Programplaner og emneplaner - Student
YFIM3100 Faglig fordypning i et skole-, yrkes- og samfunnsperspektiv Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Vocational in-depth subject in a school, work and community perspective
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i yrkesfaglærerutdanningBachelorstudium i yrkesfaglærerutdanning
- Omfang
- 30.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Pensum
-
HØST 2025
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Emnet omhandler forskningsbasert fordypning i aktuelle problemstillinger knyttet til kunnskap om, og utvikling av eget yrkesfagområde i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Analyse av fremtidens yrkesutøvelse, kompetansebehov og opplæringsbehov. Femte semester er studiets internasjonale semester der det legges til rette for at studenter kan gjennomføre relevant yrkespraksis eller studieemner i utlandet.
Forkunnskapskrav
Entrepreneurship is a relatively young field of research, where much of the theory development is inspired by research in sociology, psychology, economics and strategy. This course takes students through theoretical perspectives and research that have shaped the current understanding of innovation and entrepreneurial processes, with a particular focus on how such processes can contribute to value creation and societal change. Traditional models regarded innovation as a linear process that started with basic research and that over time contributed to new products that could be commercialised in a market.
Today, innovation processes are characterised as complex processes of co-creation, where interaction between actors with different approaches and framework conditions create new solutions through collaboration. In addition, research on entrepreneurship and innovation in the public sector is growing, broadening the scope from product to service. At the level of individuals and teams, entrepreneurial capacity is linked to an entrepreneurial mindset, while at the system level, entrepreneurial capacity is linked to the broader innovation ecosystem and the institutional framework of which the entrepreneur is a part. Students gain insight into theories of social change and into how individuals and institutions can work systematically to build and adapt to the innovation-driven ecosystems. This interaction between individual and system is important in understanding how innovation and entrepreneurial capacity are interlinked with the external environment.
The aim of the course is to provide a theoretical foundation that enables students to better understand innovation and entrepreneurial processes, accumulate knowledge, critically reflect, and to link their own entrepreneurial experiences to recent research. The course will help students to strengthen and better understand the theoretical foundation of their own own projects and of their own master's thesis in semester 4.
Læringsutbytte
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om styringsdokumenter og nyere nasjonal og internasjonal forskning innen yrkesutøvelsen med fokus på fremtidens kompetansebehov i arbeidslivet
- har kunnskap om læring, arbeidsmetoder, verktøy og bærekraftige prosesser som er relevante for profesjons- og yrkesutøvelsen nasjonalt og internasjonalt
- har kunnskap om arbeids- og samfunnslivet, yrkene og bransjene i utdanningsprogrammet, deres kultur, virksomhet og plass i samfunnet både nasjonalt og internasjonalt
Ferdigheter
Studenten
- kan kartlegge, analysere, utvikle og gjennomføre et yrkespedagogisk utviklingsarbeid i eget yrkesfag på en bærekraftig og yrkesetisk måte
- kan vurdere, begrunne og dokumentere avansert yrkesfaglig arbeid
- kan orientere seg i faglitteraturen, forskningsresultater og forholde seg kritisk til informasjonskilder og eksisterende teorier knyttet til forskningsmetode, utviklingsarbeid og fordypning i eget yrkesfagområde
Generell kompetanse
Studenten
- kan administrere og lede daglig læringsarbeid på individ-, organisasjons- og samfunnsnivå
- kan anvende styringsdokumenter og nyere forskning som grunnlag for kartlegging og analyse av fremtidens kompetansebehov i yrkesutøvelsen
- kan vurdere egen yrkesutøvelse som fagarbeider i et samfunnsperspektiv nasjonalt og internasjonalt, og kunne bidra i en bærekraftig fagutvikling i eget yrkesfag
- kan utvikle helhetlige læringsoppgaver som bygger på relevant kompetanse for å møte ulike yrkers bruk av ny teknologi innen eget programområde
Innhold
The exam papers are assessed by one internal and one external examiner.
At least 25 per cent of the exam papers are assessed by two examiners. The grades awarded for the papers assessed by two examiners form the basis for determining the level of all the exam papers.
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeid- og undervisningsformer i emnet er erfaringsdeling, forelesning/dialogbasert undervisning, rollespill, gruppearbeid, praktisk utviklingsarbeid, litteratur-/kildestudier, individuell veiledning.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
The course will include lectures and seminars. Students will be exposed to conceptual theories and tools that they will bridge to their previous entrepreneurial experiences. Students are expected to actively participate in discussions and to link theory and research to their own practice. The seminars are led by students and are based on teamwork. Through participation in lectures and seminars, the students will enhance their ability to present and argue for their own ideas and practices as well as to reflect and give feedback to fellow students.
Vurdering og eksamen
Individuell prosjekteksamen. Omfang: 4000 ord +/- 10%, + vedlegg.
Ny og utsatt eksamen
- Ved sykdom eller ikke bestått karakter arrangeres eksamen som ved ordinær eksamen
- Ved karakteren F for ikke bestått, kan omarbeidet versjon leveres til sensur én gang
- Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet
- Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på Studentweb
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler tillatt.
Vurderingsuttrykk
All aids are permitted, as long as the rules for source referencing are complied with.
Sensorordning
Grade scale A - F