Autorisasjon | Eksamen | HV - Student

Autorisasjon for helsepersonell

Autorisasjon for helsepersonell

Her finner du informasjon om autorisasjon for de som fullfører sitt studium i bioingeniør, ergoterapi, paramedisin, radiograf, farmasi/reseptar, sykepleie, tannteknikk eller vernepleie.

Du må ha norsk autorisasjon for å bruke yrkestittelen. Slik får du autorisasjon:

 • Jeg er student på sykepleie

  Du finner svar på blant annet behandlingstid, pris og kriterier for å bli godkjent på helsedirektoratet.no.

  Slik søker du om autorisasjon

  1. Logg inn i Tjenesteportal for helseaktører (helsedir.no) via ID-porten.
  2. Gå til tjenesten "Godkjenning av helsepersonell."
  3. Her vil du få opp alternativer som er relevant for deg. Klikk på "Søk om autorisasjon som Sykepleier."
  4. Trykk "Start forenklet søknadsprosess."
  5. Du må huke av for at du gir samtykke til at Helsedirektoratet kan behandle din informasjon. Trykk "Neste: Dine vitnemål" når du er ferdig.
  6. Trykk "Gå til Vitnemålsportalen" og logg inn via ID-porten.
  7. Se over resultater og fjern eventuelle ikke-relevante utdanninger. Trykk "Vis valgte resultater" når du er ferdig.
  8. Huk av for at du vil overføre dataene til Helsedirektoratet og trykk "Overfør resultatene."
  9. Du får en oversikt over fullførte grader fra Vitnemålsportalen. Trykk "Neste: Betaling" for å gå videre.
  10. Trykk på "Betal og send inn" for å fullføre søknadsprosessen. Saksbehandling ved søknad om autorisasjon har et gebyr som er bestemt av Helsedirektoratet.
  11. Følg betalingsløsningen.
  12. La prosessen arbeide ferdig, ikke forlat nettsiden.
  13. Du er ferdig og du kan laste ned vedtaksbrevet. Registreringen kan ta opp til 48 timer.
 • Jeg er student på bioingeniør, ergoterapi, paramedisin, radiograf, farmasi/reseptar, tannteknikk eller vernepleie

  Når du har fullført utdanningen og du har fått ditt digitale vitnemål, sender OsloMet liste over ferdige kandidater til Helsedirektoratet. Dette skjer via Altinn. Du må samtykke til å stå på en slik liste. Det kan du lese mer om under "hvorfor må jeg sende inn nettskjema for å samtykke".

  Dette må du gjøre for å få autorisasjon

  • I løpet av ditt siste semester vil du motta en e-post med lenke til nettskjema der du skal bekrefte om du gir oss tillatelse til å overføre dine persondata til Helsedirektoratet. Du vil også få informasjon i Canvas. Se mer under "hvorfor må jeg samtykke".

  • Etter vitnemål er registrert i Studentweb, vil du motta en SMS eller en e-post fra Altinn med beskjed om at du har mottatt en melding i Altinn. Hvis du ikke har mottatt varsel, logg deg direkte inn i Altinn (det kan hende du ikke har skrudd på varsling). Denne meldingen inneholder en lenke for betaling av gebyr. Ved å følge lenken kan du betale gebyret med kort. Når betalingen er gjennomført, vil du normalt bli autorisert i løpet av noen få minutter (helsedirektoratet.no).

  Er du student på ortopediingeniør eller fysioterapi vil du få turnuslisens etter du har fullført utdanningen din. Endelig autorisasjon får du etter at du er ferdig med turnusperioden din.

 • Jeg har fullført min utdanning, men har ikke hørt noe

  Dersom du ikke fikk vitnemålet ditt i mai/juni kan det hende at det tar noe lengre tid. Hvis du har fått elektronisk vitnemål, men ikke fått melding i Altinn, og det har gått mer enn tre uker, ta kontakt via kontaktskjema (oslomet.no).

 • Hvorfor må jeg sende inn nettskjema for å samtykke?

  Når vi sender personlig informasjon om deg til andre enheter, i dette tilfellet Helsedirektoratet, må vi ha ditt samtykke, jamfør personvernloven (GDPR). Les mer om personvern og hvordan vi behandler opplysninger om deg som student (ansatt.oslomet.no).

  Når du registrerer deg via nettskjema må du oppgi fullt navn, e-post og fødselsnummer. Det er denne informasjonen, sammen med kvalifikasjonsdato og navn på utdanningen du har tatt, som sendes til Helsedirektoratet. Listene vil bli slettet få dager etter informasjonen er sendt.

  Dersom du ikke vil stå på lista vi sender til Helsedirektoratet, må du selv søke om autorisasjon til Helsedirektoratet (helsedirektoratet.no). Det kan da ta lengre tid å behandle din søknad.

  Jeg vil trekke mitt samtykke

  Du kan trekke ditt samtykke fram til 1. juni ved å gå inn på nettskjema på nytt og slette svaret ditt. Dette valget finner du under "mine svar" på nettskjema.no. Husk å logge inn med ditt OsloMet-brukernavn og passord.

 • Regelverk