Programplaner og emneplaner - Student
Masterstudium i internasjonal utvikling, utdanning og bærekraft Programplan
- Engelsk programnavn
- Master's Programme in International Development, Education, and Sustainabilities
- Gjelder fra
- 2025 HØST
- Studiepoeng
- 120 studiepoeng
- Varighet
- 4 semestre
- Timeplan
- Her finner du et eksempel på timeplan for førsteårsstudenter.
- Programhistorikk
-
Innledning
Emnet Fordypning i sosialt arbeids teori og praksis består av tre delemner:
- Sosialt arbeid og helse.
- Sosialt gruppearbeid.
- Praksisstudium.
Målgruppe
Studentene må ha fullført og bestått 2. studieår i bachelorprogrammet i sosialt arbeid.
For å kunne gå ut i praksis, delemne 3 Praksisstudium, må studentene ha fullført delemne 2, Sosialt gruppearbeid.
Opptakskrav
Det vises til forskrift om opptak til studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Det kreves bachelorgrad, cand.mag.-grad eller grad eller yrkesutdanning av minimum 3 års omfang. For opptak til masterprogrammet må søker ha karaktersnitt C eller bedre i det faglige grunnlaget. I tillegg gjelder følgende bestemmelser:
I fagkretsen må det inngå biomedisinske eller naturvitenskapelige fagområder med fagfordypning på minimum 80 studiepoeng i en emnegruppe som omfatter kunnskap i kjemi, biologi, fysikk og laboratorieteknikk
Det gis tilleggspoeng for relevant utdanning utover det faglige grunnlaget, jf .forskriften § 13 (1). Med relevant utdanning menes utdanning innen medisinske, naturvitenskapelige eller tekniske fagområder.
Det gis tilleggspoeng for relevant yrkespraksis, jf. forskriften § 13 (2). Med relevant yrkespraksis menes all yrkespraksis relatert til biomedisin. Dette kan være oppgaver knyttet til laboratoriediagnostikk eller medisinsk forskning og behandling.
65 % av studieplassene er forbeholdt søkere som kun konkurrerer på grunnlag av karakterpoeng.
Oppstart av studiet forutsetter tilstrekkelig antall studenter.
Opptak til enkeltemner
Med unntak av masteroppgaven tilbys alle studiets emner som enkeltemner. Ved opptak til enkeltemner gjelder ikke C-kravet. Nærmere informasjon om opptak til enkeltemner finnes på studiets nettside: http://www.hioa.no/Studier/HF/Master/Biomedisin
Læringsutbytte
Kandidaten har etter fullført studium følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten
- har avansert kunnskap i biomedisin og spesialisert innsikt i masteroppgavens tema
- har avansert kunnskap om normale og patologiske tilstander og cellebiologiske mekanismer
- har avansert kunnskap om biomedisinske analysemetoder
- kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter
- har inngående kunnskap om vitenskapsteoretiske tradisjoner
Ferdigheter
Kandidaten kan
- analysere en biomedisinsk problemstilling og velge riktig metode
- kvalitetssikre biomedisinske analyse- og/eller behandlingsmetoder innen valgt fordypning
- arbeide selvstendig og etisk bevisst med et veiledet forskningsarbeid tilknyttet en forskningsgruppe
- skrive vitenskapelig og presentere forskningsresultater i henhold til gjeldende konvensjoner i biomedisin
Generell kompetanse
Kandidaten kan
- analysere og diskutere etiske problemstillinger i biomedisinsk forskning
- analysere og presentere forskningsresultater skriftlig og muntlig
- delta i diskusjon om biomedisinsk forskning og fagutviklingsresultater med kolleger og allmenheten
- bidra til nytenking og innovasjon i biomedisin, medisinsk teknologi og på andre helsefaglige områder
Innhold og oppbygging
Delemne 1
I dette delemnet inngår ingen arbeidskrav.
Delemne 2
Delemnet Sosialt gruppearbeid er obligatorisk. Fravær over 20 % utløser skriftlig arbeidskrav og fravær over 40 % medfører tap av eksamensretten.
Delemne 3
Det er obligatorisk tilstedeværelse på seminarer før, under og ved avslutning av praksisperioden. Praksisseminarene vurderes samlet med hensyn til fravær. Det kreves 80 % tilstedeværelse. Ved fravær utover 20 % pålegges kompenserende arbeidskrav som må være godkjent for at studenten skal få godkjent praksisstudiet. I praksisstudiet er det obligatorisk tilstedeværelse på praksisplassen fire dager per uke i de ukene praksisstudiet varer. Det kreves 80 % tilstedeværelse. Minimum halvparten av praksisperioden må være fullført og godkjent for at en student skal kunne framstille seg til tverrfaglig integrert skriftlig eksamen i emnet Fordypning i sosialt arbeids teori og praksis .
I løpet av praksisstudiet leveres tre ordinære skriftlige arbeidskrav:
- Læringskontrakt.
- Praksisoppgave.
- Praksisrapport.
I tillegg kommer innlevering av evaluering etter at praksisstudiet er fullført.
Studenter som har praksis i utlandet må skrive læringskontrakten og praksisrapporten på engelsk. Praksisoppgaven kan de velge om de vil skrive på norsk eller engelsk. Studenter som har praksis i utlandet får vanligvis ikke deltatt på praksisseminarene. Disse studentene får et alternativt arbeidskrav for å rapportere om erfaringer fra sin egen praksis, til medstudenter og lærere, ved enten å holde et ca. 20 minutter miniforedrag eller skrive et notat på 3-4 sider.
