Programplaner og emneplaner - Student
SERNB3900 Bacheloroppgave i samfunnsernæring Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Bachelor Assignment in Public Health Nutrition
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i samfunnsernæring
- Omfang
- 20.0 stp.
- Studieår
- 2018/2019
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Forkunnskapskrav
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:
Kunnskaper
Studenten
- har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av makronæringsstoffer
- har bred kunnskap om kilder til, og innhold av makronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utviklingen i norsk kosthold
- har kunnskap om hvordan energiomsetningen blir regulert i menneskekroppen
- har bred kunnskap om anbefalinger og grunnlaget for anbefalinger for inntak av energi totalt og for makronæringsstoffer
- har bred kunnskap om anbefalinger og grunnlaget for disse for forbruk av energi ved fysisk aktivitet/inaktivitet
- har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de underviste makronæringsstoffer
- har kjennskap til de nasjonale og globale ernæringsutfordringene når det gjelder makronæringsstoffer
- har innsikt i hvordan omsetning av makronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for makronæringsstoffer
Ferdigheter
Studenten
- kan utføre enkle kostforsøk for å forstå metabolisme av makronæringsstoffer, henvise til relevant informasjon og presentere resultater i en labrapport, i henhold til gitte kriterier
- kan vurdere inntak av makronæringsstoffer i kostholdet basert på norske anbefalinger
Læringsutbytte
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesning, gruppearbeid, selvstudium og laboratorieøvelser.
Innhold
- utforming av prosjektbeskrivelse med problemstilling
- litteratursøk
- utvelging og innsamling av litteratur
- analyse og drøfting
- forskningsetikk
- formidling og oppgaveskriving
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeidsformer omfatter individuelt arbeid, veiledning og forelesninger. Prosjektbeskrivelsen skal godkjennes av veileder. Det gis tilbud om inntil 4 veiledningstimer.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Prosjektbeskrivelse med problemstilling, inntil 2000 ord
Vurdering og eksamen
- Ernæringsfysiologi knyttet til makronæringsstoffene: karbohydrater, fett, proteiner, alkohol.
- Energiomsetning, energiforbruk ved ulike typer fysisk aktivitet.
- Ernæringsbiokjemi.
- Anbefalinger om sammensetningen av kostholdet for de energigivende næringsstoffene.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A - F
Sensorordning
Intern og ekstern sensor