Praksis for barnehagelærerutdanningen
-
Viktig om revidert forskrift
Forskrift om studier og eksamen ved OsloMet er revidert og gjelder fra 1. august 2023 (lovdata.no). Vi oppdaterer dokumenter som viser til forskriften fortløpende, men vær obs på at det enkelte steder kan være henvist til gammel forskrift, og dermed feil kapittel og paragrafer før alle dokumenter er gjennomgått.
Universitetet inngår samarbeidsavtaler med barnehager i Oslo og Akershusregionen (nå Viken), og studenter kan ikke skaffe praksisplass selv. Studenter som bor i andre kommuner eller fylker, må reise inn til Oslo eller Akershusregionen for å gjennomføre praksisstudier. Alle studenter må påregne ekstra reisetid i praksisperiodene.
Alle praksisperioder i våre samarbeidsbarnehager, uavhengig av studieprogram, gjennomføres på fulltid (fem dager i uken). I barnehagepraksis er det normalt to studenter hos hver praksislærer. Studenter som går på ett av deltidsprogrammene, har i tillegg praksis på eget arbeidssted.
-
Politiattest
Du må ha levert gyldig politiattest før du kan gå ut i praksis. Søk om politiattest så raskt som mulig etter at du har fått tilbud om studieplass. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder når den leveres.
Du finner informasjon om hvordan du søker om, og leverer, politiattest her.
-
Praksiskalender studieåret 2023-24
-
Møter med praksissteder 2023-24
-
Forskrift, retningslinjer for praksis, klagerutiner og skikkethet
-
E-læringskurs for praksislærere
På læringsplattformen Canvas har vi et e-læringskurs for praksislærere. Du logger deg på Canvas Catalog ved å klikke i denne teksten, for å opprette en bruker. Når brukerprofilen er opprettet, klikker du på nedtrekkmenyen ved siden av navnet ditt, og velger "Canvas". Da får du opp "E-læringskurs BLU", og kan lese gjennom i eget tempo.
-
Arbeidslivsportalen, ALP
Arbeidslivsportalen er et samhandlingsverktøy som skal gjøre informasjonsflyten bedre mellom studenter, praksissteder og utdanningsstedet. Alle avtaler om praksislærerfunksjon gjøres i arbeidslivsportalen. Styrere får tilgang til Arbeidslivsportalen etter invitasjon fra praksisadministrasjonen. Praksislærere får tilgang via sin styrer. Aktive studenter ved barnehagelærerutdanningen har automatisk tilgang.
Du kan lese mer om Arbeidslivsportalen (unit.no).
Klikk her for å komme til innloggingssiden i Arbeidslivsportalen (unit.no). Merk at styrer og praksislærer må velge innlogging med ID-porten. Studenter skal velge FEIDE.
-
Progresjonsplan for praksis
-
Skjema for tilpasset praksisperiode, permisjon og reisestøtte
-
Skjema for å melde behov om særskilt tildeling blir lagt i det enkelte emnekortet for praksis i Canvas i god tid før praksisstart.
-
Søknad om tilpasset praksisperiode ved graviditet og fødsel, toppidrettsstatus eller militærtjeneste (nettskjema.no)
-
Søknad om permisjon fra dager i praksisperioden (nettskjema.no)
-
Reisestøtte: send inn søknad om reisestøtte (nettskjema.no)
-
-
Vurderingsrapport for barnehagelærerutdanningen
Vurderingsrapporten gjelder for alle praksisperioder i ekstern barnehage for barnehagelærerstudenter. Den må lastes ned på egen maskin før den kan skrives i, og innholdet kan lagres.
NB! Vurderingsrapporten skal også brukes når midtveisvurderingen skrives. Den skriftlige midtveisvurderingen skal følge med når sluttvurderingen gjennomgås og overleveres studenten. Husk å fylle ut alle felt på forsiden av rapporten.
Det er utarbeidet et skjema for studentens vurdering av praksisperioden. Skjemaet er ment som utgangspunkt for samtale mellom styrer og student, etter at praksislærer har gjennomgått sluttvurderingen med studenten.
-
Sjekkliste for utfylling av vurderingsrapport
Sjekkliste for utfylling av midtveisvurdering
- I tilbakemeldingene under kolonnen "Områder studenten må arbeide videre med for å oppnå mestring/utvikling", viser du til læringsutbyttebeskrivelsene fra oppgaveheftet? Tilbakemeldingene til studentene skal være av faglig art og knyttet til hva studenten skal lære det gjeldende studieåret. Bruk gjenre konkrete eksempler på situasjoner fra studentens praksis i dine tilbakemeldinger.
