Programplaner og emneplaner - Student
VPRL6000 Prosjektledelse 1 - Styring mot verdiskapende prosjekter Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Project Management 1 – Managing towards Value Creation
- Studieprogram
-
Masterstudium i ledelse, erfaringsbasertEnkeltemner tilknyttet masterstudium i ledelseProsjektledelse 1 – Styring mot verdiskapende prosjekter
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Pensum
-
HØST 2025
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Prosjekter er en sentral del av virksomheters organisering og arbeidsform og anvendes i økende grad for å håndtere endringer og innovasjon som skal bidra til verdiskaping. Emnet gir studentene solid innsikt i prosjekter som fenomen i arbeidslivet, herunder sentrale aspekter ved prosjekter som styrings-, organiserings-, ledelses-, og arbeidsform. Emnet tar for seg team, prosjektsuksess og verdiskaping. Videre vil prosjektgjennomføring, usikkerhets- og interessenthåndtering være sentrale temaer.
Undervisningsspråk er norsk.
Forkunnskapskrav
Ingen forkunnskapskrav.
Læringsutbytte
Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten har
- inngående kunnskap om prosjekt som organisasjons- og styringsform
- tilegnet seg solid innsikt i og kan analysere hva som kjennetegner verdiskapende prosjekter, hva som er prosjekters særtrekk og hensiktsmessig anvendelse av prosjekter i arbeidslivet
- solid innsikt og forståelse i usikkerhet og interessenter i prosjekter og håndtering av dette
Ferdigheter
Studenten kan
- anvende metodiske hjelpemidler innen prosjektstyring gjennom å initiere og planlegge prosjekter, velge hensiktsmessig utforming, framgangsmåte og virkemidler
- anvende grunnleggende metoder for styring, organisering, ledelse og innretning av prosjektet fra initiering til avslutning og evaluering
- planlegge, lede og styre prosjekter i virksomheter
Generell kompetanse
Studenten
- er i stand til kritisk vurdering og analyse av både prosess og fremdrift av prosjekter, herunder forstå kompleksiteten i prosjektarbeid og kunne tilpasse tilhørende verktøy som påvirker prosjektets ressursbruk, resultat og formål
- kan inneha en aktiv rolle og bidra med utforming og gjennomføring av prosjekter
Arbeids- og undervisningsformer
Undervisningsformen vil veksle mellom digitale læringsformer, undervisningsmøter, studentpresentasjoner og casediskusjoner, og suppleres med bruk av digitale ressurser. Det forventes at studentene deltar på samlinger og forelesninger, og er aktive i undervisningen.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:
- Arbeidskrav 1: Skriftlig innlevering med omfang på om lag 1200 ord.
- Arbeidskrav 2: Skriftlig innlevering med omfang på om lag 1200 ord.
- Arbeidskrav 3: Skriftlig innlevering med omfang på om lag 1200 ord.
Arbeidskravene løses individuelt og vil inngå i arbeidet med eksamen.
Arbeidskravene må være gjennomført og godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom et eller flere arbeidskrav ikke blir godkjent, gis det anledning til å kunne levere en forbedret versjon én gang innen angitt frist.
Vurdering og eksamen
Eksamen i emnet er en semesteroppgave. Den kan leveres individuelt, men der hvor deltakere er tilknyttet samme prosjekt kan de skrive i gruppe på inntil fire personer.
Oppgaven innbefatter arbeid med et prosjekt som er utarbeidet gjennom innleveringer og aktiviteter underveis i emnet. Selve semesteroppgaven vil være en betydelig videreutvikling av arbeidskravene og innebære en teoretisk forankring og argumentasjon knyttet til de fenomenene som tas opp i oppgaven. I tillegg skal oppgaven inkludere en refleksjon rundt bruk av teori og læringsprosess.
Semesteroppgaven skal ha et omfang på 4200 ord om flere skriver sammen og 3200 ord om oppgaven leveres individuelt (+/-10 % avvik på omfang er uproblematisk). Skrifttype og skriftstørrelse: Arial / Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.
Ved ikke bestått eksamen gis studenten anledning til å levere en omarbeidet versjon av semesteroppgaven til sensur én gang.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler om kildehenvisning følges.
Vurderingsuttrykk
Bestått / ikke bestått.
Sensorordning
Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av besvarelsene.
Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på disse samsensurerte besvarelsene skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.
Emneansvarlig
Torgeir Skyttermoen