Programplaner og emneplaner - Student
VBVS6000 Biopsykososial vurdering av sykmeldte Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Further Education in Biopsychosocial assessment of employees on Sick leave
- Studieprogram
-
Videreutdanning i biopsykososial vurdering av sykmeldte
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Emnehistorikk
-
Innledning
Denne utdanningen gir kompetanse i å utføre en kunnskapsbasert biopsykososial vurdering av sykmeldte, bygd på internasjonal forskning. Sykmelding kan være en hensiktsmessig mestringsstrategi ved sykdomsbyrde og behandlingsbyrde, men kan også gi utilsiktede tilleggsutfordringer og bivirkninger.
En liten andel av de sykmeldte står for det meste av sykefraværet, noe som gjør det spesielt viktig å finne gode løsninger for denne gruppen. Da må den enkeltes situasjon vurderes og forstås helhetlig, individuelt, situasjonelt og kontekstuelt. For å finne hensiktsmessige løsninger på individnivå utredes deltagelsesproblemet biopsykososialt, i lys av et kontekstuelt bakteppe som inkluderer arbeidsplassen.
Arbeid kan både være helsefremmende og helseskadelig. Hvordan vi utreder sykmeldte gir en indikasjon på hvordan vi forstår og vurderer sykefravær. Det er først når helsetilstand, funksjon- og arbeidsevnen vurderes i lys av konkrete tilpasningsmuligheter i den aktuelle jobbsituasjonen, at en faglig fundert anbefaling om sykmelding kan gis. En biopsykososial utredning av sykmeldte kan gi ny innsikt i deltagelsesutfordringene den sykmeldte, arbeidsgiver, kolleger og familie erfarer, og derved kan løsningsmulighetene for å oppnå varig arbeidsdeltagelse være lettere å identifisere.
Utdanningen bygger på forskningsfeltene folkehelse og arbeidshelse. Et tverrfaglig språk for å forstå funksjonsevne vektlegges. Studentene vil få innsikt i instrumenter og redskaper for å vurdere sykmeldte. Studenten lærer også hvordan digitale verktøy kan benyttes for å identifisere retur-til arbeid barrierer mellom den sykmeldte og arbeidsplassen. I utdanningen inngår også en komparativ tilnærming, der vurderingspraksis i utvalgte andre land belyses for å hente erfaringer som kan styrke nasjonal praksis.
Studiet bygger på Lov om universiteter og høyskoler og forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet.
Relevans for arbeidsliv
Videreutdanningen vil gi et større faglig grunnlag for integrering av biopsykososiale kunnskapsbaserte forståelsesmodeller og redskaper i praksis.
Relevans for videre utdanning
Videreutdanning i biopsykososial vurdering av sykmeldte ligger på masternivå og kan være et utgangspunkt for- eller benyttes i masterstudier ved OsloMet - storbyuniversitetet eller andre utdanningsinstitusjoner.
Læringsutbytte
Etter gjennomført utdanning har studenten følgende læringsutbytter definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten:
- har avansert kunnskap om kompleksiteten i å forstå sykmeldtes retur til arbeid
- kan skille helseproblemet fra deltagelsesproblemet ved sykefravær
- har avansert kunnskap og forståelse for et variert spekter av barrierer for retur til arbeid
- har avansert kunnskap om faser i et sykefraværsforløp, og hvordan oppnå varig retur til arbeid
- har inngående kunnskap om bivirkningene ved langvarig fravær fra arbeidslivet
- har oversikt over hvilke instrumenter og redskaper som brukes nasjonalt og internasjonalt for å utrede sykmeldte
- har inngående kunnskap om digitale redskaper brukt i utredning av sykmeldte
Ferdigheter
Studenten:
- kan vurdere og utrede sykmeldte kunnskapsbasert i tråd med ny oppsummert forskning
- behersker internasjonalt anerkjent termologi som utvider forståelsen av sykdom og symptom, til også å gjelde menneskelig funksjon og arbeidsevne
- kan bruke digitale løsninger overfor sykmeldte arbeidstakere, tverrfaglig, selvstendig og i tråd med egen profesjonsbakgrunns kjernekompetanse
- kan anbefale hvordan helse- og deltagelsesbarrierer kan bygges ned
- kan analysere og forholde seg kritisk til ulike typer informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglig analyse, resonnementer og tydelige anbefalinger
Generell kompetanse
Studenten:
- kan reflektere over forskjeller mellom biomedisinsk, psykososial, og biopsykososial tilnærming
- forstår og anerkjenner hensynene ulike aktører ivaretar på arbeidsplassen ved sykefravær, og spillover effekter og dilemmaer mellom disse
- reflekterer rundt både internasjonale og nasjonale praksiser, metoder og verktøy, samt forskning om utredning og tilbud til sykmeldte
- kommuniserer rundt faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med sykmeldte, arbeidsgivere, sykmelder, NAV og helsepersonell
- konkluderer om sykmelding er hensiktsmessig og effektivt, eller om bivirkningene vil overstige fordelene ved å velge ny eller forlenget sykmelding
- identifiserer og håndterer etiske dilemmaer som kan oppstå i roller og samarbeid i arbeidet med sykmeldte
Innhold
Videreutdanningen gjennomføres på deltid over ett semester. Utdanningen er inndelt i fem deler som vil gjenspeiles i de digitale læringsressursene. Læringsressursene og samlingene er heldigitale. Utdanningens aktiviteter er organisert over syv (7) fastlagte uker.
