Før du reiser | Utveksling - Student

Før du reiser på utveksling

template.back.to.overview Før du reiser på utveksling

Selv etter at OsloMet har godkjent at du kan reise på utveksling er det en del forberedelser du må i gjennom før du kan reise.
 • 1. Takk ja eller nei i Søknadsweb

  Når du har fått svar på utvekslingssøknaden din, må du takke ja eller nei i Søknadsweb.

 • 2. Må du melde deg på feltforberedende kurs?

  Hvis du skal ta praksis, prosjekt- eller bacheloroppgave i land i det globale sør (Afrika, Latin-Amerika og Asia) må du melde deg på feltforberedende kurs

 • 3. Gå på veiledning

  Før du skal reise ut vil du få et veiledningsmøte med din internasjonale koordinator. Du blir innkalt til dette innen utgangen av mars/oktober. I møtet vil du få mer informasjon om hvordan du søker til det stedet du er innstilt til, og mange praktiske opplysninger – mye av informasjonen du vil trenge fremover finner du i Håndbok for utveksling.

 • 4. Skal du på studieopphold ved en partnerinstitusjon?

  Om du skal til en partnerinstitusjon for å ta emner eller en kombinasjon av emner og praksis må du sannsynligvis sende inn en egen søknad til partnerinstitusjonen selv om OsloMet har godkjent at du drar på utveksling. Institusjonen du søker til må selv vurdere om du tilfredsstiller kravene de stiller og gi endelig opptak.

  Hvilke dokumenter du må sende inn og hvordan du fyller ut søknaden vil variere fra sted til sted. Du får mer informasjon om dette på veiledningsmøte med internasjonal koordinator.

  Mange ber om

  • karakterutskrift fra OsloMet på engelsk. Denne bestilles i Studentweb eller hentes fra Vitnemålsportalen.

  • dokumentasjon på at du tilfredsstiller eventuelle språkkrav (vitnemål fra videregående eller at du må ta en spesiell test), mens andre ikke krever dokumentasjon. Hvilke språkkrav som stilles kan du lese om på OsloMets nettside om institusjonen du har søkt om utveksling til.

  • dokumentasjon på at du kan finansiere oppholdet. Om institusjonen etterspør bevis på at du kan finansiere oppholdet kan du skrive ut en foreløpig uttalelse på rett til støtte fra Lånekassen (lanekassen.no).

 • 5. Inngå Learning Agreement

  Learning Agreement er en avtale mellom deg og OsloMet som sikrer at det faglige opplegget du har på utveksling blir godkjent som en del av graden din. 

  Avtalen beskriver hvor du skal, detaljer om det faglige innholdet og hvordan dette vil bli innpasset i graden din når du kommer hjem. Skjemaet fylles ut etter råd fra din internasjonale vitenskapelige koordinator som også skal signere når det er ferdig utfylt. Skal du reise gjennom Erasmus+ må du signere skjemaet, deretter må din vitenskapelig koordinator signere, og til slutt må kontaktpersonen på den institusjonen du skal til signere. 

  Mer informasjon vil du få av din internasjonale administrative koordinator under veiledning. 

  Trenger du å gjøre endringer i din Learning Agreement under oppholdet?  Les mer om endringer under oppholdet.

 • 6. Søk om lån og stipend

  Det finnes flere muligheter for å finansiere utvekslingsopphold. Du kan søke lån og stipend hos Lånekassen og kan få samme støtte som du hadde fått om du studerte her hjemme. Du kan også få støtte fra Lånekassen til for eksempel reise, skolepenger og språkkurs avhengig av hvor du skal og hva du skal betale.

  Reiser du på Erasmus + utveksling får du et Erasmus + stipend i tillegg til støtten du kan få fra Lånekassen. Det finnes også andre stipendmuligheter, både fra Lånekassen og andre.

  Les mer om Lånekassestøtte og finansiering.

 • 7. Signer kontrakt for utvekslingsopphold

  Alle som skal på utveksling, må lese og signere kontrakt for utvekslingsopphold. Kontrakten fylles ut i nettskjema og invitasjon til å fylle ut denne får du tilsendt i god tid før du skal reise. Etter at du har fylt ut kontrakten, får du tilsendt en bekreftelse som du må laste opp i Søknadsweb.

  Hvordan laster jeg opp kontrakten i SøknadsWeb?

  Trinn 1 er å lagre bekreftelsen du får tilsendt på e-post som en word. eller pdf.-fil. Deretter logger du på SøknadsWeb og velger "Mine dokumenter" i menyen øverst på siden. Du vil da få opp muligheten "Last opp nytt dokument", velg "Kontrakt" under dokumenttype og under "Beskrivelse" setter du inn hvor lenge dokumentet skal være tilgjengelig, fra dagens dato til en dato etter at du er tilbake i Norge. Så avslutter du ved å velge filen du lagret. 

 • 8. Gjør praktiske forberedelser

 • 9. Delta på utreiseseminaret

  Utreiseseminaret gir deg praktiske tips og tar en gjennomgang av ting det er viktig å huske på før du drar på utveksling. Seminaret holdes vanligvis i medio-mai og medio-november. Alle som skal på utveksling vil få en invitasjon til å delta.

 • 10. Bærekraftig utveksling

Kontaktpunkter utveksling

Kontaktpunkter utveksling

Kontaktpunkt utveksling ved HV

Kontaktpunkt utveksling ved LUI

Kontaktpunkt utveksling ved TKD

Institutt MEK

E-post :
Url :
Sissel Moen Lykaas

Institutt BE – bachelor-program

E-post :
Url :
Tollak Landa

Institutt BE – masterprogram

E-post :
Url :
Sigurd Storm

Institutt IT – bachelorprogram

E-post :
Url :
Marzieh Qaitouri

Institutt IT – ACIT

E-post :
Url :
Karlijn Hillekens

Institutt for estetiske fag

E-post :
Url :
Elisabeth Schjønsby

Institutt for produktdesign

E-post :
Url :
Oscar-Torjus Utaaker

Kontaktpunkt utveksling ved SAM