Programplaner og emneplaner - Student
ØAETI2000 Etikk, bærekraft og samfunnsansvar Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Ethics, Sustainability and Social Responsibility
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i økonomi og administrasjon
- Omfang
- 7.5 stp.
- Studieår
- 2020/2021
- Pensum
-
VÅR 2021
- Timeplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
I dette emnet får studentene en innføring i etikk, samfunnsansvar og bærekraft. Emnet skal gi studentene innsikt og forståelse for grunnleggende etiske problemstillinger, for samfunnsansvar i ulike sammenhenger og betydningen av bærekraftige beslutninger, og dermed gjøre dem i stand til å reflektere over moralske dilemma med utgangspunkt i økonomisk virksomhet. Målet er å forberede studentene på å ta ansvar for beslutninger, og å begrunne sine handlinger.
Forkunnskapskrav
Ingen forkunnskapskrav
Læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten har
- kunnskap om sentrale begrep og teorier innen etikk, samfunnsansvar og bærekraft i privat og offentlig sektor
- kunnskap om interessentanalyse og sentrale teorier om bedriftens plass i samfunnet
- kunnskap om lover, normer og praksis for næringsliv om menneskerettigheter, personvern mv
- kunnskap om lover, normer og praksis om korrupsjon, konkurransekriminalitet og skattekriminalitet og andre etiske trusselbilder
- kunnskap om yrkesetikk for kandidater med økonomiske og administrative fag.
- kunnskap om ansvar og institusjonalisering av etikk, samfunnsansvar og bærekraft
Ferdigheter
Studenten
- kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling
- kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg og beslutninger
- kan reflektere over egne beslutninger og faglig utøvelse
- kan gjennomføre en interessentanalyse og en vurdering av samfunnsansvarets omfang for en virksomhet deskriptivt og normativt.
- kan anvende faglig kunnskap til å utvikle etiske retningslinjer (Code of Conduct) og praksis for etterlevelse regler (Compliance) i offentlig og privat virksomhet.
- kan reflektere over og anvende FNs bærekraftsmål på virksomheter og prosjekt.
Generell Kompetanse
Studenten
- har innsikt i utfordringer knyttet til sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og arbeidslivsorganisering.
- har innsikt i praksis for etiske fond og etiske investeringer
- har innsikt i utfordringer knyttet til globalisering og ulikhet
- kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer, kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
Arbeids- og undervisningsformer
Det vil bli brukt varierte arbeidsmåter som forelesninger, seminarer, diskusjon av dagsaktuelle problemstillinger, oppgaveløsning og presentasjoner. Studentene forventes å arbeide med utdelte øvingsoppgaver.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Ingen arbeidskrav
Vurdering og eksamen
Skriftlig skoleeksamen på 5 timer ved slutten av semesteret
Hjelpemidler ved eksamen
Egen liste over tillatte hjelpemidler publiseres i god tid før eksamen.
Vurderingsuttrykk
Formålet med ph.d.-programmet i sosialt arbeid og sosialpolitikk er at kandidatene skal kvalifisere seg for forskning, undervisning, utviklingsarbeid og annen virksomhet innenfor sosialt arbeid og sosialpolitikk hvor det stilles store krav til vitenskapelig innsikt. Det er stigende etterspørsel etter personer med førstestillingskompetanse, og fagfeltet etterspør også ny kunnskap og forståelse.
Ph.d.-programmet er disiplinoverskridende i den forstand at det baserer seg på bidrag fra flere samfunnsvitenskapelige og humanistiske disipliner. Programmet kjennetegnes av metodologisk og teoretisk pluralisme. Samtidig er det lagt vekt på å gi den enkelte ph.d.-kandidat stor mulighet til fordypning.
Ph.d.-programmet skal bidra til at de fenomenene som utforskes analyseres i historisk, sosial og kulturell kontekst, og i tillegg legge vekt på et internasjonalt og komparativt perspektiv. Det gjelder både i forskning om og for sosialt arbeid, og om utforming og implementering av sosialpolitiske programmer. Koplingen mellom sosialt arbeid og sosialpolitikk gjør det mulig å undersøke hvordan tiltak og beslutninger påvirker menneskers hverdagsliv, levekår, livskvalitet og helse i ulike livsfaser og livsformer og hvordan den enkeltes livssituasjon må forstås i lys av sosialpolitiske forhold. I et slikt perspektiv fungerer sosialt arbeid og sosialpolitikk gjensidig berikende.