Del I: Å forstå sykefravær biopsykososialt og kontekstuelt.
Del II: Å forstå sykefravær individuelt og fra ulike aktører sitt ståsted.
Del III: Å utrede sykmeldtes barrierer for retur til arbeid, manuelt og digitalt.
Del IV: Å utvikle skreddersydde profiler og tydelige anbefalinger for retur til arbeid.
Del V: Å kommunisere med og rapportere til sykmeldt, arbeidsgiver, sykmelder, NAV-veileder og behandlere
Arbeids- og undervisningsformer
Digitale plattformer ved OsloMet benyttes for å tilrettelegge for et utviklende og aktivt læringsmiljø. I en nettbasert utdanning er studentens egeninnsats, individuelt og i grupper, avgjørende for om læringsutbyttene oppnås. Undervisningsformene vil variere mellom metode-, ressurs- og basisforelesninger, ferdighetstrening, simulering, nasjonale og internasjonale litteraturstudier og medstudentrespons.
I studiet inngår også arbeid med tre sykefraværssaker under kollegaveiledning (reelle saker eller case). Studenten skal utarbeide rapporter på individnivå knyttet til tre konkrete sykmeldte, som i tillegg til et refleksjonsnotat utgjør eksamen i utdanningen.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:
- minimum 80 prosent deltagelse i mentorgrupper med forsker
- minimum 80 prosent deltagelse i kollegaveiledningsgruppe
Det er studentens ansvar å påse at krav om tilstedeværelse på samlinger/presentasjoner oppfylles. Dersom studenten overskrider fraværsgrensen, vil emneansvarlig vurdere om det er mulig å kompensere for fraværet gjennom alternative krav, for eksempel individuelle skriftlige oppgaver. Fravær fra obligatoriske samlinger som ikke kan kompenseres, kan medføre forsinkelse i studentens utdanningsløp.
Vurdering og eksamen
Vurdering av eksamensbesvarelser gjennomføres etter gjeldene regler gitt i Lov om universiteter og høgskoler, forskrift om studier og eksamen ved OsloMet - storbyuniversitetet og retningslinjer for oppnevning og bruk av sensor ved OsloMet - storbyuniversitetet.
Eksamen
Individuell skriftlig hjemmeeksamen. Omfang: inntil 3500 ord (+/- 10 %), der 2500 ord er hentet fra rapportene om praktisk utredning og gjennomføring av 3 konkrete sykmeldte og 1000 ord er refleksjoner rundt terapeutrollen og tilbudet.
Den samme eksamensformen benyttes ved ny og utsatt eksamen.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Vurderingsuttrykk
Bestått/Ikke bestått.
Sensorordning
Hver besvarelse vurderes av én sensor. Ekstern sensor benyttes regelmessig, og minimum ved hver tredje gjennomføring av utdanningen. Ved uttrekk av besvarelser til ekstern sensur skal uttrekket omfatte minimum 10 prosent av besvarelsene, men uansett ikke færre enn 5 besvarelser. Ved uttrekk skal ekstern sensors vurdering komme alle studentene til gode.
Opptakskrav
Målgruppe
Studiets målgruppe er ergoterapeuter, fysioterapeuter, leger, psykologer og sosionomer som ønsker økt kompetanse innen biopsykososial vurdering av sykmeldte.
Opptakskrav
Søker må ha norsk autorisasjon som ergoterapeut, fysioterapeut, lege eller psykolog. I tillegg kan sosionomer søke opptak til studiet. I tillegg kreves minst to års yrkespraksis.
Opptak til studiet gjennomføres i henhold til forskrift om opptak til studier ved OsloMet - storbyuniversitetet.