EPN-V2

SOS3900 Bacheloroppgave i sosialt arbeid Emneplan

Engelsk emnenavn
Bachelor Thesis in Social Work
Studieprogram
Bachelorstudium i sosialt arbeid
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2020/2021
Emnehistorikk

Innledning

Emnet Introduksjon til sosialt arbeids teori og praksis består av to delemner: Introduksjon til sosialt arbeids teori og Praksisstudium.

I tillegg skal studentene delta i det tverrfaglige undervisningsopplegget INTER1100.

Inter 1100 «Den samme ungen - ulike arenaer»

Tema det arbeides med er velferdsstaten som ramme om jenter og gutters utvikling, læring og oppvekst i et samfunn preget av kulturelt og sosialt mangfold, barn/unges hverdagsliv og sosiale deltakelse, barn/unges rettigheter samt utforskende samtaler og observasjoner med barn/unge.

Se INTERACTs hjemmeside for mer utfyllende beskrivelse av innholdet i INTER1100; https://interact.hioa.no/

  1. Introduksjon til sosialt arbeids teori.

Studentene skal i dette emnet få en introduksjon til yrkesfeltet og en innføring i det generelle teorigrunnlaget i sosialt arbeid (15 sp). Dette teorigrunnlaget er basis for undervisningen i sosialt arbeid i andre og tredje studieår.

  1. Praksisstudium.

Praksis er en særegen læringsarena som har en viktig plass i utdanningen. I praksisstudiet deltar studentene i yrkesfelt hvor det utøves sosialt arbeid. Sosialt arbeid utøves på mange arenaer og praksisplassene er varierte. Læringsutbytte vil derfor kunne være forskjellig, avhengig av praksissted. Denne praksisperioden varer åtte til ni uker i 1. studieår og utgjør 15 studiepoeng.

Studentene tilbys praksisplasser som er relevante ut fra utdanningens formål og sosionomens arbeidsfelt. Studenten skal gjennom observasjon, samhandling, veiledning og praktisk utprøving i yrkesfeltet gis mulighet til å utvikle og bevisstgjøre seg egen yrkesrolle.

Forkunnskapskrav

Det stilles følgende krav til forkunnskaper før praksisstudiet i første studieår: For å kunne gå ut i praksis må studenten ha bestått eksamen i Samfunnsvitenskapelige emner (15 stp.), eller ha bestått Velferdsrett (10 stp.) og Innføring i psykologiske grunnbegreper (5 stp.). I tillegg må studenten ha fått godkjent krav om tilstedeværelse på obligatoriske fagseminar som er lagt før praksis i emnet Introduksjon til sosialt arbeids teori og praksis. Mer enn 40% samlet fravær fra de tre første obligatoriske seminarene i yrkesrolle og etikk, kommunikasjon og motiverende intervju medfører tap av retten til å gå ut i praksis.

Læringsutbytte

Ingen forkunnskapskrav utover opptak til studieprogrammet.

Innhold

Praksis vurderes av praksislærer ved praksisstedet, i samarbeid med instituttet.

Arbeids- og undervisningsformer

Inter 1100

I INTER1100 «Den samme ungen - ulike arenaer», inngår 2 seminardager, samtale- og observasjonsoppgaver knyttet til tverrprofesjonelt gruppearbeid.

Delemne 1

Undervisningen veksler mellom plenumsforelesninger, gruppeundervisning, nærværspliktige seminarer (feltprosjekt -PBL, seminarer i kommunikasjon, motiverende intervju, yrkesrolle og etikk og endringsprosessen), skriveseminar og studentaktiviteter i form av muntlige framlegg i større og mindre grupper.

