Retningslinjer for praksisopplæring - Institutt for barnehagelærerutdanning - Student

Retningslinjer for praksisstudier ved Institutt for barnehagelærerutdanning

Retningslinjer for praksisstudier ved Institutt for barnehagelærerutdanning

Godkjent av utdanningsutvalget ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) august 2022. Det vises til gjeldende Nasjonal forskrift om rammeplan for barnehagelærerutdanning, forskrift om opptak til høyere utdanning, lov om universiteter og høyskoler, forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet og lokal samarbeidsavtale om praksisstudier mellom OsloMet - storbyuniversitetet og praksisstedene.
  • 1. Informasjon om praksisstudiene

  • 2. Politiattest, MRSA og TUB

    Alle studenter må levere politiattest til universitetet ved studiestart for å ha rett til å delta i praksisstudiene jf. forskrift om opptak til høyere utdanning, kapittel 6. Studenter som ikke har levert gyldig politiattest innen praksisstart utestenges fra praksis. 

    Vi anbefaler at studenter oppretter Digipost før det søkes om politiattest, slik at det er mulig å søke, og motta, politiattesten digitalt. Etter at du har mottatt din politiattest i Digipost skal du videresende den til OsloMets digitale postkasse.

    Studenter som ved semesterregistrering har svart "ja" på svarskjema om meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA) og tuberkulose (TUB) må levere dokumentasjon på gjennomført medisinsk testing med negativt resultat før de kan starte praksisstudier. 

    All dokumentasjon, enten det er medisinsk testing eller politiattest som ikke kan videresendes til OsloMets Digipost, skal lastes opp i et nettskjema for dokumenter med sensitive opplysninger. Kontakt praksis-lui@oslomet.no hvis det er aktuelt for deg som student.

  • 3. Taushetsplikt

    Når studenter er i praksis i barnehage, er de underlagt gjeldende lov, reglement og instrukser for personalet i den aktuelle institusjon. Praksisstedene er forpliktet til å sørge for at alle studentene skriver under på en erklæring om taushetsplikt før praksisstudiet starter. Studentene må være oppmerksomme på dette ved praksisoppsummering og erfaringsutveksling med andre studenter.

  • 4. Praksissteder og utplassering, tilstedeværelse og veiledning

    Alle studenter skal gjennomføre 100 dager obligatorisk praksis i forbindelse med studiet, jf. Nasjonal forskrift om rammeplan for barnehagelærerutdanningen. Praksisplassene er knyttet til de praksisstedene fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) inngår samarbeidsavtale med i Oslo og Akershus. Studenter kan ikke skaffe praksisplass selv. I ekstern praksis skal studenter normalt ikke ha praksisstudier på et sted der egne barn går, der foreldre / ektefelle / samboer jobber, eller der de selv har eller har hatt et ansettelsesforhold.

    Studenter som av helsemessige årsaker, egen helse eller barns helse, har behov for særskilt tildeling av praksisplass, melder dette innen en gitt frist via et eget nettskjema som legges ut i Canvas i forkant av praksisperioden. Behovet må dokumenteres med legeattest. 

    Studenter ved deltidsutdanningene (ABLU og samlings- og nettbasert utdanning), har deler av den obligatoriske praksisen på eget arbeidssted. Da er det i hovedsak arbeidsgivers retningslinjer som gjelder. Det er etablert en ordning med mentor som skal følge opp studenten på eget arbeidssted.

    4.1 Tilstedeværelse på praksissted

    Studenten skal være i praksisbarnehagen 6,5 timer pr dag i praksisperioden. Praksislærer og student inngår avtaler om hvilke vakter studenten skal ha i praksisperioden. Studenter skal ikke regnes som del av grunnbemanningen, men likevel delta aktivt i alle ulike deler av barnehagedagen. Hele praksisbarnehagen skal benyttes som praksisarena. Studenten skal være aktivt deltakende i det pedagogiske arbeidet, gis mulighet til å utføre oppgaver knyttet til studiet, og ved behov kunne trekke seg tilbake i korte perioder for å reflektere sammen med kolleger eller notere i forbindelse med observasjonsoppgaver, etter avtale med praksislærer. Individuell planlegging, faglig oppdatering og/eller planlegging med medstudenter, skal legges utenfor praksisdagen.

