EPN-V2

TLB1000 Introduksjon til trafikkpedagogikk Emneplan

Engelsk emnenavn
Introduction to didactics for driving instructors
Studieprogram
Trafikklærer
Omfang
30.0 stp.
Studieår
2023/2024
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Emnet gir innføring i grunnleggende trafikkfaglige og trafikkpedagogiske/-didaktiske emner.

Forkunnskapskrav

Ingen

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.

Kunnskap

Studenten

  • kan gjøre rede for trafikkopplæringens betydning i myndighetenes arbeid for null drepte og hardt skadde i trafikken (nullvisjonen) samt struktur og innhold i Læreplan føreropplæring klasse B (heretter: Læreplanen)
  • kan gjengi sentrale deler av lover og forskrifter som gjelder for trafikkopplæringen og forklare trafikkreglene, skiltforskrift og kjøretøyforskrift
  • kjenner til relevante sider ved bilens teknologi og miljøriktig kjøring
  • kan gjøre rede for hovedtrekk i konfluent pedagogikk og instruksjonsmetodikk

Ferdigheter

Studenten

  • kan analysere kjøretekniske ferdigheter i trinn og nøkkelpunkter etter trinn 2 i Læreplanen som grunnlag for instruksjon i kjøreteknikk
  • har gode kjøretekniske ferdigheter
  • kan foreta observasjon av undervisning

Generell kompetanse

Studenten

  • kan reflektere rundt bruken av IKT-verktøy i studiearbeidet
  • kan redegjøre for trafikkskolens drift, trafikklærerens oppgaver og etiske ansvar

Innhold

Følgende arbeidskrav må være godkjent før studenten kan avlegge eksamen:

Arbeidskrav 1

Dette arbeidskravet består av to deler:

  1. Veiledningsoppgave 1 - dokumentasjon på 400 ord

Studentene skal planlegge, gjennomføre og vurdere en praktisk veiledningsoppgave individuelt og dokumentere denne. Dokumentasjonen skal inneholde teoretiske begrunnelser og refleksjoner knyttet til oppgaven

  1. Presentasjon av veiledningsoppgaven i grupper med tilbakemelding fra medstudenter / medstudentvurdering. Omfang per gruppe: 20 min + 10 min. tilbakemelding og diskusjon

Plan for presentasjonene med tilbakemeldinger i responsgrupper settes opp av faglig ansvarlig.

Arbeidskrav 2

Dette arbeidskravet består av to deler:

  1. Veiledningsoppgave 2 - dokumentasjon på 400 ord

Studentene skal planlegge, gjennomføre og vurdere en praktisk veiledningsoppgave individuelt og dokumentere denne. Arbeidskrav 1 og 2 skal ses i sammenheng, der tilbakemeldinger og vurderinger fra den første veiledningen skal være utgangspunkt for gjennomføringen av andre veiledning. Dokumentasjonen skal inneholde teoretiske begrunnelser og refleksjoner knyttet til oppgaven

  1. Presentasjon av veiledningsoppgaven i grupper med tilbakemelding fra medstudenter / medstudentvurdering. Omfang per gruppe: 20 min + 10 min. tilbakemelding og diskusjon

Plan for presentasjonene med tilbakemeldinger i responsgrupper settes opp av faglig ansvarlig.

Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent. Arbeidskrav som ikke blir godkjent kan omarbeides én gang.

Obligatorisk tilstedeværelse

Utvikling av veilederkompetanse forutsetter samhandling med andre studenter og faglærere, samt utøvelse av praktiske oppgaver og øvelser. Veiledningskompetanse kan ikke tilegnes kun ved lesing, men må opparbeides i reell dialog og ved tilstedeværelse i undervisningen. Begge emnene har derfor krav om deltakelse i minimum 80 % av undervisningen. Studenter med mer enn 20 % fravær fra organiserte opplæringsaktiviteter i et emne får ikke avlegge eksamen. Gyldig fravær, dokumentert med for eksempel sykmelding, gir ikke fritak for kravet om deltakelse. Gyldig fravær kan kompenseres etter nærmere avtale med, og vurdering av emneansvarlig. I slike tilfeller må studentene selv ta kontakt med emneansvarlig

Arbeids- og undervisningsformer

Det gjennomføres kjøreteknisk prøve med tilbakemelding ved starten av semesteret, selvstendig kjøretrening på landeveg og bane gjennom semesteret og avsluttende kjøretest ved slutten av semesteret.

