EPN-V2

SERNB3900 Bacheloroppgave i samfunnsernæring Emneplan

Engelsk emnenavn
Bachelor Assignment in Public Health Nutrition
Studieprogram
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Omfang
20.0 stp.
Studieår
2018/2019
Emnehistorikk

Forkunnskapskrav

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:

Kunnskaper

Studenten

  • har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av makronæringsstoffer
  • har bred kunnskap om kilder til, og innhold av makronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utviklingen i norsk kosthold
  • har kunnskap om hvordan energiomsetningen blir regulert i menneskekroppen
  • har bred kunnskap om anbefalinger og grunnlaget for anbefalinger for inntak av energi totalt og for makronæringsstoffer
  • har bred kunnskap om anbefalinger og grunnlaget for disse for forbruk av energi ved fysisk aktivitet/inaktivitet
  • har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de underviste makronæringsstoffer
  • har kjennskap til de nasjonale og globale ernæringsutfordringene når det gjelder makronæringsstoffer
  • har innsikt i hvordan omsetning av makronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for makronæringsstoffer

Ferdigheter

Studenten

  • kan utføre enkle kostforsøk for å forstå metabolisme av makronæringsstoffer, henvise til relevant informasjon og presentere resultater i en labrapport, i henhold til gitte kriterier
  • kan vurdere inntak av makronæringsstoffer i kostholdet basert på norske anbefalinger

Læringsutbytte

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesning, gruppearbeid, selvstudium og laboratorieøvelser.

Innhold

  • utforming av prosjektbeskrivelse med problemstilling
  • litteratursøk
  • utvelging og innsamling av litteratur
  • analyse og drøfting
  • forskningsetikk
  • formidling og oppgaveskriving

Arbeids- og undervisningsformer

Arbeidsformer omfatter individuelt arbeid, veiledning og forelesninger. Prosjektbeskrivelsen skal godkjennes av veileder. Det gis tilbud om inntil 4 veiledningstimer.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Prosjektbeskrivelse med problemstilling, inntil 2000 ord

Vurdering og eksamen

  • Ernæringsfysiologi knyttet til makronæringsstoffene: karbohydrater, fett, proteiner, alkohol.
  • Energiomsetning, energiforbruk ved ulike typer fysisk aktivitet.
  • Ernæringsbiokjemi.
  • Anbefalinger om sammensetningen av kostholdet for de energigivende næringsstoffene.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A - F

Sensorordning

Intern og ekstern sensor