EPN-V2

SOSV3131 Sosialt arbeid i et migrasjons- og minoritetsperspektiv Emneplan

Engelsk emnenavn
Child Welfare from a Migration and Minority Perspective
Studieprogram
Bachelorstudium i barnevern
Bachelorstudium i sosialt arbeid
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2025/2026
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Gjennom emnet skal studentene oppnå økt kompetanse i sosialfaglig og barnevernsfaglig arbeid med etniske minoriteter som urfolk, nasjonale minoriteter, og barn og unge med innvandrer- og flyktningbakgrunn.

Studentene skal utvikle ferdigheter til å kritisk reflektere over strukturer og maktforhold som påvirker relasjoner mellom sosialarbeidere og minoritetsetniske familier. Videre skal de tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger som stimulerer til økt toleranse, forståelse for og kunnskap om etniske minoriteters situasjon i majoritetssamfunnet og hvordan ulike migrasjonsrelaterte erfaringer kan påvirke psykisk helse og hverdagsliv.

Emnet bygger videre på kunnskaper og erfaringer studentene har tilegnet seg tidligere i utdanningsløpet.

Undervisningsspråk er norsk.

Forkunnskapskrav

Alle eksamener i 1. og 2. studieår må være bestått.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har kunnskap om

  • majoritets - minoritetsrelasjoner i et historisk, samfunnsmessig og politisk perspektiv og hvordan dette er relatert til produksjon av kunnskap og makt
  • om betydningen av levekår, marginaliseringsprosesser, rasisme og diskriminering for livskvalitet og integregrasjon
  • betydning av identitet, språk og kulturell kontinuitet for barn og unges utvikling
  • migrasjon i et livsløp- og transgenerasjonelt perspektiv
  • traumer, stress og livsbelastninger knyttet til tvungen migrasjon og betydning for psykisk helse, sosiale relasjoner og risiko for utvikling av psykososiale utfordringer/vansker

Ferdigheter

Studenten kan

  • analysere strukturelle, kulturelle og individuelle maktrelasjoner og kunne anvende dette i antirasistisk sosialt arbeid
  • analysere og kritisk reflektere over hvordan kulturelle holdninger, verdier og væremåter kan innvirke på arbeid med arbeid med barn og familier i velferdsstaten.
  • analysere forhold på individ-, gruppe- og samfunnsnivå som kan hemme og fremme helse, utvikling og sosial deltakelse, for mennesker med en historie av migrasjon, traumer og andre livsbelastninger

Generell kompetanse

Studenten skal

  • har opparbeidet forståelse for hvordan kulturell variasjon, migrasjonshistorie og maktforhold får betydning for barn, unge og familiers behov og hverdagsliv.
  • har kunnskap som stimulerer til refleksjon over sosial- og barnevernsarbeidernes maktposisjoner både som representanter for offentlige myndigheter og som representant for en majoritetskultur.

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen foregår med fysisk oppmøte på campus. Arbeidsformer vil være forelesninger, plenumsdiskusjoner, arbeid i grupper og egenrefleksjon. Arbeid med konkrete teoretiske og metodologiske problemstillinger knyttet til studentenes egne erfaringer hvor det gis anledning til å drøfte med utgangspunkt i egen erfaring.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Ingen arbeidskrav eller obligatorisk aktivitet.

Vurdering og eksamen

Eksamen i emnet er en individuell skriftlig skoleeksamen på 5 timer.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F.

Sensorordning

Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av alle besvarelsene.

Emneansvarlig

Jennifer Drummond Johansen (hoved)

Marianne Rugkåsa (co)