Droppe til innhold

Nyheter

Bilde av studentgruppe

Studenter fra Norge, Bahrain og Spania hos Huawei. Foto: Huawei

Kultur, språk og teknologi i Kina

Tre studenter fra OsloMet tok i sommer «Seeds for the Future»-programmet til Huawei i Kina, med fokus på kultur, språk og teknologi.

Første uken fikk studentene en intensiv innføring i kinesisk språk og kultur ved Beijing Language and Culture University.

Deretter gikk turen til Kinas «Silicon Valley», byen Shenzhen, der studentene fikk et dypdykk i fremtidens teknologi ved Huaweis globale hovedkontor.

De fikk innblikk i et av de virkelig store IKT-selskapene, med undervisning og veiledning fra selskapets ansatte.

– Huawei ønsker med dette å ta samfunnsansvar ved å bidra innen IKT-utdanning, samt øke kunnskapen om IKT i landene hvor vi opererer, sier administrerende direktør Lucas Tan i Huawei Norge.

Avanserte kommunikasjonsteknologier

Sammen med studenter fra Spania og Bahrain, besøkte de norske studentene laboratorier der det utvikles avanserte kommunikasjonsteknologier som 4G, 5G, kunstig intelligens, tingenes internett, og det siste innen skytjenester.

Student på bachelorstudiet i anvendt datateknologi, Tuva Ødegård, er en av OsloMet-studentene som var med, hun synes studieoppholdet var veldig bra.

– Vi lærte masse, fra hvordan man kan sette opp en 4G-basestasjon til kinesisk språk og kultur, sier Tuva.

– Vi har fått se den kinesiske mur, den forbudte by, shoppet i teknologihovedstaden Shenzhen og virkelig fått oppleve kulturen i Kina, og vi kom alle hjem proppfulle av inntrykk og gode minner.

– Hos Huawei ble vi utrolig godt tatt vare på med service, god mat og høy standard på alle kanter.

– I tillegg til å møte åtte andre engasjerte og fantastiske nordmenn, fikk vi også treffe 21 herlige mennesker fra Bahrain og Spania, og lært litt om deres kultur også.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble med på turen, og er utrolig takknemlig, avslutter Tuva.

Dataingeniørstudent Oscar Vladau-Husevold har også positive erfaringer.

– Det var veldig tøft å se historiske landemerker som Den forbudte by og den kinesiske mur, og kult å se fantastiske skyskrapere og kule teknologimarkeder i Shenzen, sier han.

– Vi fikk lære om Huaweis tidligere arbeid og planer for fremtiden, og hvordan de har tenkt å forbedre IKT, inkludert utbygging av 5G nett og smarte IoT-løsninger.

– Vi fikk også «hands on»-erfaring med mobilinfrastruktur, blant annet ved å konfigurere våre egne basestasjoner, som var veldig artig.

– Den norske gruppa vi dro med var fantastisk, jeg tror alle kom veldig godt overens, og vi har vært gjennom mye artig sammen, som for eksempel å prøve å forklare hvor vi skal til taxi-sjåfører som tilsynelatende nektet å anerkjenne at ingen av oss forstod kinesisk, eller å prøve å finne ut om retten vi spiser er fisk eller kylling!

– Alt i alt var denne turen en utrolig kul mulighet til å lære nye ting, oppleve en annen kultur, og ikke minst stifte vennskap, og jeg anbefaler alle som får muligheten til å være med på dette i fremtiden, å ta sjansen, sier Oscar.

Lansert i 110 land

«Seeds for the Future» har til nå blitt lansert i 110 land over hele verden, og i 2018 vil flere enn 1000 studenter ha besøkt Huawei i Kina.
Studenter fra OsloMet – storbyuniversitetet har også vært med tidligere år.

– Vi er glade for at studenter fra instituttet fikk anledning til å besøke Huawei sine kontorer og labber i Kina i år også, sier instituttleder Laurence Habib ved Institutt for informasjonsteknologi på OsloMet.

– På denne måten får de førstehåndserfaring med fremtidsrettet teknologi, samtidig som de får oppleve en annen kultur.

Om Huawei

Huawei er et globalt selskap med hovedsete i Shenzhen, Kinas «Silicon Valley». Selskapet er forskningsdrevet, har 180 000 ansatte og virksomhet i 170 land.

Huawei er verken statseid eller børsnotert, men eies av de ansatte som, etter det selskapet selv framhever, brenner for at teknologi skal bidra til en enklere og bedre hverdag. Nærmere halvparten av de ansatte jobber innen forskning og utvikling (FoU).
Huawei leverer kunnskap, teknologi, tjenester, utstyr og produkter til telekomoperatører, bedrifter og forbrukere.

De er en av få aktører som utvikler standarder og utstyr til 5G, neste generasjons mobilnett.