Arbeids- og undervisningsformer
Det kan tilrettelegges for å ta emner ved læresteder i utlandet som del av mastergraden. Det er særlig aktuelt å arbeide med hele eller deler av masteroppgaven ved læresteder eller forskningsinstitutter der det er etablert samarbeid. Universitetet har institusjonsavtaler med læresteder og forskningsinstitutter i flere land. Masterstudiet i biomedisin har spesielle samarbeidsavtaler med University of Salford i England og Technische Universität Dresden i Tyskland.
I masteroppgaveåret kan studentgruppen bli internasjonalt sammensatt dersom studenter ved universitetets samarbeidsinstitusjoner velger å ta masteroppgaven her. Språket vil være engelsk dersom utenlandske studenter deltar på masteroppgaveseminarene.
Internasjonalisering
Arbeidskrav er alle former for arbeider, prøving og obligatorisk tilstedeværelse som settes som vilkår for å fremstille seg til eksamen. Arbeidskrav gis vurdering godkjent/ikke godkjent. Arbeidskravene tilknyttet hvert emne fremgår i den enkelte emneplan.
Hensikten med arbeidskrav er primært å fremme studentens progresjon og faglige utvikling, og stimulere studenten til å tilegne seg ny kunnskap. Studiet har arbeidskrav i form av obligatorisk tilstedeværelse, laboratorierapporter, skriftlige oppgaver og praktisk test
Obligatorisk tilstedeværelse
Det er obligatorisk tilstedeværelse innenfor områder hvor studenten ikke kan tilegne seg kunnskap og ferdigheter gjennom litteraturstudier alene. Dette medfører at det kan være krav om obligatorisk tilstedeværelse ved laboratoriekurs og ferdighetstrening, timeplanlagt gruppearbeid, seminarer og presentasjoner av ulike typer arbeider. Det er studentens ansvar å påse at krav om tilstedeværelse oppfylles. Dersom studenten ikke deltar på gruppepresentasjon, må han/hun gjennomføre en individuell presentasjon for faglærer.
Dersom studenten overskrider fraværsgrensen gitt i emneplanen, vil faglærer vurdere om det er mulig å kompensere for fravær gjennom alternative krav, for eksempel skriftlige individuelle oppgaver. Dersom fraværet ikke kan kompenseres må studenten følge neste gjennomføring av emnet. Muligheten for kompensasjon avhenger av hvor stort fraværet har vært og hvilke aktiviteter studenten ikke har deltatt på.
Skriftlige arbeider
Flere emner har obligatoriske skriftlige oppgaver eller rapporter som arbeidskrav. Skriftlige arbeider som ikke blir godkjent, må forbedres før ny innlevering. Dersom annen gangs innlevering ikke godkjennes, kan studenten ikke fremstille seg til ordinær eksamen/vurdering.
Studenten har rett til et tredje forsøk før ny/utsatt eksamen. Dersom tredje gangs innlevering ikke godkjennes må studenten gjennomføre emnet med neste kull.
Praktisk test
I emnet MABIO4500 Nukleærmedisin skal studentene gjennomføre en praktisk test i aseptisk arbeidsteknikk. Dersom studenten ikke får godkjent testen, vil det bli tilrettelagt for ytterligere ett forsøk før ordinær eksamen. Studenten kan ikke fremstille seg til ordinær eksamen dersom testen ikke er godkjent etter to forsøk. Studenten har rett til et tredje forsøk før ny/utsatt eksamen. Dersom tredje gangs forsøk ikke godkjennes, må studenten gjennomføre emnet med neste kull.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Det benyttes en ekstern og en intern sensor til sensurering av hver besvarelse.
Vurdering og sensur
Informasjon om programplan:
Godkjent av studieutvalget ved HiOA 29.03.2012
Siste endringer godkjent av prodekan ved Fakultet for helsefag 07.02.2018
Gjelder for studentkull 2018 Høst
Øvrig informasjon
Delemne 1
Hovedtema i delemnet er den gjensidige påvirkningen mellom sosiale faktorer og helse, og hvordan helse inngår som et sentralt aspekt i helhetsperspektivet i sosialt arbeid. Ekskludering og utenforskap tematiseres i sammenheng med helse.
Delemne 2
Studentene får kunnskaper om og ferdigheter i sosialt gruppearbeid som arbeidsmetode, og tilegner seg forståelse for hvordan sosialt gruppearbeid kan brukes som ledd i endringsarbeid med ulike grupper. Den innledende forelesningen har fokus på teoretiske perspektiver på gruppearbeid. Deretter følger ferdighetstreningsemne der studentene alternerer i rollene som gruppeleder, gruppedeltaker og observatør og der fokus er på ferdigheter i å planlegge og drive ulike former for grupper, bruk av aktiviteter, samledelse, feedback-prosesser og endringsarbeid i gruppen.
Delemne 3
Praksisstudiet varer i 12-13 uker. Det bygger videre på den teori og erfaring studentene har fra sosialt arbeid i de to foregående studieår. Studentene videreutvikler sin profesjonelle identitet og forståelse for sammenhengen mellom forskning, teori og praktisk sosialt arbeid ved at teori blir knyttet til situasjonsbestemte temaer i praksis. Kritisk refleksjon blir brukt som metode for å bidra til at studentene videreutvikler en analyserende og reflekterende holdning til praksisstedets arbeidsområde og praksis.