Programplaner og emneplaner - Student
SERNB2400 Internasjonal ernæring Emneplan
- Engelsk emnenavn
- International Nutrition
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2017/2018
- Emnehistorikk
-
- Programplan
-
Forkunnskapskrav
Digital samhandling er sentralt i undervisningen. Studentene jobber i tverprofesjonelle grupper over to seminardager. Studentgruppene skal samtale, reflektere, diskutere utvalgte case og gi hverandre tilbakemeldinger på arbeider.
Universitetets læringsplattform brukes for kommunikasjon, informasjon, kunnskapsinnhenting og kunnskapsutvikling. Studentene får tilgang til faglige tekster og/eller interaktive oppgaver, informasjon, pensum og caser på læringsplattformen.
Studentene forventes å sette seg inn i ressursportalen for INTER1200 i forkant av de to seminardagene.
Gruppene blir tildelt en veileder som enten er vitenskapelig ansatte, masterstudenter fra aktuelle fagmiljøer ved universitetet, eller profesjonsutøvere fra praksisfeltet.
-
Læringsutbytte
Følgende arbeidskrav må være godkjent:
- Innlevert individuell logg. Omfang: 500 ord +/- 10%. Loggen forutsetter deltakelse på seminar over to dager.
-
Innhold
- FNs tusenårsmål, og veien fremover.
- Ernæringsstatus og undernæring.
- Amming og tilleggskost (IYCF).
- Nutrition transition og dobbel sykdomsbyrde.
- Mat og ernæringssikkerhet.
- Mat i krisesituasjoner.
- Mat og menneskerettigheter.
- Dagsaktuelle tema.
- Bruk av dataverktøy.
-
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid og selvstudium.
-
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Ingen
-
Vurdering og eksamen
Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.
Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, fire timer.
Sensorordning: Interne.
Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.
Hjelpemidler til vurdering/eksamen
Ingen.
Pensumliste
Tema: underernæring (symptomer og tegn, UNICEF modell)
UNICEF model
United Nations Children's Fund. (1990). Strategy for improved nutrition of children and women in developing countries . Hentet fra http://repository.forcedmigration.org/show_metadata.jsp?pid=fmo:3066
Ulike former for underernæring, årsaker og konsekvenser
de Onis, M. & Branca, F. (2016). Childhood stunting: A global perspective. Maternal and Child Nutrition, 12 , 12-26. doi: http://dx.doi.org.ezproxy.hioa.no/10.1111/mcn.12231
Dewey, K. G. & Begum, K. (2010). Why stunting matters. A & T [Alive and thrive] Technical brief, (2), 1-8. Hentet fra: aliveandthrive.org/wp-content/uploads/2014/11/Brief-2-Why-stunting-matters_English.pdf
Victora, C. G., Adair, L., Fall, C., Hallal, P. C., Martorell, R., Richter, L. & Sachdev, H. S. (2008). Maternal and child undernutrition: consequences for adult health and human capital. The Lancet, 371 (9609), 340-357. Hentet fra: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673607616924
Vekst og utvikling hos barn
Markestad, T. (2009). Klinisk pediatri (2. utg.). Bergen: Fagbokforl. [Kapittel 2]
Aktuelle trender i den globale mat- og ernæringssituasjonen
Black, R. E., Allen, L. H., Bhutta, Z. A., Caulfield, L. E., de Onis, M., Ezzati, M., . . . Rivera, J. (2008). Maternal and child undernutrition: global and regional exposures and health consequences. The Lancet, 371 (9608), 243-260. Hentet fra:http://www.sciencedirect.com.ezproxy.hioa.no/science/article/pii/S0140673607616900
Black, R. E., Victora, C. G., Walker, S. P., Bhutta, Z. A., Christian, P., de Onis, M., . . . Uauy, R. Maternal and child undernutrition and overweight in low-income and middle-income countries. I The Lancet (Vol. 382). Hentet fra http://www.sciencedirect.com.ezproxy.hioa.no/science/article/pii/S014067361360937X
Antropometri
