer. De må blant annet bekrefte at du har semesterregistrert deg og betalt semesteravgift, og det kan ta noen dager fra du har gjort det til det er registrert hos dem.

Kan jeg møte opp ved studiestart og få en studieplass hvis noen andre ikke dukker opp?

Nei, tilbud om studieplass sendes ut gjennom din nettsøknad på Samordna Opptak eller SøknadsWeb, og vi følger alltid venteliste dersom det blir aktuelt å sende ut nye studietilbud, også etter studiestart.

Hvor lenge er det mulig å få tilbud om studieplass?

Dersom det blir ledige studieplasser vil vi sende ut nye tilbud om studieplass til søkere som har takket ja til å stå på venteliste. De fleste tilbudene om studieplass vil bli sendt ut like før og normalt inntil en uke etter studiestart for det aktuelle studiet.

Alt om venteliste, ledige studieplasser, reservering av studieplass og spørsmål om din søknad

Ta kontakt med opptak@oslomet.no for spørsmål om din egen søknad (husk søkernummer!).

Jeg er allerede student ved OsloMet, hvor finner jeg informasjon om min studiestart?

Logg deg inn på Min Side for studenter og finn informasjon om din semesterstart i din timeplan. Du kan også søke opp ditt studium fra forsiden og velge dine emner i timeplanen.

Er det smittevernregler på campus? 

Alle studenter og ansatte som skal på campus må følge nye rutiner for smittevern. Les mer om smittevern ved OsloMet her.