Studentene arbeider individuelt og i grupper med lover og forskrifter og med teknologi. Det gjennomføres i stor utstrekning praktiske øvelser i bil og klasserom, både knyttet til trafikkpedagogikk og -didaktikk samt kjøreteknikk.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Praksis

Praksis omfatter minimum 20 dager observasjonspraksis gjennom hele semesteret ved praksisskole, med observasjon av praksisveileders undervisning etter Læreplanens trinn 1, Trafikalt grunnkurs og trinn 2 Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse og trinn 3 Trafikal del.

Praksis vurderes til bestått/ikke bestått og må være gjennomført og bestått før studenten kan starte i andre semester.

Se praksisguiden for utfyllende informasjon om innhold og organisering av praksis.

Arbeidskrav

  • Studenten legger fram timeoversikt signert av praksisveileder og loggbok fra alle observasjoner av praksisveileders undervisning på trinn 1 og 2 samt et refleksjonsnotat på 700 ord.
  • Gjennomføre to sekvenser kommenterende egenkjøring med private biler, i trafikalt miljø som oppgis av faglærer. I tillegg gjennomfører studentene to sekvenser der de gir hverandre tilsigelser. Sekvensene gjennomføres sammen med minst en medstudent og dokumenteres skriftlig med 1400 ord og/eller med video: Gjennomføring og refleksjon over øvelsene. Ved sykdom kan det lages en avtale med faglærer om gjennomføring av arbeidskravet.

Arbeidskravene må være godkjent før eksamen kan gjennomføres. Frist for innlevering av arbeidskravene settes av faglærer. Arbeidskrav som ikke blir godkjent kan omarbeides og gis ny vurdering én gang innen ordinær eksamen.

Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav og minimum 80 % tilstedeværelse i undervisning

Vurdering og eksamen

Praksisveilederen har en sentral rolle når det gjelder yrkesfaglærerstudentens og den nyutdannede yrkesfaglærerens utvikling av helhetlig profesjonskompetanse. Dette emnet handler om temaer som gjelder yrkesfaglærerens samfunns- og profesjonsmandat og kvalifikasjonsbehov, som det er viktig at praksislærere har dyp innsikt i. Videre handler det om hvordan veiledning, yrkesdidaktisk analyse, lærende møter og organisasjonslæring kan benyttes for å bistå yrkesfaglærerstudenter og nyutdannede lærere i deres kompetanseutvikling.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Vurderingsuttrykk

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har innsikt i sentrale yrkespedagogiske perspektiver, styringsdokumenter og forskning
  • har forskningsbasert kunnskap om utdanning av lærere i fag- og yrkesopplæring og om praksislærerens oppgaver og betydning i yrkesfaglærerutdanningen.
  • har dyp innsikt i oppgaver og kvalifikasjonsbehov hos lærere i fag- og yrkesopplæring og i etiske utfordringer og dilemma knyttet til arbeidet som yrkesfaglærer.
  • har inngående kunnskap om faglige, etiske og pedagogiske prinsipper og perspektiver på

praksislærerrollen

  • har inngående kunnskap om veiledning som teoretisk og praktisk felt, med vekt på dialog, kollektive lærings- og utviklingsprosesser, kommunikasjon og relasjonsbygging.
  • har kunnskap om veiledning som ledd i utvikling av skolen og bedriften som en lærende organisasjon.
  • har spesialisert kunnskap om læreplaner, pedagogiske utfordringer og aktuelle undervisningsfag i yrkesutdanningen innen sitt program

Ferdigheter

Studenten

  • kan stimulere lærerstudenter og kolleger i skole og opplæringsbedrift til å reflektere over og begrunne sin praksis ut fra relevante etiske, faglige og pedagogiske begreper og perspektiver.
  • kan anvende forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om veiledning og profesjonsutøvelse for å planlegge, gjennomføre, analysere og kritisk reflektere over profesjonsveiledning i utdanning og yrke.
  • kan anvende veiledning i yrkespedagogiske, yrkesdidaktiske og yrkesfaglige lærings- og utviklingsprosesser.

Generell kompetanse

Studenten

  • kan analysere relevant profesjonsforskning, nyere profesjonsteori og forskningsetiske

problemstillinger innen veiledningsfeltet i yrkesutdanning

  • kan veilede studenter i forhold til praktiske yrkespedagogiske problemstillinger og forskningsbasert utviklingsarbeid

Sensorordning

Emnet skal preges av deltakende og varierte arbeidsmåter og gi studentene et erfaringsgrunnlag for å utføre veiledningsoppgaver til beste for de som får veiledning. Noen sentrale arbeidsmåter er:

  • Innføring i relevant teori gjennom forelesning, dialog og individuelle studier
  • Arbeid i grupper
  • Bruk av muntlig og skriftlig refleksjon
  • Praktiske veiledningsøvelser og veiledningsoppgaver i studentgrupper og på egen arbeidsplass
  • Avgrenset forsknings- og utviklingsprosjekt