Bærug, A. B., Tufte, E., Norum, K. R. & Bjørneboe, G.-E. A. (2007). Verdens helseorganisasjons nye vekststandard for barn under fem år. Tidsskrift for Den norske legeforening, 127 (18), 2390-2394. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/2007/09/tema-ernaering-og-helse/verdens-helseorganisasjons-nye-vekststandard-barn-under-fem-ar
Gorstein, J., Sullivan, K., Yip, R., De Onis, M., Trowbridge, F., Fajans, P. & Clugston, G. (1994). Issues in the assessment of nutritional status using anthropometry. Bulletin of the World Health Organization, 72 (2), 273-283. Hentet fra: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2486530/pdf/bullwho00413-0090.pdf
Tema: underernæring (umiddelbare årsaker)
Infeksjon og vekst
Dewey, K. G. & Mayers, D. R. (2011). Early child growth: how do nutrition and infection interact? Maternal & Child Nutrition, 7 , 129-142. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_wj10.1111/j.1740-8709.2011.00357.x
Amming og IYCF
King, F. S. & Burgess, A. (1993). Nutrition for developing countries (2. utg.). Oxford: Oxford University Press. [Kapittel 10: Breastfeeding]
Victora, C. G., Bahl, R., Barros, A. J. D., França, G. V. A., Horton, S., Krasevec, J., . . . Rollins, N. C. (2016). Breastfeeding in the 21st century: Epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. The Lancet, 387(10017), 475-490. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_sciversesciencedirect_elsevierS0140-6736(15)01024-7
WHO. (2008). Indicators for assessing infant and young child feeding practices part 1 : Definition . Hentet frahttp://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/9789241596664/en/
Tilleggskost
WHO. (2000). Complementary feeding: Family foods for breastfed children . Hentet frahttp://apps.who.int/iris/bitstream/10665/66389/1/WHO_NHD_00.1.pdf?ua=1&ua=1
Tema: underernæring (underliggende årsaker)
Nutrition Transition og dobbel sykdomsbyrde
Drewnowski, A. & Popkin, B. M. (1997). The nutrition transition: New trends in the global diet. Nutrition Reviews, 55 (2), 31-43. Hentet fra: http://onlinelibrary.wiley.com.ezproxy.hioa.no/doi/10.1111/j.1753-4887.1997.tb01593.x/epdf
Holmboe-Ottesen, G. (2000). Globale trender i matkonsum og ernæring. Tidsskrift for Den norske legeforening, 120 (1), 78-82. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/2000/01/tema-fremtiden/globale-trender-i-matkonsum-og-ernaering
Lobstein, T., Jackson-Leach, R., Moodie, M. L., Hall, K. D., Gortmaker, S. L., Swinburn, B. A., . . . McPherson, K. (2015). Child and adolescent obesity: part of a bigger picture. The Lancet, 385 (9986), 2510-2520. Hentet fra:http://www.sciencedirect.com.ezproxy.hioa.no/science/article/pii/S0140673614617463
Monteiro, C. A., Moura, E. C., Conde, W. L. & Popkin, B. M. (2004). Socioeconomic status and obesity in adult populations of developing countries: A review. Bulletin of the World Health Organization, 82 (12), 940-946. Hentet fra: https://login.ezproxy.hioa.no/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=c8h&AN=106083811&site=ehost-live
Mat og ernæringssikkerhet i et globalt perspektiv (se også litteratur under arbeidskrav)
Herforth, A. & Dufour, C. (2014). Key recommendations for improving nutrition through agriculture: Establishing a global consensus. SCN News, (40), 33-38. Hentet fra: securenutrition.org/sites/default/files/resources/attachment/english/Herforth%2520and%2520Dufour.pdf
Maxwell, S. (1996). Food security: a post-modern perspective. Food Policy, 21 (2), 155-170. Hentet fra:https://doi.org/10.1016/0306-9192(95)00074-7
Strategier for å redusere feilernæring (se også litteratur under arbeidskrav)
Bhutta, Z. A., Ahmed, T., Black, R. E., Cousens, S., Dewey, K., Giugliani, E., . . . Shekar, M. (2008). What works? Interventions for maternal and child undernutrition and survival. The Lancet, 371 (9610), 417-440. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_sciversesciencedirect_elsevierS0140-6736(07)61693-6
