Tilrettelegging av studiehverdagen - Student

Tilrettelegging av studiehverdagen

Tilrettelegging av studiehverdagen

Har du en funksjonshindring eller andre spesielle behov, så kan du søke om individuell tilrettelegging av studiehverdagen.
  • Hvem kan søke?

    Hvis du har en funksjonshindring eller andre spesielle behov, kan du søke om individuell tilrettelegging av studiehverdagen. Dette kan for eksempel være syns- eller hørselshemning, bevegelseshemning, psykiske utfordringer, dysleksi, kognitive vansker eller kroniske sykdommer og skader. Du kan også søke dersom du har andre behov enn de som er nevnt her. 

    Toppidrettsutøvere som ønsker å kombinere studier ved OsloMet og idrett kan også søke om tilrettelegging.

  • Hva kan jeg søke om?

    Du kan søke om spesifikke tiltak som ikke reduserer faglige krav i utdanningen din. Under finner du noen eksempler på tiltak, men du kan også søke om andre tiltak som kan kompensere for funksjonshinderet ditt, enn de som er nevnt her.  

    Eksempler på tiltak du kan søke om: 

    Forlenget studieløp 

    Du kan søke om å få gjennomføre utdanningen din over lengre tid, slik at du får mindre studiebelastning pr. semester. 

    Begrenset fravær i obligatorisk undervisning 

    Hvis du må ha kortvarig medisinsk behandling på grunn av skade eller uhell, så kan du søke om å kompensere noe av den obligatoriske undervisningen med alternative tiltak. Hvor mye og hva som kan kompenseres vurderes av fakultetet.

    Utsatt frist på innlevering av bachelor- og masteroppgaver 

    Har du betydelige utfordringer med å komme gjennom pensumlitteraturen på grunn av dysleksi eller kognitive vansker, så kan du søke om utvidet frist på bachelor- og masteroppgaver. 

    Mentor 

    Om du er 22 år eller eldre og tar høyere utdanning med støtte fra NAV, så kan du benytte deg av en mentor. En mentor er gjerne en medstudent eller eldre student som kan være faglig sparringspartner og hjelpe deg med å strukturere studiene. OsloMet betaler lønn til mentor etter avtale med NAV.  

    Tilrettelegging av eksamen 

    Du kan søke om tilrettelegging av eksamen eller alternativ eksamensform

  • Søk om tilrettelegging

  • Tiltak som avtales direkte med fakultetet ditt

    Tilrettelegging kan være relativt enkle tiltak som avtales direkte med fakultet, faglærere, studieveiledere eller andre involverte. Dette er tiltak du ikke trenger å søke om, men tilretteleggingen må være på grunn av funksjonshindring eller sykdom.

    Eksempler på slike tiltak: 

    • OsloMet kan tilrettelegge for adkomst til bygninger som ikke er universelt utformet. 
    • Fakultetet ditt kan gjennomgå rutiner for evakuering ved brann/brannøvelse. 
    • Du kan spørre om å få presentasjoner i forkant av undervisningen. 
    • Du kan be om utsettelse på et konkret arbeidskrav. 

    Fri fra undervisning og eksamen grunnet helligdager  

    Studenter som ikke tilhører den norske kirke har krav på  to selvvalgte fridager pr. år i forbindelse med religiøse helligdager, jfr. Lov om tros- og livssynssamfunn. Om obligatorisk undervisning eller eksamen kolliderer med en religiøs høytid innenfor ditt trossamfunn, ta kontakt med fakultetet ditt. Fravær fra obligatorisk undervisning og/eller praksis som overstiger fraværsgrensen må tas igjen etter avtale mellom deg og ditt fakultet. Legitimt fravær gir rett til ny og utsatt eksamen.

  • Tegnspråktolk eller personlig assistent? Meld fra før studiestart!

    Har du en funksjonshindring som gjør at du har med deg tegnspråktolk, personlig assistent eller du bruker rullestol, bør du melde fra til tilrettelegging@oslomet.no før oppstart av studiet. Da er OsloMet forberedt på å ta imot deg på best mulig måte. Fakultetet ditt kan tilrettelegge for bruk av førerhund og samarbeid med tegnspråktolker.  

  • Kontaktinformasjon

    Har du spørsmål om tilrettelegging? Ta kontakt med fakultetet ditt. Er du ikke tatt opp som student enda, kan du sende en e-post til tilrettelegging@oslomet.no.