Delemne 2

Undervisningen på universitetet veksler mellom plenumsforelesninger, gruppearbeid og veiledning av kontaktlærer før, under og ved avslutningen av praksisstudiet. I praksisstudiet er studenten tilknyttet et arbeidssted der det utøves sosialfaglig arbeid. Studentens skal følge praksisstedets arbeidsrutiner og få innsikt og i noen grad erfaring med de sosialfaglige arbeidsoppgaver som finnes der. Fastsetting av konkrete arbeidsoppgaver planlegges av praksisveileder og student i fellesskap, og de skal framgå av læringskontrakten (læreplan + veiledningskontrakt). Studenten skal få ukentlige veiledning av praksisveileder. Veiledningen kan gis både individuelt og i gruppe. Studenten skal følge arbeidstiden på praksisstedet, også når det jobbes turnus. Det kan imidlertid ikke kreves av studenten at det jobbes mer enn to kvelder per uke og mer enn hver 3. helg. Studenten har krav på én studiedag per praksisuke.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Inter 1100

  • Deltakelse i introduksjonsseminar over to dager i begynnelsen av semesteret
  • Individuelt gjennomført observasjon av eller samtale med et barn eller ungdom
  • Gruppearbeid tilknyttet INTER1100

Delemne 1

Jf. kapittel om Obligatorisk undervisning og Arbeidskrav. Dersom følgende krav til obligatorisk deltakelse og obligatorisk undervisning ikke er godkjent, mister studenten retten til å fremstille seg til eksamen i emnet Introduksjon til sosialt arbeids teori og praksis :

Det er obligatorisk deltakelse i feltprosjekt - PBL arbeid. Det kreves 80 % tilstedeværelse. Ved fravær over 20 % må studentene levere et alternativt arbeidskrav. Ved fravær utover 40 % mister studenten retten til å fremstille seg til eksamen i emnet.

Det er obligatorisk undervisning på fagseminar i: yrkesrolle og etikk (to dager), kommunikasjon (fire dager), motiverende intervju (to dager) og endringsprosessen (to dager). Det kreves 80% tilstedeværelse på hvert av disse fire seminarene. Fravær utover 20 % må kompenseres med et alternativt arbeidskrav for å kunne fremstille seg til eksamen. Fravær over 40 % samlet for alle disse fire seminarene medfører tap av eksamensretten, og tap av retten til å gå ut i praksis dersom maksgrensen for fravær allerede er overskredet før praksisperioden starter.

I tillegg kommer et obligatorisk arbeidskrav i perioden før eksamen. Arbeidskravet består i innlevering av skriftlig eksamenslignende besvarelse (fem til åtte sider) og deltagelse på 2,5 timers skriveseminar. Den skriftlige besvarelsen må være godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen.

Delemne 2

Det er obligatorisk tilstedeværelse på seminarer før, under og ved avslutning av praksisperioden. Praksisseminarene vurderes samlet mht. fravær. Det kreves 80 % tilstedeværelse. Ved fravær utover 20 % pålegges kompenserende arbeidskrav som må være godkjent for at studenten skal få godkjent praksisstudiet. Ved fravær over 40 % mister studenten retten til å framstille seg til eksamen.

I praksisstudiet er det obligatorisk tilstedeværelse på praksisplassen fire dager per uke i de ukene praksisstudiet varer. Det kreves 80 % tilstedeværelse. Fravær utover 20 % må tas igjen etter nærmere avtale med praksisstedet.

I løpet av praksisstudiet leveres tre ordinære skriftlige arbeidskrav:

  • Læringskontrakt.
  • Praksisoppgave.
  • Praksisrapport/ elektronisk evaluering.

Vurdering og eksamen

Veiledet og vurdert praksis

Gjennom studieprogrammet skal studenten gjennomføre 60 dager praksisopplæring. Disse dagene fordeles over en periode undervisningspraksis i grunnskolen, en periode undervisningspraksis i videregående skole og formidlingspraksis ved museum eller andre egnede kulturarenaer. Kulturskole eller andre pedagogiske læringsarenaer kan erstatte en av praksisperiodene med undervisningspraksis.