Ruel, M. T. & Alderman, H. (2013). Nutrition-sensitive interventions and programmes: How can they help to accelerate progress in improving maternal and child nutrition? The Lancet, 382 (9891), 536-551. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_sciversesciencedirect_elsevierS0140-6736(13)60843-0
Tema: underernæring (grunnleggende årsaker)
Mat og menneskerettigheter
FAO. (2005). Voluntary guidelines to support the progressive realization of the right to adequate food in the context of national food security . Hentet fra ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/y7937e/y7937e00.pdf
UN Economic and Social Council (1999). General Comment No. 12: The Right to Adequate Food (Art. 11 of the Covenant). . Hentet 3.juli fra http://www.escr-net.org/docs/i/425234
Tema: Underernæring (ernæringsarbeid i konflikt, mat i krisesituasjoner)
Barikmo, I. & Norang. (2017). Protocol and procedure for treatment of SAM children admitted to the malnutrition centre at the National hospital, Rabouni . [Upublisert pr. 27.11.17. Legges ut for studentene. Protokoll 58 s., det meste er ikke puggstoff, men forståelse og kunne slå opp når det er nødvendig]
Young, H., Borrel, A., Holland, D. & Salama, P. (2004). Public nutrition in complex emergencies. The Lancet, 364 (9448), 1899-1909. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_sciversesciencedirect_elsevierS0140-6736(04)17447-3
WHO. (2002). Food and nutrition needs in emergencies . Hentet frahttp://apps.who.int/iris/bitstream/10665/68660/1/a83743.pdf?ua=1 [s. 1-36]
Litteratur arbeidskrav
Omsorg (care) for barn og kvinner
Engle, P. L. (1997). The Care Initiative: Assessment, analysis and action to improve care for nutrition . New York: UNICEF.
Life cycle approach
Darnton-Hill, I., Nishida, C. & James, W. P. T. (2004). A life course approach to diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Public Health Nutrition, 7 (1a), 101-121. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_cambridgeS1368980004000163
Godfrey, K. M., Gluckman, P. D. & Hanson, M. A. (2010). Developmental origins of metabolic disease: Life course and intergenerational perspectives. Trends in Endocrinology & Metabolism, 21 (4), 199-205. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_sciversesciencedirect_elsevierS1043-2760(09)00219-7
Mat og ernæringssikkerhet
FAO. (2014). The State of food insecurity in the world 2014 . Hentet fra http://www.fao.org/3/a-i4030e.pdf
Ruel, M. (2013). Food security and nutrition: Linkages and complementarities IM. Eggersdorfer, K. Kraemer, M. Ruel, M. Van Ameringen, H. K. Biesalski, M. Bloem, . . . V. Mannar (Red.), The Road to good nutrition(s. 24-38). Hentet fra vitaminsinmotion.com/fileadmin/data/pdf/RTGN/RTGN_chapter_02.pdf
Sustainable Development Goals
UNSCN. (2015). Priority nutrition indicators for the post-2015 sustainable development goals: A policy brief. Hentet fra:https://www.unscn.org/files/Publications/Policy_brief_Priority_Nutrition_Indicators_for_the_Post-2015_SDGs.pdf
Webb, P. (2014). Nutrition and the post-2015 sustainable development goals: A technical note. Hentet fra:https://www.unscn.org/files/Publications/Briefs_on_Nutrition/Final_Nutrition%20and_the_SDGs.pdf
Webb, P. (2016). Why nutrition must feature prominently in the post-2015 Sustainable Development Goals. Hentet fra http://www.glopan.org/news/why-nutrition-must-feature-prominently-post-2015-sustainable-development-goals
Nutrition-specific interventions
Bhutta, Z. A., Das, J. K., Rizvi, A., Gaffey, M. F., Walker, N., Horton, S., . . . Black, R. E. (2013). Evidence-based interventions for improvement of maternal and child nutrition: What can be done and at what cost?The Lancet, 382 (9890), 452-477. Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_sciversesciencedirect_elsevierS0140-6736(13)60996-4
(Pensumliste ajour: 27.11.17. Gjennomgått av Biblioteket Kjeller, kk. APA-stil.)