Ph.d.-programmet består av en opplæringsdel/emnedel (30 studiepoeng) og en forskningsdel (150 studiepoeng).
Normert tid
Ph.d.-programmet i sosialt arbeid og sosialpolitikk er lagt til rette for at det skal kunne fullføres innenfor en tre års effektiv forskerutdanningsperiode, eventuelt fire år inkludert pliktarbeid.
Sensorordning
Målgruppen for ph.d.-programmet er personer med sosialfaglig, helsefaglig, samfunnsvitenskapelig eller humanistisk bakgrunn som ønsker å skaffe seg forskningskompetanse innen feltet sosialt arbeid og sosialpolitikk.
Emneansvarlig
Det vises til § 2 i forskrift om graden philosophiae doctor (ph.d.) ved OsloMet - storbyuniversitetet (heretter ph.d.-forskriften ved OsloMet).
For å bli tatt opp til ph.d.-programmet må søkeren ha fullført hovedfag, mastergrad (120 studiepoeng) eller tilsvarende innen sosialfag, helsefag, samfunnsvitenskap eller humaniora.
Søknad om opptak skal inneholde en plan for studiet. Planen skal inneholde prosjektbeskrivelse, plan for opplæringsdelen, tidsplan, finansieringsplan og forslag til veileder(e). Den endelige fastsettelse av veiledere foretas av det lokale doktorgradsutvalget ved fakultetet. Prosjektbeskrivelsen skal gjøre rede for tema, problemstilling, teorigrunnlag og valg av metode. Beskrivelsen skal angi framdriftsplan for de ulike delene av forskningsarbeidet. Ved omfattende datainnsamling må finansieringen klargjøres for.
Det vises til søknadsskjema som ligger ut på fakultetets nettsider.
Grunnlaget for opptak er prosjektbeskrivelsens relevans og kvalitet, og finansiering. Kvaliteten på master-/hovedfags-oppgaver og andre skriftlige arbeider kan og bli vurdert. Avgjørelse om opptak foretas av doktorgradsutvalget ved Fakultet for samfunnsvitenskap, OsloMet - storbyuniversitetet. Opptak formaliseres i en kontrakt mellom ph.d.-kandidat, veileder og universitetet, ev. også mellom universitetet og ekstern institusjon. Kontrakten angir partenes gjensidige rettigheter og plikter. Kontrakten skal videre bl.a. angi tema for avhandlingen, avtaleperiode, finansieringsplan, veiledningsforhold, arbeidssted og opplæringsdel. Opptak gis under forutsetning av godkjent finansiering.
Ph.d.-programmet er en organisert forskerutdanning, og tilsatte stipendiater skal ha kontorplass i fagmiljøet (residensplikt) og delta i forskningsgrupper. Eksternt finansierte kandidater deltar i forskningsgrupper på eget arbeidssted eller i en av fakultetets forskningsgrupper.
Opptakskrav til enkeltemner for eksterne søkere
- Emnene tilbys primært ph.d.-kandidater.
- Søkere må sende inn et sammendrag på om lag én A4-side med informasjon om eget ph.d.-prosjekt eller annet prosjekt/interesseområde med tema, metode, teoretisk innfallsvinkel, hvor de eventuelt er i ph.d.-løpet og hvorfor dette emnet anses relevant for eget prosjekt.
- Forutsatt ledig plass vil enkelte av emnene åpne for søkere med fullført mastergrad (120 studiepoeng) eller tilsvarende utdanning innen sosialfag, helsefag, samfunnsvitenskap eller humaniora. Det kreves minimum karakter B på master-/hovedoppgaven og /eller graden.
Maksimalt antall deltakere er 15.
Praktisk informasjon for enkeltemner er tilgjengelig på fakultetets nettsider.
Avslag på søknad om opptak til enkeltemner kan påklages i henhold til forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - Stobyuniversitetet.