Programplaner og emneplaner - Student
YFHO3900 Helhetlig yrkesfaglærerkompetanse – bacheloroppgave Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Bachelor’s assignment - Comprehensive vocational teacher competence
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i yrkesfaglærerutdanning
- Omfang
- 30.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Emnehistorikk
-
Innledning
Emnet helhetlig yrkesfaglærerkompetanse - bacheloroppgave er det avsluttende emnet i yrkesfaglærerutdanningen, studieretning for helse- og oppvekstfag. I dette emnet vil det bli lagt vekt på at studentene skal kunne integrere yrkesfag, yrkesfagopplæring og FoU-aktiviteter, samt vise en helhetlig yrkesfaglærerkompetanse.
Arbeidet med bacheloroppgaven skal bidra til en yrkesfaglig og yrkespedagogisk fordypning innenfor et nærmere avgrenset problemområde. Med utgangspunkt i «det doble praksisfelt» vil bacheloroppgaven være rettet mot å utvikle kunnskap som kan bidra til å knytte sammen og utvikle yrkeskompetanse og lærerkompetanse.
Forkunnskapskrav
Ingen forkunnskapskrav
Læringsutbytte
For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:
- Arbeidskrav 1: Undervisningen i emnet er obligatorisk. Undervisningsøktene i dette kurset er obligatoriske for å tilegne seg den nødvendige kompetansen for å oppfylle emnets læringsmål. Minimumskravet til oppmøte er 80 prosent med aktiv deltakelse. Denne kompetansen kan ikke oppnås kun ved å lese pensum og/eller avlegge eksamen.
- Arbeidskrav 2: 5 muntlige presentasjoner på maks 15 minutter. Presentasjonene gjennomføres i grupper på cirka 2-3 studenter. Presentasjonene omhandler fagartikler, cases eller relevante problemstillinger knyttet til pensum.
- Arbeidskrav 3: To skriftlige individuelle innleveringer på til sammen maksimalt 10 sider. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial / Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.
Alle arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter må være gjennomført og godkjent innen den fastsatte fristen for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom ett eller flere arbeidskrav ikke er godkjent, gis studentene anledning til å holde en ny muntlig presentasjon eller levere en forbedret versjon innen angitt frist.
Innhold
I arbeidet med emnet skal studentene benytte yrkesfaglig, pedagogisk og yrkesdidaktisk kompetanse til å gjennomføre pedagogisk praksis og bacheloroppgaven knyttet til yrkesopplæring og/eller arbeidsliv innenfor hese- og oppvekstfag. Sentrale temaer er:
- forskningsprosess knyttet til utvikling av innsamlingsverktøy, innsamling, analyse, presentasjon av resultater og drøfting i en bacheloroppgave
- forskningsmetodikk og forskningsprosessen
- forskningsetikk
- vitenskapsteori
- planlegging og gjennomføring av fagdag
Praksis
- yrkespraksis fleksibel 5-10 dager, avhengig av antall dager som er gjennomført i emnet YFHO3100
- 15 dager pedagogisk praksis, 4. periode
Arbeids- og undervisningsformer
Ingen arbeidskrav.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Eksamen er en individuell, skriftlig hjemmeeksamen over 72 timer på 3000 ord +/ - 10%.
Kandidater som ikke består, eller har gyldig fravær ved ordinær eksamen, kan fremstille seg til ny/utsatt eksamen.
Vurdering og eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Hjelpemidler ved eksamen
Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av skrfitlig eksamen.
Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på disse samsensurerte besvarelsene skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.
Vurderingsuttrykk
Det benyttes en intern og en ekstern sensor til sensurering av besvarelsene.
Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på de besvarelsene som er vurdert skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.
Sensorordning
Det benyttes intern og ekstern sensor.