    Studenter skal tas med på barnehagens interne planleggings- og samarbeidsmøter i praksisperioden. Dersom det ikke passer at studentene deltar, må studentene få informasjon om årsaken. Studentene skal delta på aktuelle møter også på kveldstid. Da forskyves studentens vakt slik at møtet inngår i praksisdagen. Studenter kan ikke opparbeide seg avspasering. Studentene bør normalt ha en 1/2 times pause hver dag, men må likevel tilpasse seg praksisstedets arbeidstidsbestemmelser og rutiner. 

    4.2 Førpraksismøte

    Førpraksismøte er stort sett bare aktuelt for heltidsstudenter. ABLU og deltidsstudenter må gjennomføre førpraksismøte i praksisbarnehagen hvis dette ikke blir holdt på samarbeids- og vurderingsmøtet før praksisstart. Så snart studentene er fordelt i arbeidslivsportalen (ALP), og fordelingen er delt med praksisstedene, skal praksislærer/praksisbarnehage kontakte sine studenter for å avtale førpraksismøte før praksisstart. Hensikten med møtet er å avklare forventninger, dele relevant informasjon og legge en plan for praksisperioden. Det er ønskelig at styrer deltar på deler av førpraksismøtet, alternativt møter studenten første dag i praksis.

    4.3 Veiledning

    To studenter hos samme praksislærer skal til sammen ha 3 timer veiledning pr. uke. Hver student skal ha 1 time individuell veiledning, og 1 time felles veiledning. Studenter som er alene hos en praksislærer skal ha 2 timer veiledning pr. uke. Veiledningstiden skal ligge innenfor studentenes praksisdag.

    4.4 Ved praksislærers fravær

    Dersom praksislærer har uforutsett fravær, har styrer ansvar for oppfølging av studentens praksis. Ved lengre fravær må styrer kontakte praksisadministrasjonen, og sørge for at studenten får oppfølging av en barnehagelærer.

    4.5 Reisestøtte i praksisperioden

    Studenter må selv dekke reisekostnader i praksisperioden tilsvarende reise fra egen semesteradresse til campus Pilestredet. Det vil si at studenten må dekke kostnader for like mange soner med kollektivtransport som hen ville ha brukt for å reise kollektivt til campus. Reisestøtte for reisevei utover dette gis som en fastsatt sum basert på rimeligste reisemåte etter Ruters takster, uavhengig av hvilken reisemåte som faktisk er benyttet.

    Studenten sender inn søknad om reisestøtte ved å svare på et nettskjema. Lenken til nettskjemaet for å be om reisestøtte finner du på informasjonssiden om praksisstudier for barnehagelærerutdanningen: https://student.oslomet.no/praksis-barnehagelerer 

  • 5. Fravær fra praksisperioder

    Praksisstudier er en obligatorisk del av studiet. Omfanget er nedfelt i nasjonal forskrift om rammeplan for barnehagelærerutdanning og det kan normalt ikke lempes på kravet til oppmøte jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet § 5-1 fjerde ledd. Studenten må ha gjennomført minst 100 dager praksisstudier for å få godkjent utdanningen.

    Alt godkjent fravær skal tas igjen i form av forlenget praksisperiode. Fravær fra hele dager skal tas igjen som hele dager. Dersom totalt fravær overstiger 30 % av praksisperioden, vil studenten likevel måtte gjennomføre hele praksisperioden på nytt. Ikke godkjent fravær fører til at praksisperioden må avbrytes umiddelbart og gjennomføres på nytt. Se punkt 6.

    5.1 Godkjent fravær som skal tas igjen

    Ved utgangen av ordinær praksisperiode avtaler praksislærer og student, eventuelt i samarbeid med praksisadministrasjonen, når fraværet skal tas igjen. Studenten skal ta igjen fraværet snarest mulig, og senest innen utgangen av semesteret. For vårsemesteret må fraværet tas igjen innen 10 juni. Når fraværsdager skal tas igjen, gjelder ordinære krav til oppmøte og dokumentasjon. Ytterligere fravær fra disse dagene skal regnes inn i den totale fraværsprosenten.

    5.1.1 Egen sykdom

    Ved egen sykdom må studenten omgående varsle praksisstedet. Dersom det totale sykefraværet i praksisperioden overstiger 3 dager, leveres legeattest/sykmelding til praksislærer. 

    5.1.2 Barns sykdom

    Ved egne barns sykdom må studenten omgående varsle praksisstedet. Dersom sykefraværet overstiger tre sammenhengende dager, leveres legeattest/sykmelding til praksislærer.