Studenten skal erfare studentaktive arbeids- og undervisningsformer knyttet til forberedelse, gjennomføring og etterarbeid av læreprosesser i fagområder tilknyttet studieretningen. Samarbeid med medstudenter i praksisgruppe og praksissted står sentralt i emnet. Studentens progresjon skal bevege seg fra relevante gruppeerfaringer i første praksisperiode mot mer selvstendig og individuelt ansvar for undervisning og formidling i andre praksisperiode.

Praksisveiledere fra instituttet og praksislærere ved praksisstedet har ansvar for veiledning og vurdering av studenten gjennom perioden. Veiledning og vurdering i praksis er tilknyttet læringsutbyttebeskrivelsene i emnet. Studentene veiledes muntlig og vurderes skriftlig både underveis og ved avslutning av hver praksisperiode. Veiledning og vurdering dokumenteres i en Veilednings- og vurderingsrapport for praksisopplæring. Instituttet og studenten mottar heftet etter gjennomført praksisperiode.

Tildeling av praksisplass

Praksisopplæringen organiseres og ledes av undervisningsleder for arbeidsliv og praksis, praksisteamet ved instituttet og studieprogramansvarlig ved studieprogrammet. Instituttet sikrer studentenes arbeidslivsrelevans gjennom praksis og er ansvarlig for tildeling av praksisplass. Studentene organiserer ikke egne praksisplasser, men kan bidra med ønsker for egen praksisopplæring.

Instituttet samarbeider med praksispartnere i Oslo og Viken og reisevei opp til 1,5 time en vei til praksisstedet må påberegnes fra Oslo sentrum, Campus Pilestredet.

Studentene kan gjennomføre en av praksisperiodene ved egen arbeidsplass, om denne er relevant for studiets innhold. Instituttet har ansvar for tildeling av praksisplass, samt en kvalitetssikring av innhold og gjennomføring ved tildeling av egen arbeidsplass som praksisarena.

Eksempler på studentaktive undervisnings- / læringsformer i emnet

  • Dialogbasert undervisning
  • Gruppearbeid/gruppediskusjoner
  • Skriftlig arbeid individuelt og i gruppe
  • Muntlig presentasjon i gruppe
  • Samarbeid med praksissted
  • Selvstudium

Hjelpemidler ved eksamen

Alle arbeidskrav, obligatorisk aktivitet og tilstedeværelse må være innfridd og godkjent for at praksisemnet kan bli vurdert til bestått.

Arbeidskrav:

  • undervisningsplaner over perioder og økter, planlagt i gruppe. Praksislærer og praksisveileder setter frist for innlevering og godkjenner før hver praksisperiode. Antall avhenger av undervisningsomfanget gjennom praksisperiodene.
  • muntlig praksisrefleksjon i gruppe etter gjennomført praksisperiode.
  • 60 dager gjennomført praksisopplæring i gruppe, tilknyttet praksisperioder i grunnskole, videregående skole og andre formidling- og læringsarenaer.

Obligatorisk aktivitet og tilstedeværelse:

  • deltakelse i alle møter knyttet til forberedelse, gjennomføring og etterarbeid av praksisperiodene.
  • deltakelse i alle praksisgruppens arbeidsoppgaver avtalt med praksisstedet og veileder.

Tilstedeværelse i praksisopplæringen er obligatorisk og eventuelt fravær må tas igjen for å få praksisperioden godkjent. Det er kun fravær dokumentert via egenmelding, legeerklæring eller innvilget permisjon som kan tas igjen. Fravær knyttet til egen eller egne barns sykdom må dokumenteres med egenmelding og fravær som overstiger 3 dager må dokumenteres med legeerklæring. Studentene har meldeplikt for alle typer fravær.

Vurderingsuttrykk

Delemne 1

Gradet skala A-F.

Delemne 2

Godkjent-Ikke godkjent.

Sensorordning

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Emneansvarlig

Bestått / Ikke bestått.