EPN-V2

VØK6000 Økonomi for service og handel Emneplan

Engelsk emnenavn
Economy for service and trade
Studieprogram
Økonomi
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2017/2018
Emnehistorikk

Innledning

Emnet gir kunnskap om grunnleggende økonomi. Studentene får innføring i finansregnskap og føring av dette. Kunnskap i emnet tilegnes også gjennom analyser av regnskapet, samt gjennomgang av måter å sette opp hoved- og delbudsjetter på. Studentene får opplæring i bruk av Excel.

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har grunnleggende kunnskap om finansregnskapet og føringer av dette, samt analyse av regnskapet
  • har tilstrekkelig kunnskap til å sette opp budsjett og kalkyler, for eksempel i forbindelse med prosjektsøknader og årsbudsjett føre og avslutte et enkelt regnskap
  • har innsikt i ulike selskapsformer
  • kjenner til viktige finansieringskilder generelt

Ferdigheter

Studenten kan

  • føre og avslutte et enkelt regnskap
  • analysere et regnskap - rentabilitet, likviditet og finansieringsstruktur
  • stille opp kalkyler og fastsette priser
  • stille opp budsjetter
  • foreta diverse økonomiske analyser
  • beregne effektiv rente på ulike typer lån

Generell kompetanse

Studenten kan

  • anvende tilegnede kunnskaper i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, og skille mellom relevant og irrelevant informasjon
  • gi skriftlige svar på spørsmål knyttet til bedriftsøkonomisk analyse som gjør at leserne forstår anvendt fremgangsmåte og svaret som fremkommer

Arbeids- og undervisningsformer

  • Forelesninger på 3 samlinger som varer fra onsdag til fredag
  • Selvstendig arbeid med litteratur og oppgaver

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å kunne framstille seg til eksamen må studentene bestå tre innleveringer som er løst i grupper utenom samlingene. Gruppene består av tre til fem studenter. Oppgavene vil omhandle løsning av regnskapsoppgaver (tabellariske avslutninger), regnskapsanalyse, og løsning av diverse analyse- og beregningsoppgaver. Nærmere beskrivelse av hver innlevering blir presentert ved studiestart. Ved «ikke godkjente» oppgaver, kan gruppen levere en omarbeidet versjon.

Studenten mister retten til å framstille seg til eksamen dersom oppgavene ikke er godkjente.

Vurdering og eksamen

Eksamen i emnet er en individuell, skriftlig skoleeksamen på 4 timer. Eksamen er kun for de studentene som oppfyller opptakskravet i emnet. De andre som deltar på emnet får utstedt kursbevis.

Hjelpemidler ved eksamen

Kalkulator i henhold til kalkulatorreglementet som benyttes ved Handelshøyskolen, fakultet for samfunnsvitenskap.

Vurderingsuttrykk

Vurderingsuttrykket er en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått, jf. lov om universiteter og høyskoler § 3-9 (6).

Sensorordning

Det benyttes en intern og en ekstern sensor til sensurering av hver besvarelse.

Opptakskrav

Målgruppe

Ledere i servicebransjen, organisert i medlemsbedrifter under NHO Service (Sikkerhet, kantine, renhold, bemanning, helse og velvære, drift, Facility Management selskaper).

Opptakskrav

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse. For opptak vises det til forskrift om opptak ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Ved vurdering av realkompetanse gjelder Retningslinjer for opptak på grunnlag av realkompetanse ved Høgskolen i Oslo og Akershus.