EPN-V2

SERNB1400 Matkunnskap Emneplan

Engelsk emnenavn
Food Knowledge
Studieprogram
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2017/2018
Emnehistorikk

Forkunnskapskrav

Godkjente arbeidskrav i SERNB1200 og SERNB1300.

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om de ulike typer toksiner som kan forekomme i mat og drikke
  • har kunnskap om viktige prinsipper og metoder innen faget toksikologi
  • har kunnskaper om genmodifisert mat
  • har bred kunnskap om matbåren sykdom og hvordan matvarer bør behandles på en hygienisk forsvarlig måte for å forebygge sykdom
  • har bred kunnskap om HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) og kritiske kontrollpunkter i matvarekjeden, og drøfte betydning av disse for trygg mat
  • har bred kunnskap om matvarenes egenskaper og de ulike gruppene som de vanligvis deles i

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om mikroorganismers funksjon, forekomst og betydning ved håndtering av matvarer
  • kan bruke matvarer fra ulike matvaregrupper for å sette sammen måltider og menyer

Innhold

  • Toksikologi.
  • Mikrobiologi og hygiene.
  • Kvalitetskontroll.
  • Risikohåndtering.
  • Matvarekunnskap.
  • Praktisk matlaging og demonstrasjoner fra de forskjellige matopplysningskontorene.

Arbeids- og undervisningsformer

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, laboratorieforsøk, kjøkkenøvelser og selvstudium.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • 100 prosent deltakelse på en laboratorieøvelse, inntil seks studenter i gruppa.
  • en skriftlig grupperapport fra laboratorieøvelsen på 2500-4000 ord.
  • planlegge og gjennomføre en matdemonstrasjon, inntil seks studenter i gruppa.

Vurdering og eksamen

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.

Eksamensform: Prosjekteksamen, 6000 til 10 000 ord, én uke, gruppe på tre til fire studenter.

Sensorordning: En intern og en ekstern.

Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.

Hjelpemidler til vurdering/eksamen

Alle.

Pensumliste

Aune, T. (2007). Næringsmiddeltoksikologi: tilsetningsstoffer, miljøgifter og naturlige toksiner (2. utg.). Kristiansand: Høyskoleforl.

Innli, K. E. (2006). Fra råvare til mat og drikke (2. utg.). Oslo: Yrkeslitteratur.

Matinformasjonsforskriften. (2014). Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften) . Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2014-11-28-1497

Mattilsynet. (05. oktober 2015). Nye regler for merking. Hentet frahttps://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/nye_regler_for_merking.11940

(Pensumliste ajour: 07.11.2017. Gjennomgått av Bibl. Kjeller, kk. APA-stil.)