EPN-V2

MJ5900 Masteroppgave Emneplan

Engelsk emnenavn
Master Thesis
Studieprogram
Masterstudium i medieutvikling
Masterstudium i medieutvikling, deltid
Masterstudium i journalistikk, heltid
Omfang
60.0 stp.
Studieår
2025/2026
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Formålet med masteroppgaven er at studenten skal utføre et selvstendig vitenskapelig arbeid knyttet til en problemstilling innen studieretningens fagområde (journalistikk/medier og kommunikasjon/sakprosa).

Undervisningsspråk er norsk.

Forkunnskapskrav

For studieretningene journalistikk og medier og kommunikasjon:

Emnene MED4000 Medieutvikling og medieforskning og MED4100 Innføring i forskningsmetode, samt valgfrie emner på til sammen 40 studiepoeng må være bestått før studenten kan levere masteroppgaven til sensur.

For studieretningen sakprosa:

Emnene MED4000 Medieutvikling og medieforskning, MED4100 Innføring i forskningsmetode, MJ5300 Sakprosa innføring, samt valgfrie emner på til sammen 30 studiepoeng må være bestått før studenten kan levere masteroppgaven til sensur.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskaper om relevante forskningstradisjoner for medieutvikling generelt og studieretningens fagområde spesielt
  • har solide innsikter i relevante metodiske og teoretiske perspektiver knyttet til masteroppgaven
  • har inngående kunnskaper om vitenskapelige krav til kvalitet i forskning
  • har grunnleggende kunnskap om forskningsetikk

Ferdigheter

Studenten

  • har utviklet sine evner til å utarbeide et forskningsprosjekt fra opprinnelig idé til en masteroppgave
  • har evne til å formulere en klar problemstilling med relevante forskningsspørsmål fundert i fagets teorier
  • evner å undersøke et datamateriale med metoder som er hensiktsmessige i lys av formålet for undersøkelsen og gjennomføre undersøkelsen med stor nøyaktighet og grundighet
  • evner å utforme en oppgave med klar og tydelig struktur
  • evner å diskutere funnene kritisk
  • skriver presist og interessevekkende
  • kan anvende korrekt referanseteknikk i henhold til god vitenskapelig standard

Generell kompetanse

Studenten

  • har evne til å utvikle relevante problemstillinger og et godt prosjektdesign
  • har kompetanse i presentasjon av vitenskapelig materiale
  • kan gi og motta konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger
  • har utviklet kompetanse til selvstendig forskningsarbeid
  • kan kommunisere og diskutere forskningsprosesser og forskningsresultater

Innhold

Masteroppgaven er et vitenskapelig arbeid innen medieutvikling generelt og studieretningens fagområde spesielt. Masteroppgaven skal gjennomføres enten som en teoretisk (1) eller en praktisk-teoretisk (2) oppgave.

  1. Den teoretiske masteroppgaven er en selvstendig vitenskapelig studie av teoretisk og empirisk art som utføres under veiledning. Oppgaven skal utforske og besvare en problemstilling innenfor studieretningens fagområde (journalistikk/medier og kommunikasjon/sakprosa). Det kan bety:

    • spørsmål knyttet til materiale (tekst i vid forstand)
    • spørsmål knyttet til praksis og profesjonsutøvelse
    • spørsmål knyttet til studieretningens fagområde som samfunnsinstitusjon
    • spørsmål knyttet til studieretningens fagområde som forretningsvirksomhet
    • spørsmål som knytter studieretningens fagområder til andre felt
  2. Den praktisk-teoretiske oppgaven er et selvstendig utviklingsarbeid innenfor studieretningens fagområde (journalistikk/medier og kommunikasjon/sakprosa) som utføres under veiledning.

    • Det praktiske og det teoretiske arbeidet skal knyttes sammen ved hjelp av en overordnet problemstilling innenfor studieretningens fagområde
    • Det praktiske utviklingsarbeidet er beregnet for et medium/en virksomhet tilhørende studieretningens fagområde og praksisfelt
    • Det praktiske utviklingsarbeidet skal brukes som materiale for den teoretiske refleksjonen
    • Den teoretiske delen skal bestå av en selvstendig og individuell problemstilling som åpner opp for en teoretisk refleksjon av utviklingsarbeidet, for eksempel spørsmål knyttet til idéutvikling, produksjon, genre, bruk, språk, virkemidler, tema, etikk eller lignende. Den teoretiske refleksjonen skal være fundert i fagets vitenskapelige teori og metode.

Ved samarbeid på den praktisk-teoretiske masteroppgaven, må det i forkant (i prosjektskissen) gjøres rede for hvorfor samarbeid er ønskelig og nødvendig, samt prosjektets omfang og arbeidsfordeling mellom studentene. Det må opprettes en samarbeidsavtale mellom studentene, der det gjøres rede for studentenes arbeidsfordeling. Denne skal legges ved oppgaven som et appendiks.

Valg av praktisk-teoretisk masteroppgave (både individuelle prosjekter og samarbeidsprosjekter) skjer i samråd med veileder som i det enkelte tilfelle vurderer om studenten (e) har de nødvendige forkunnskaper det planlagte prosjektet krever.

