Ofte stilte spørsmål om praksis ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning - Student

Statisk artikkel

Ofte stilte spørsmål om praksis ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning

Her finner du svar på noen vanlige spørsmål fra lærerstudenter i praksis.
  • Jeg tror jeg har fått for lite/mye veiledningstid eller undervisning. Hva er retningslinjene?

    Du skal ha en tilstedeværelse på praksisstedet tilsvarende 37,5 timer per uke, fortrinnsvis i tidsrommet kl. 08.00-16.00. Studentgruppa skal ha 15 klokketimer øvingsundervisning (tid med elever) og 10-13 klokketimer veiledning per uke. Du kan lese mer under punkt 5., tilstedeværelse på praksissted

  • Jeg får ikke undervist nok i fagene mine, og praksislærer har ikke flere timer å gi. Hva gjør jeg nå?

    Da skal du be om en samtale med praksislærer og/eller skoleleder med ansvar for praksis. Det er et mål at hele skolen skal være praksisarena. Dette betyr at du kan spørre praksislærer eller skoleleder om muligheter for å delta i undervisningen til en annen lærer som har det samme faget. Ta kontakt med praksis-lui@oslomet.no hvis du trenger råd eller støtte. 

  • Jeg har i tidligere praksisperioder hatt lang reisevei. Har jeg noen mulighet for å be om kortere reisevei for neste praksisperiode?

    I god tid før du skal ut i praksis ber vi deg fylle ut nettskjemaet "Informasjon i forbindelse med praksisplassering", som gjøres tilgjengelig i Canvas. Fristen for dette er 1. september. Der har du muligheten til å skrive inn ønsker for neste praksisperiode, for eksempel knyttet til reisevei. Alle innmeldte ønsker blir vurdert, men det er likevel ikke alltid mulig å innfri dem. 

    Studenter som av helsemessige årsaker har behov for kort reisevei, kan melde behov for særskilt tildelt praksissted innen 1. september. Informasjon om dette finner du i praksisemnet i Canvas.

    Du må alltid sørge for at semesteradressen din er oppdatert i Studentweb. 

  • Jeg opplever at kommunikasjonen og samarbeidet med praksislærer kan være utfordrende. Hva skal jeg gjøre?

    Det beste er å ta opp problemet direkte med praksislærer, gjerne i en veiledningstime. Trenger du hjelp til hvordan du skal gå frem, kan du kontakte praksiskoordinator for kullet ditt, eventuelt kontaktlæreren din. Ikke vent til praksisperioden er ferdig. hvis situasjonen ikke bedrer seg, be om en samtale med skoleleder. Se også nettsiden om utfordringer ved praksisstedet.

  • Jeg har fått et arbeidskrav som er avhengig av hva jeg gjør i praksis, men jeg opplever ikke at det er lagt til rette for at dette kan gjennomføres. Hva gjør jeg?

    Dette bør du ta opp direkte med praksislærer, gjerne i en veiledningstime. Trenger du hjelp til hvordan du skal gå frem, kan du kontakte praksiskoordinator for kullet ditt, eventuelt kontaktlæreren din. 

  • Jeg opplever at jeg blir brukt som vikar mens jeg er i praksis. Hva gjør jeg?

    Det er ikke anledning til å bruke studenter som vikarer i praksisperiodene. For lærerstudenter innebærer det at praksislærer er til stede ved undervisning. Ved praksislærers fravær kan rektor avtale egenpraksis i 1-2 dager per praksisperiode. Dersom praksislærer i løpet av praksisperioden får innkalling til møter eller invitasjon til etterutdanningsdager ved OsloMet, har studentene egenpraksis som er planlagt og veiledet. Dette kan ikke avtales for observasjonspraksis. Se retningslinjenene punkt 5.3

    Hvis du opplever at dere likevel brukes som vikarer, tar du det opp med skoleleder ved praksisskolen og gir beskjed til praksis-lui@oslomet.no.