EPN-V2

YFHO2200 Ungdomskultur, kjønn og mangfold Emneplan

Engelsk emnenavn
Youth culture, gender and diversity
Studieprogram
Bachelorstudium i yrkesfaglærerutdanning
Omfang
30.0 stp.
Studieår
2023/2024
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

For å fremstille seg til eksamen må følgende arbeidskrav være godkjent:

  • Minimum 80 prosent tilstedeværelse i studiegruppen.
  • Studieoppgave 1. Individuelt fagnotat. Omfang: 1500 ord (+/- 20 prosent). Tilbakemelding på innholdet i fagnotatet fra lærer og medstudent(er).
  • 100 prosent tilstedeværelse på et seminar i velferd og helsetjeneste.
  • 100 prosent tilstedeværelse på en workshop i sykdomslære.
  • Studieoppgave 2. Fagnotat i gruppe. Omfang: 1500 ord (+/- 20 prosent). Tilbakemelding på innholdet i fagnotatet fra lærer og medstudent(er).

Forkunnskapskrav

Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, fem timer.

Læringsutbytte

Ingen.

Innhold

  • spisevaner og måltidsmønster i ulike sosiale grupper i ett flerkulturelt og religiøst perspektiv
  • måltid, matkultur, norske og samiske mattradisjoner og nye trender
  • matvarekunnskap, matlagingsteknikker og mathygiene
  • ernæring og kosthold for ulike grupper
  • praktisk matlaging i alle nevnte temaområder
  • sensorikk, estetikk
  • folkehelse, livsmestring og mangfold
  • forbrukerkunnskap, etikk, bærekraft og mat
  • kostholdsinformasjon, registrering, beregning og veiledning av kosthold og fysisk aktivitet
  • ungdomskultur, barn og unges utvikling og identitet
  • barn og unges oppvekstvilkår / rettigheter
  • sosiale medier, nettvett og kildekritikk
  • omsorg ved krise og sorg
  • karriereveiledning og yrkesvalg
  • oversikt over fag, valgfag og ulike strukturer i ungdomstrinnet.
  • fysisk aktivitet og friluftsliv
  • ulike undervisningsmetoder
  •  

Praksis

  • 10 dager yrkesfaglig praksis
  • 10 dager pedagogisk praksis på ungdomstrinnet, 3. periode

Arbeids- og undervisningsformer

Gradert skala A-F.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Hver besvarelse vurderes av 2 sensorer. Ekstern sensor vurderer minimum 20 % av besvarelsene. Ekstern sensors vurderinger skal komme alle studentene til gode.

Vurdering og eksamen

Eksamen består av to deler.

Del 1: Praktisk eksamen i grupper à tre til fire studenter. Praktisk gjennomføring av undervisningsopplegg innen gitt temaet i mat og helse som inkluderer en undervisningsplan, varighet 30 minutter per gruppe. Eksamen vurderes gruppevis med bokstavkarakter A-F.

Del 2: Individuell muntlig høring, varighet inntil 15 minutter per student. Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F. Del 1 må være bestått for å kunne gjennomføre del 2.

 

Del 1 og del 2 må være bestått for å få samlet karakter på emnet, del 1 teller 40% og del 2 teller 60% på samlet karakter for emnet.

 

Ny og utsatt eksamen

Ved dokumenterte årsaker arrangeres eksamen som ved ordinær eksamen. Dersom det ikke kan dannes grupper legges det til rette for individuell gjennomføring av del 1 i 10 minutter og del 2 gjennomføres i inntil 30 minutter.

Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på StudentWeb.  

Hjelpemidler ved eksamen

Del 1: alle hjelpemidler tillatt

Del 2: n A4 side med stikkord

Vurderingsuttrykk

Del 1: Gradert skala A-F hvor A til E er bestått og F er ikke bestått, teller 40 % av karakteren

Del 2: Gradert skala A-F hvor A til E er bestått og F er ikke bestått, teller 60 % av karakteren

Sensorordning

Det benyttes to interne sensorer. Tilsynssensor evaluerer eksamensordning og studiekvalitet og skriver tilsynsrapport.