    5.1.3 Permisjon fra hele dager i praksisperioder

    Det må søkes på skjema til praksisadministrasjonen straks behovet for permisjon er kjent for studenten. Dokumentasjon må være vedlagt søknaden, og den lastes opp i eget nettskjema. Innvilgede permisjoner må tas igjen.

    Permisjoner gis bare i følgende tilfeller:

    • ved gjennomføring av eksamener ved OsloMet/LUI
    • enkelte faglige seminar i regi av universitetet, etter avtale for det enkelte kull
    • av velferdsgrunner: omsorgsoppgaver, sykdom og dødsfall i nærmeste familie
    • når studenter driver toppidrett og omfattes av avtalen mellom Olympiatoppen og OsloMet
    • i forbindelse med høytider knyttet til religion eller livssyn (inntil to dager pr år)
    • ved militær verneplikt
    • for å delta på planleggingsdager på egen arbeidsplass (gjelder kun studenter på deltidsprogrammene)
    • for å delta i arrangement eller organisasjonsarbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Det er en forutsetning at organisasjon eller arrangør garanterer at de refunderer universitetets utgifter til eventuelt forlenget praksisperiode.

    5.2 Godkjent fravær som ikke må tas igjen

    Ved studentpolitisk tillitsverv ved OsloMet kan en student ha inntil 2 dagers fravær pr. semester uten at dette må tas igjen. Det må likevel søkes om permisjon for de aktuelle dagene.

  • 6. Utsatt og ny praksisperiode

    Når hele praksisperioden må gjennomføres på nytt, skilles det mellom "utsatt praksisperiode" og "ny praksisperiode." I begge tilfeller oppnevnes ny praksislærer og ny praksisplass.

    Det vil fremgå av programplanen om en praksisperiode som ikke er gjennomført eller bestått, innebærer stopp i studiet. Studenten kan da fullføre arbeidskrav og eksamener inneværende studieår, men kan ikke gå videre i studiet før praksisperioden er gjennomført og vurdert til bestått.

    Utsatt og ny praksisperiode gjennomføres normalt når praksisperioden arrangeres ordinært for neste årskull. Ved praksisperioder på 3 uker eller kortere, vurderes muligheten for gjennomføring av praksisperioden i løpet av inneværende studieår.

    6.1 Utsatt praksisperiode - ingen forsøk brukt

    Når innvilget permisjon fra studiet eller dokumentert sykdom innebærer fravær over 30 %, må hele praksisperioden tas på nytt. Studenten blir normalt ett år forsinket i studieløpet, men har ikke brukt ett av to forsøk på å bestå praksis.

    6.2 Ny praksisperiode - ett forsøkt brukt

    Når studenter har fått praksisperioden vurdert til ikke bestått eller ikke er blitt vurdert på grunn av udokumentert fravær, må hele praksisperioden tas på nytt. Studenten blir ett år forsinket i studieløpet, og har brukt ett av to forsøk på å bestå praksisperioden, jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet, § 5-6, første ledd.

  • 7. Tap av studierett

    Når studenter har fått praksisperioden vurdert til ikke bestått to ganger, må studiet normalt avbrytes. I særlige tilfeller kan studenten søke om et tredje forsøk, jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet, § 5-6, andre ledd.

  • 8. Tilpasset praksisperiode ved graviditet eller fødsel

    Ved graviditet og fødsel kan studenter ha rett til tilpasset praksisperiode jf. lov om universiteter og høyskoler § 4-3. Studenten kontakter praksisadministrasjonen på praksis-lui@oslomet.no for veiledning, og sender inn "Søknad om tilpasset praksisperiode ved graviditet og fødsel" (nettskjema) så snart studenten vet at praksisperioden ikke kan gjennomføres som normalt. En praksisdag kan ikke være kortere enn 6,5 timer.

  • 9. Vurderings- og varslingsrutiner

    9.1 Vurdering

    Praksislærer vurderer praksisperioden til bestått/ikke bestått på grunnlag av en helthetlig vurdering. Vurderingen skal gis siste dag i praksisperioden, og vurderingsrapporten skal gjennomgås med studenten. I alle praksisperioder skal studenten ha skriftlig midtveisvurdering jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet, § 5-1 andre ledd. Studenten skal ha kopi av skriftlig midtveisvurdering og avsluttende vurdering. Avsluttende vurdering lastes opp i det digitale innleveringsprogrammet "Inspera" av studenten når perioden er vurdert til bestått. Studenten skal da ha rapporten som en PDF-fil. Hvis en student vurderes til ikke bestått, skal dennes vurderingsrapport sendes praksisadministrasjonen i et eget nettskjema. Barnehagen tar kontakt med praksis-lui@oslomet.no for å få lenke til nettskjemaet. 

