EPN

MOKV2200 Dokumentar- og nyhetsproduksjon for nett og TV Emneplan

Engelsk emnenavn
Documentary and News Production for web and TV
Studieprogram
Bachelorstudium i medier og kommunikasjon
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2021/2022
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Dokumentar- og nyhetsproduksjon for nett og TV er et valgfritt emne i 3. semester og gis i samarbeid med Medieseksjonen ved OsloMet - storbyuniversitetet.

Dokumentar- og nyhetsproduksjon for nett og TV tar for seg både nyhetsproduksjon for nett og TV, samt dokumentarfilm som sjanger, både teoretisk og praktisk.

Forkunnskapskrav

Emnet forutsetter praktiske og teoretiske kunnskaper tilsvarende 1. studieår. Bestått karakter i emnene MOK1700 og MOK1800 (Multimedial produksjon 1 og 2), eller tilsvarende, er forkunnskapskrav for å kunne ta emnet. Ved opptak til emnet rangeres studentene etter karakter i emnet MOK1800 Multimedial produksjon 2.

Bachelorstudiet i medier og kommunikasjon har generelle progresjonsbestemmelser (se programplan).

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten har god kunnskap om

  • Reportasje for nett og TV
  • Intervju for nett og TV
  • Dokumentarfilmteori- og sjanger.
  • Dokumentarfilmproduksjon

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan gjøre video- og lydopptak på HD-videokamera med lydmikser
  • finne og utvikle saker til nyheter og dokumentarfilm
  • kan visualisere en historie
  • dokumentere studentenes arbeidsprosess - fra idé til ferdig produkt.

 

Generell kompetanse

Studenten

  • kan lage TV-reportasje og små TV-portretter
  • kan lage korte dokumentarfilmer, levert som et prosjektorganisert arbeid.

Innhold

Arbeids- og undervisningsformer

Emnet strekker seg over ett semester og er lagt opp som forelesninger, seminarer, kollokvie- og gruppearbeid, tekniske kurs og praktisk retta gruppeoppgaver.

Ved semesterstart arrangeres et intensivt kurs i opptaksteknikk over normalt fem dager. På kurset arbeides det med avansert opptaksteknikk for video og lyd, samt redigering. Studentene får dermed anledning til intensiv fordyping knyttet til locationarbeid på video. 

I produksjonsgrupper skal det skrives et manus for eksamensfilmen (se vurdering), samt utarbeides en produksjonsplan. Etter gjennomgang og veiledning av manus og produksjonsplan skal medieproduksjonen produseres i grupper på normalt 3-5 deltagere. Alle grupper skal ha en veiledningstime før produksjonsstart for å kvalitetssikre arbeidet.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Det er knyttet tre arbeidskrav til emnet:

  • Ved semesterstart arrangeres et intensivt kurs i opptaksteknikk over normalt fem dager. Innhold: Manusutvikling, opplæring i kamera, lyd og redigering, samt filming og redigering av en historie. Formålet med dette arbeidskravet er å gi opplæring i avansert kamerautstyr, avansert lydutstyr og avansert redigering.
  • Produksjon av dokumentarfilmer i ulike sjanger. Omfang: 5-10 min. Formålet med dette arbeidskravet er å få praktisk erfaring med dokumentarfilmsjanger.
  • manus og produksjonsplan til eksamensproduksjonen. Omfang manus: 5-10 sider. Omfang produksjonsplan: 1-2 sider. Formålet med dette arbeidskravet er å kvalitetssikre manus og produksjonsplan før opptak.

Arbeidskravene godkjennes av faglærer og alle arbeidskrav skal være levert innen fastsatt frist og godkjent før studenten kan fremstille seg for eksamen.

For å sikre at studentene får faglig kontinuitet og grunnlag for å oppnå den nødvendige tekniske ferdighetskompetanse, er det obligatorisk deltagelse ved all undervisning. Fravær utover 20 prosent medfører tap av eksamensrett.

Frister og nærmere detaljer for innlevering av arbeidskrav framgår av undervisningsplanensom gjøres tilgjengelig ved begynnelsen av hvert semester.

Studenter som ikke får godkjent arbeidskrav ved første forsøk kan levere inn en omarbeidet versjon én gang.Ved dokumentert sykdom eller andre tungtveiende årsaker kan egen frist avtales med faglærer. 

Vurdering og eksamen

Dokumentarproduksjonen leveres som et større prosjektorganisert arbeid. Arbeidet skal dokumentere studentenes arbeidsprosess - fra idé til ferdig produkt.

Avsluttende vurdering i emnet består av to eksamensdeler:

Eksamensdel 1: Gruppas dokumentarproduksjon (på ca 10 minutter) inkludert manus og produksjonsplan. Det gis en felles gruppevurdering på eksamensdel 1.

Eksamensdel 2: Individuelt refleksjonsnotat på 5-10 sider. Skrifttype Arial eller Calibri, størrelse 12pkt, linjeavstand: 1,5. Det individuelle refleksjonsnotatet vil danne grunnlag for justering av karakteren, som kan endres ett trinn opp eller ned.

Alle deler av eksamen må være bestått for å få bestått karakter. Klage kan fremmes etter at karakter er fastsatt ved muntlig eksamen. 

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F.

Sensorordning

Det benyttes en intern og en ekstern sensor ved sensurering av alle besvarelsene.

Emneansvarlig

Frode Nordås