EPN

MOK2000 Profesjonsetikk og journalistikk Emneplan

Engelsk emnenavn
Ethics of Professions and Journalism
Studieprogram
Bachelorstudium i medier og kommunikasjon
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2019/2020
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Emnet Profesjonsetikk og journalistikk er obligatorisk i 3. semester på bachelorstudiet i Medier og kommunikasjon. Emnet gir en innføring i profesjonsetikk og journalistikk knyttet til flermedial innholdsproduksjon.

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten

  • har grunnleggende kunnskaper om profesjonsetikk, herunder journalistisk etikk knyttet til innholdsproduksjon og flermediale uttrykksformer
  • kjenner til aktuelle lover, regler og rettigheter av betydning for journalistikk, informasjons- og kommunikasjonsarbeid, herunder Vær-Varsom plakaten, personvern, kildenes rettigheter, offentlighetsloven, opphavsrettigheter og redaktøransvaret

Ferdigheter

Studenten

  • kan foreta gode profesjonsetiske og kildekritiske vurderinger
  • kan analysere flermediale uttrykksformer på en kritisk og reflektert måte

Arbeids- og undervisningsformer

Emnet strekker seg over ett semester. Arbeidsformene vil veksle mellom forelesninger, seminarer, gruppearbeid, gruppegjennomganger, oppgaveløsninger og øvinger.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

På emnet skal studentene levere inn 2 arbeidskrav. Hvert arbeidskrav består av et egenprodusert flermedialt medieprodukt med en tilhørende metoderapport på inntil 5 sider. Frister for og nærmere detaljer om innhold og innlevering av arbeidskrav framgår av undervisningsplanen som gjøres tilgjengelig ved begynnelsen av hvert semester.

Arbeidskravene gjennomgås i grupper. Hver student får faglig tilbakemelding fra en lærer og én eller flere medstudenter. Det legges vekt på at studentene fungerer som opponenter på hverandres oppgavebesvarelser. Det er obligatorisk å delta i disse gruppegjennomgangene, og fravær vil medføre tap av eksamensrett. Arbeidskrav godkjennes av rettelærer / faglærer og alle arbeidskrav skal være godkjent før studenten kan fremstille seg for eksamen.

Vurdering og eksamen

Hjemmeeksamen over 14 dager. Et aktuelt flermedialt arbeid, for eksempel en artikkel, nettside, film, podcast, program e.l. publiseres sammen med oppgaveteksten i Fronter. Som eksamensbesvarelse i emnet skal det leveres inn et refleksjonsnotat på inntil 10 sider som analyserer dette arbeidet.

Kandidater som ikke består eller har gyldig fravær fra ordinær eksamen kan framstille seg til ny/utsatt eksamen.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Det benyttes gradert skala fra A til E for bestått og F for ikke bestått.

Sensorordning

Eksamensbesvarelsen blir bedømt av en intern og en ekstern, eller to interne sensorer og får en samlet karakter.

Emneansvarlig

Andreas Ytterstad