    Alle studenter skal gi vurderingsrapporten fra siste beståtte praksisperiode til neste praksislærer for gjennomlesning på førpraksismøte/første veiledning. For deltid og arbeidsplassbaserte studenter gjelder dette kun i forbindelse med praksis i ekstern barnehage. Av personvernhensyn skal vurderingsrapporten ikke sendes på e-post.

    Det presiseres at den nye praksislæreren har ansvar for å gjøre en selvstendig vurdering av studenten, og kun benytter vurderingsrapporten fra forrige praksislærer som ett av flere utgangspunkt for å bli kjent med og støtte studenten i videre utvikling.

    9.2 Melding om fare for å få praksisperioden vurdert til ikke bestått

    Dersom praksislærer er i tvil om studenten kan bestå praksisperioden, skal studenten og universitetet ved praksisadministrasjonen varsles snarest. Praksislærer og representant fra universitetet avtaler tid for et møte der det skriftlige varselet gjennomgås med studenten. Se forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet § 5-2 første og andre ledd.

    Melding om fare for å ikke bestå praksis skal angi hva studenten ikke mestrer, og hvilke krav som må oppfylles for å bestå praksisperioden. Det skal lages en plan for dette arbeidet i samråd med universitetets faglige veileder. Melding med oppfølgingsplan skal underskrives av praksislærer, representant fra OsloMet og student. Studenten skal ha originalen og praksisadministrasjonen skal ha en kopi.

    9.3 Bortvisning

    Styrer kan i særlige tilfeller bortvise studenter fra praksisstedet. Styrer skal umiddelbart varsle universitetet ved praksisadministrasjonen. Studenten skal ved bortvisningen få en skriftlig begrunnelse med konkrete eksempler. 

    Forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet § 5-4 første ledd, sier at "Der studenten i praksisstudiet viser slik adferd at praksisstedet vurderer at de ikke kan ha studenten i praksis, kan praksisstedet straks avslutte praksisperioden."

    9.4 Praksisutvalg

    Ved vurdering til ikke bestått praksis skal det holdes et praksisutvalg som stadfester eller annullerer vurderingen ikke bestått jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet § 5-3 tredje ledd.

    Fakultetet stadfester resultatet "ikke bestått" dersom studenten ikke oppfyller kravene til oppmøte eller dersom studenten ikke får fullføre praksisstudiet på grunn av forhold som skyldes studenten selv. Dette teller som ett forsøk, og det holdes ikke praksisutvalg jf. forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet, § 5-3 andre ledd.

    Det kan klages på eventuelle formelle feil i en praksisperiode, ikke på selve vurderingen jf. lov om universiteter og høyskoler § 5-3 femte ledd.

  • 10. Skikkethetsvurdering

    Kunnskapsdepartementet fastsatte 30. juni 2006 Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning, sist endret 15.11.2019. Skikkethetsvurdering skal inngå i en helhetsvurdering av studentens faglige, pedagogiske og personlige forutsetninger for å kunne fungere som barnehagelærer. Hvis det er begrunnet tvil om en student er skikket, skal det foretas en særskilt skikkethetsvurdering.

    § 2 i forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning har følgende definisjon og formål med skikkethetsvurdering:

    "Skikkethetsvurdering skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket. En student som utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter og sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn, elever eller andre studenten vil komme i kontakt med under praksisstudiene eller under fremtidig yrkesutøvelse, er ikke skikket for yrket. 

    Løpende skikkethetsvurdering av alle studenter skal foregå gjennom hele studiet og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket."

    De som kan levere tvilsmelding er lærere ved universitetet, praksislærer og styrer i praksisbarnehagen, administrativt personale og studenter. Tvilsmeldingen sendes til institusjonsansvarlig for skikkethet ved OsloMet. Institusjonsansvarlig for skikkethet vurderer tvilsmeldingen og varsler studenten ved skriftlig innkalling til samtale hvis det foreligger begrunnet tvil om studentens skikkethet. Universitetet har en egen side med informasjon om skikkethetsvurdering.