EPN

SOS3900 Bacheloroppgave i sosialt arbeid Emneplan

Engelsk emnenavn
Bachelor Thesis in Social Work
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2020/2021
Emnehistorikk

Innledning

Bacheloroppgaven er et selvstendig faglig arbeid fra studenten. Den gir trening i å anvende sosialt arbeids teori og metoder i et større skriftlig arbeid ved avslutningen av dette profesjonsstudiet.

Forkunnskapskrav

Studenten må ha fullført og bestått 2. studieår av bachelorprogrammet i sosialt arbeid.

Studenten må ha fullført og fått godkjent minimum halve praksisstudiet i 3. studieår.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har kunnskap om:

  • vitenskapsteoretiske perspektiver og kunnskapsutvikling

  • utforming av akademiske oppgaver

  • kildebruk og kildekritikk

  • bruk av personopplysninger

  • det valgte tema til oppgaven

Ferdigheter

Studenten behersker:

  • å formulere en sosialfaglig problemstilling

  • å søke opp  og anvende relevant forskningslitteratur om sitt selvvalgte tema

  • anvendelse av relevant sosialfaglig teori i forhold til sitt tema

  • utøvelse av kildekritikk på litteratur anvendt i oppgaven

  • drøfting av  innhentet kunnskap opp mot teori

  • refleksjon over  eget faglige ståsted

  • akademisk oppgaveskriving på bachelornivå

Generell kompetanse

Studenten:

  • kan anvende sosialt arbeids teori og metoder i større skriftlige arbeider

  • behersker de formelle og metodiske krav som stilles til akademisk skriving på bachelornivå

  • kan reflektere over sosialfaglig yrkesutøvelse sett opp mot teoretiske perspektiver

Innhold

Studentene arbeider gjennom vårsemesteret med skriftlig oppgave på selvvalgt sosialfaglig tema med relevans for utøvelse av sosialt arbeid. 

Arbeids- og undervisningsformer

I forkant av og i løpet av skriveprosessen gis plenumsundervisning og veiledning i workshopgrupper. Veiledning på oppgaven gis i form av en gruppeveiledning og 3 individuelle veiledninger a 45 minutter utover våren fram mot innleveringsdato. Veiledning utover dette vil ikke bli gitt med mindre det er søkt om dette ut fra særskilte behov.

Studenten vil motta veiledning fra en kvalifisert veileder. Det vil enten være lærer på høgskolen eller ekstern medarbeider med tilsvarende kvalifikasjoner. Med mindre annet er avtalt mellom student og veileder, forutsettes det at studenten leverer inn skriftlig materiale senest to dager før veiledningstimene. Veiledning vil ikke bli gitt uten slik forberedelse fra studenten side. Studenten har selv ansvar for kvaliteten på oppgaven som leveres. Veileder har kun ansvar for å gi råd om hvordan oppgaven kan utformes i forhold til problemstillingen.

Den innleverte oppgaven skal være i samsvar med det materialet som studenten har presentert i de individuelle veiledningstimene, og de drøftingene som har funnet sted i disse timene. Studenten har ansvar for at oppgaven leveres i henhold til det reglementet krever.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Jf. kapittel om Arbeidskrav og obligatorisk undervisning.

Dersom følgende arbeidskrav ikke er godkjent vil ikke studenten få tildelt veileder, og ved det også miste retten til å få vurdert bacheloroppgaven:

  • Innlevering av skjema innen angitt frist med temavalg og foreløpig problemstilling, samt en kort redegjørelse for hvordan faget sosialt arbeid og fagets litteratur er tenkt anvendt i oppgaven.

Dersom følgende arbeidskrav ikke er fullført og godkjent mister studenten retten til å få vurdert bacheloroppgaven:

  • Deltakelse på 3 individuelle veiledninger i løpet av skriveperioden. Veileder bekrefter at veiledningene har funnet sted.
  • Muntlig fremføring av oppgaven for en gruppe av medstudenter etter innlevering og før sensur. Fremføringen er på ca. 20 minutter.

Vurdering og eksamen

Bacheloroppgaven skal vise selvstendighet, kritisk refleksjon og etisk forståelse. Oppgaven skrives individuelt og skal være på 25 sider - pluss/minus 10 %. Godkjent referansestil for oppgaveskriving skal følges.

Kandidater som ikke består eksamen, eller har gyldig fravær ved ordinær eksamen, kan fremstille seg til ny/utsatt eksamen.

Man kan levere omarbeidet versjon av oppgaven til sensur én gang, og det må da gjennomføres én individuell veiledning.

Studenter som ikke består bacheloroppgaven to ganger, kan beholde sitt hovedtema for en tredje innlevering, men må formulere en ny problemstilling, slik at det blir en ny oppgave. Det innebærer en ny veiledningsprosess med 3 individuelle veiledninger. I særskilte tilfeller kan en student søke om å kun gjennomføre én veiledning.

Hjelpemidler ved eksamen

Alla hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F.

Sensorordning

Det benyttes en intern og en ekstern sensor til sensurering av hver besvarelse. En students veileder kan ikke være sensor.

Emneansvarlig

Inger-Lise Fehn