Programplaner og emneplaner - Student
FM3900 Bacheloroppgave Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Bachelor Dissertation
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i Facility Management
- Omfang
- 15.0 stp.
- Studieår
- 2019/2020
- Emnehistorikk
-
Innledning
Gjennom arbeidet med bacheloroppgaven får studentene trening i å foreta selvstendige studier, analyser og utredninger, og de får erfaring med å gjennomføre et større prosjekt i gruppe. Studentene oppøver videre evnen til å bruke teori og metode i forhold til utdanningens fagområde. Studentene skal tilegne seg grunnleggende forståelse for forskningsmetode knyttet til Facility Management og økonomisk-administrative problemer.
Forkunnskapskrav
Studentene må ha bestått/fått innpasset/fritak for minimum 75 studiepoeng for å få starte på bacheloroppgaven. 15 av disse studiepoengene må være Statistikk (ØAMET1100) og Samfunnsvitenskapelig metode (ØAMET2100). Veileder tildeles i desember 5. semester.
Læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten har
- kjennskap til ulike typer forskningsopplegg, har innsikt i forholdet mellom teori, data og virkelighet
- kunnskap om populasjon og utvalg, og om ulike analyse- og datainnsamlingsmetoder, både kvalitative og kvantitative
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende kvantitative og kvalitative metoder i enkle analyser
- kan definere et forskningsspørsmål og foreta avgrensning og definering av begreper og problemer
- kan bruke aktuell teori og analysemetoder til å skrive en selvstendig oppgave
- kan søke etter informasjon, utøve kildekritikk, referere og skrive referanseliste
- behersker generell tolkning av teoretiske og empiriske funn samt generalisering, validitet og reliabilitet, og er bevisst mulige feiltolkninger og feilkilder
Generell kompetanse
Studenten
- kan reflektere rundt forskning og vitenskapelig metode, forskningsetikk og redelighet.
- kan samarbeide med andre om en større oppgave
- kan utforme og skrive strukturerte rapporter som omhandler økonomisk-administrative problemstillinger som tilfredsstiller krav til etiske og faglige standarder.
Arbeids- og undervisningsformer
Bacheloroppgaven er en gruppeoppgave som skrives i felleskap av grupper på inntil 3 studenter.
I femte semester blir det forelesninger om forskningsprosessen fra problemstilling, via litteratursøk, valg av design til analyse.
Studentene danner grupper som skal levere kort prosjektbeskrivelse til bachelorkoordinator for godkjenning innen 1. desember. Prosjektbeskrivelsen skal inneholde en foreløpig problemstilling, kort om relevant litteratur, metode gruppen vil benytte, eventuelt ønsket veileder og hvilke bedrift en vil studere.
I slutten av 5 semester vil alle gruppene bli tildelt veileder etter hvilket tema de har valgt. Vårsemesteret starter med fellesveiledning der tema og problemstillinger som er felles for gruppene blir tatt opp. Når man nærmer seg slutten av oppgaven blir det individuell veiledning. Det er en øvre grense på 9 timers veiledning per oppgave.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Prosjektbeskrivelsen på 5-7 sider må være godkjent for å få skrive bacheloroppgave.
Vurdering og eksamen
Bacheloroppgaven skal løses i en gruppe på inntil tre studenter. Om der er særskilte årsaker kan studenten søke fagansvarlig om å få skrive oppgaven alene.
Oppgaver som besvares av grupper på to eller tre personer skal ha en maksimumslengde på henholdsvis 40 og 50 sider. De skal ha 4 cm venstremarg, 1.5 linjeavstand og skriftstørrelse 12 i Times New Roman. Dette inkluderer også noter. Litteraturliste og vedlegg kommer i tillegg. De som får tillatelse til å skrive alene kan skrive maks 30 sider.
Alle i gruppen skal delta like aktivt i arbeidet med bacheloroppgaven. Dersom det i løpet av arbeidet oppstår uenighet om dette, må gruppen umiddelbart ta opp forholdet med fagansvarlig. Dersom kravet om likeverdig deltakelse ikke er oppfylt, blir dette å regne som «Ikke møtt» på eksamen, og studenten må vente til påfølgende studieår med å gjennomføre bacheloroppgaven.
Hjelpemidler ved eksamen
Se egen hjelpemiddelliste som publiseres i god tid før eksamen.
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F.
Sensorordning
Det vil bli brukt ekstern sensor som sammen med intern sensor sensurerer besvarelsene.
Emneansvarlig
Gøril Nordang