Studentene kan søke samarbeidspartnere i arbeidslivet innenfor studieretningens fagområde og praksisfelt (det vil si redaksjonelle miljøer/mediebedrifter/kommunikasjonsvirksomheter/forlag eller lignende) i utarbeidelsen av både den teoretiske og den praktisk-teoretiske varianten av masteroppgaven.

Arbeids- og undervisningsformer

1. semester

Arbeidet med masteroppgaven starter i de obligatoriske emnene MED4000 Medieutvikling og medieforskning og MED4100 Innføring i forskningsmetode. I disse emnene skal studentene legge fram og diskutere foreløpige utkast til problemstilling, forskningsdesign, teori og metodevalg for en mulig masteroppgave

2. semester

I løpet av vårsemesteret arrangeres det et seminar knyttet til masteroppgavearbeidet. Endelig prosjektskisse skal leveres inn innen en angitt tidsfrist. Når veileder er oppnevnt, skal student og veileder signere en veiledningsavtale. Denne regulerer forholdet mellom veileder og student, og gjør rede for rettigheter og plikter i veiledningsforholdet.

3. og 4. semester

Individuell veiledning.

Tre masterseminarer arrangeres i løpet tredje og fjerde semester. Formålet med seminarene er å gi et tilbud som kan støtte den enkelte student gjennom masteroppgaveløpet.

Studentene oppfordres i tillegg til å organisere kollokvier der de kan diskutere teori og metode og gi hverandre tilbakemeldinger på tekst.

Deltidsstudenter forventes ikke å begynne arbeidet med masteroppgaven før i 4. semester.

Alle studenter har krav på 16 timer veiledning under arbeidet med masteroppgaven. Studenter som samarbeider om den praktisk-teoretiske oppgaven har krav på like mange veiledningstimer som en student som skriver individuelt, dvs at hvis to studenter samarbeider, vil de til sammen få 32 timer. Hovedveileder skal normalt komme fra Institutt for journalistikk og mediefag. Det åpnes samtidig opp for at studentene, etter søknad, kan få tildelt bi-veileder. Antall timer til bi-veileder inngår i de 16 timene studentene har krav på til veiledning av masteroppgaven.

Undervisningen foregår fysisk, på campus.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Ingen arbeidskrav.

Vurdering og eksamen

Vurderingsform er en masteroppgave og en muntlig eksaminasjon der det settes av én time pr. student til eksaminasjon. Karakteren kan justeres én karakter opp eller ned ved muntlig eksaminasjon.

Den individuelle, teoretiske masteroppgaven skal være på minimum 80 sider og maksimum 100 sider pluss referanselister og eventuelle vedlegg. Skrifttype Arial eller Calibri, størrelse 12pkt, linjeavstand: 1,5. For å kunne fremstille seg til muntlig eksamen, må den skriftlige eksamensdelen være bestått.

Den praktisk-teoretiske masteroppgaven består av et større praktisk utviklingsarbeid, samt en individuell, skriftlig teoretisk refleksjonsoppgave som skal være tilknyttet utviklingsarbeidet. Det praktiske og det teoretiske arbeidet skal knyttes sammen ved hjelp av en overordnet problemstilling. Praktisk del skal tilsvare et halvt årsverk. Skriftlig-teoretisk del: Rundt 50 sider. Skrifttype Arial eller Calibri, størrelse 12pkt, linjeavstand: 1,5. Den praktiske og den teoretiske delen skal i hovedsak telle like mye på endelig karakter, men helheten (hvor godt det praktiske og teoretiske arbeidet henger sammen) skal også vektlegges. For å kunne fremstille seg til muntlig eksamen må både den skriftlige og den praktiske delen av masteroppgaven være bestått.

Ved samarbeid på praktisk-teoretisk oppgave, vil studentene få samme karakter på den praktisk delen. Omfanget vil normalt øke med antall studenter som samarbeider, tilsvarende et halvt årsverk per student. Den teoretiske refleksjonsoppgaven skal bestå av en selvstendig problemstilling og må leveres individuelt. Studentene vil bli gitt en individuell karakter.

Studentene kan velge om de vil skrive masteroppgaven på norsk eller engelsk.

Klagefristen løper fra den dagen muntlig er gjennomført og endelig karakter er satt.

Kandidater som ikke består den praktiske delen må fremstille seg til ny/utsatt eksamen i både den praktiske og teoretiske delen. Kandidater som ikke består den teoretiske delen, kan fremstille seg til ny/utsatt eksamen i kun den teoretiske delen.

En student kan levere ny eller revidert masteroppgave én gang dersom masteroppgaven ikke er bestått.

Det er ikke adgang til å få vurdert en ny masteroppgave i samme studieprogram når studenten tidligere har fått vurdert sin oppgave med bestått resultat, jf. Forskrift om studier og eksamen ved OsloMet § 6-9 (4. ledd)

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

Masteroppgaven og den muntlige eksaminasjonen vurderes av én intern og én ekstern sensor.

Emneansvarlig

Karoline Andrea Ihlebæk