EPN-V2

SERNB2200 Metoder for kostholdsundersøkelser Emneplan

Engelsk emnenavn
Diatery Assessment Methods
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2019/2020
Emnehistorikk
  • Forkunnskapskrav

    Opptak til studiet.

  • Læringsutbytte

    Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

    Kunnskap

    Studenten

    • har kunnskap om de ulike metoder som brukes ved kostholdsundersøkelser og kan
      • beskrive hvilke typer data de ulike metodene gir
      • diskutere styrker og svakheter ved ulike metodevalg
      • diskutere og begrunne valg av metoder for ulike formål
    • har kunnskap om hvordan man kan utforske validiteten og reproduserbarheten av kostholdsdata
    • kjenner til hvordan en matvaretabell kan sammenstilles
    • har kunnskap om ulike måter å fremstille kostholdsdata på (energi- og næringsstoffinntak, matvaregrupper, frekvensinntak, indekser og kostholdsmønster)
    • har kunnskap om hvordan anbefalingene for inntak av næringsstoffer kan benyttes når man vurderer resultater fra kostholdsundersøkelser
    • har kunnskap om ulike metoder som brukes for å beskrive energiforbruk og kan
      • beskrive hvilke typer data de ulike metodene gir
      • diskutere styrker og svakheter ved ulike metodevalg
      • diskutere og begrunne valg av metoder for ulike formål

    Ferdigheter

    Studenten

    • kan anvende matvaretabeller og programvare for næringsberegning
    • kan registrere, beregne og vurdere matinntak i praksis
    • kan registrere fysisk aktivitet i praksis
    • kan presentere resultater basert på statistiske analyser

    Generell kompetanse

    Studenten

    • har innsikt i hvordan man kan kvalitetssikre innsamling av data om kostvaner, fysisk aktivitet og ernæringsstatus
    • kan utveksle synspunkter og erfaringer om hvordan man kan vurdere av kvaliteten på innsamlede data om kostvaner, fysisk aktivitet og ernæringsstatus
  • Innhold

    • metoder for kostholdsundersøkelser og energiregistreringer, inkludert praktiske øvelser
    • analyse og vurdering av resultater fra kostholdsundersøkelser
    • matvaredatabaser

  • Arbeids- og undervisningsformer

    Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.

  • Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

    Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

    • registrering av eget kostinntak og energiforbruk ved hjelp av ulike metoder (del 1);
    • innlevering av individuell refleksjonsrapport tilknyttet registreringene i del 1 (del 2);
    • presentasjon og diskusjon tilknyttet arbeidskravet i forbindelse med gruppearbeid i plenum (del 3)
    • vurdering av vitenskapelige artikler (gruppeoppgave med skriftlig rapport, inntil 2500 ord, og muntlig framlegg i plenum)
    • minimum 80 % deltakelse på obligatoriske aktiviteter
  • Vurdering og eksamen

    Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

    Eksamensform: Individuell hjemmeeksamen, inntil 4000 ord, 1 uke

  • Hjelpemidler ved eksamen

    Alle

  • Vurderingsuttrykk

    Gradert skala A-F

  • Sensorordning

    Interne