- Har du husket å dokumentere den formelle veiledningen du har gitt hittil i praksisperioden? Omfang av og tema for veiledningene (i stikkordsform) skal fylles inn i oversikten på siste side av rapporten. Du må også fylle inn dato, veiledningens varighet, og om den har vært individuell eller felles. Kravet til veiledning er 3 timer pr uke når du tar imot to studenter, og 2 timer per uke når du har én student.
- Er det signert og datert for gitt midtveisvurdering på vurderingsrapportens forside, med signatur fra både praksislærer og student med faktisk dato for gitt midtveisvurdering? Midtveisvurderingen skal gis halvveis i praksisperioden. Signaturene skal være håndskrevne.
Sjekkliste for utfylling av sluttvurdering
- I tilbakemeldingene under kolonnen "Områder studenten må arbeide videre med for å oppnå mestring/utvikling", viser du til læringsutbyttebeskrivelsene fra oppgaveheftet? Tilbakemeldingene til studentene skal være av faglig art og knyttet til hva studenten skal lære det gjeldende studieåret. Bruk gjerne konkrete eksempler på situasjoner fra studentens praksis i dine tilbakemeldinger.
- Alle felt i rapporten skal være fylt ut, og du kan ikke endre på utformingen av dokumentet.
- Har du husket å dokumentere all formell veiledning du har gitt i oversikten på siste side?
- Er det signert og datert for gitt midtveisvurdering på rapportens forside, signert av både praksislærer og student, med faktisk dato? Signaturene skal være håndskrevne.
- Dersom studenten har byttet praksissted eller er gitt midtveisvurdering av en annen praksislærer, skal ny praksislærer ha fått oversendt denne. Den oversendte midtveisvurderingen skal da legges ved sluttvurderingen.
- Er sluttvurderingen datert og signert av styrer, praksislærer og student? Styrer skal lese gjennom vurderingsrapporten og har ansvar for at den er riktig utfylt.
- Har du gitt studenten en endelig vurderingsrapport som inneholder både midtveisvurdering og sluttvurdering i ett og samme dokument? Alle sider skal være samlet i ett dokument når den overleveres studenten, enten det er digitalt i en PDF-fil, eller som en papirkopi.
-
Deltidsutdanningene - vurderingsrapporter for praksis på eget arbeidssted
Når studenter på deltidsutdanningene (samlings- og nettbasert deltidsutdanning og arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning) er i praksis på eget arbeidssted, skal det benyttes egne vurderingsrapporter tilpasset denne praksistypen. Vurderingsrapportene er ulike, så du må sørge for at du velger riktig rapport for utfylling. OBS! Husk å laste ned rapporten på egen maskin (PC/Mac) før den skrives i.
1. år deltid (samlings- og nettbasert) vurderingsrapport eget arbeidssted (Word)
1. år deltid (samlings- og nettbasert) vurderingsrapport eget arbeidssted (skrivbar PDF)
2.år deltid (samlings- og nettbasert) vurderingsrapport eget arbeidssted (Word)
3. år deltid og ABLU - vurderingsrapport eget arbeidssted (Word)
3. år deltid og ABLU - vurderingsrapport eget arbeidssted (skrivbar PDF)
-
Vurderingsrapport - 5 dager barnehagepraksis for grunnskolelærerutdanningen
Grunnskolelærerstudenter i 2. studieår, 1-7 trinn, skal gjennomføre én uke praksis i barnehage med temaet overgang barnehage skole. Egen vurderingsrapport gjelder for denne praksisperioden.
-
Avtaler, rammeplan for utdanningen og nasjonale retningslinjer
-
Retningslinjer for styrers oppgaver og ansvar når studenter er i praksis
-
Varslingsskjemaer
-
Rutiner for innsending og behandling av refusjon
-
Innstillingsskjema for ny praksislærer
-
Ønske om å bli praksisbarnehage
-
Informasjonsvideoer
Hvordan veileder du studenter?
Hva innebærer det å være et praksissted?
Hvordan forbereder jeg meg på å ta imot studenter?
Videreutdanning i pedagogisk veiledning
Ikke bestått praksis - praksisutvalg
Gyldig fravær i praksisperioder
Taushetsplikt i praksisperioder