EPN

SERNB2200 Metoder for kostholdsundersøkelser Emneplan

Engelsk emnenavn
Diatery Assessment Methods
Studieprogram
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2019/2020
Timeplan
Emnehistorikk

Forkunnskapskrav

Opptak til studiet.

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om de ulike metoder som brukes ved kostholdsundersøkelser og kan
    • beskrive hvilke typer data de ulike metodene gir
    • diskutere styrker og svakheter ved ulike metodevalg
    • diskutere og begrunne valg av metoder for ulike formål
  • har kunnskap om hvordan man kan utforske validiteten og reproduserbarheten av kostholdsdata
  • kjenner til hvordan en matvaretabell kan sammenstilles
  • har kunnskap om ulike måter å fremstille kostholdsdata på (energi- og næringsstoffinntak, matvaregrupper, frekvensinntak, indekser og kostholdsmønster)
  • har kunnskap om hvordan anbefalingene for inntak av næringsstoffer kan benyttes når man vurderer resultater fra kostholdsundersøkelser
  • har kunnskap om ulike metoder som brukes for å beskrive energiforbruk og kan
    • beskrive hvilke typer data de ulike metodene gir
    • diskutere styrker og svakheter ved ulike metodevalg
    • diskutere og begrunne valg av metoder for ulike formål

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende matvaretabeller og programvare for næringsberegning
  • kan registrere, beregne og vurdere matinntak i praksis
  • kan registrere fysisk aktivitet i praksis
  • kan presentere resultater basert på statistiske analyser

Generell kompetanse

Studenten

  • har innsikt i hvordan man kan kvalitetssikre innsamling av data om kostvaner, fysisk aktivitet og ernæringsstatus
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer om hvordan man kan vurdere av kvaliteten på innsamlede data om kostvaner, fysisk aktivitet og ernæringsstatus

Innhold

  • metoder for kostholdsundersøkelser og energiregistreringer, inkludert praktiske øvelser
  • analyse og vurdering av resultater fra kostholdsundersøkelser
  • matvaredatabaser

Arbeids- og undervisningsformer

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • registrering av eget kostinntak og energiforbruk ved hjelp av ulike metoder (del 1);
  • innlevering av individuell refleksjonsrapport tilknyttet registreringene i del 1 (del 2);
  • presentasjon og diskusjon tilknyttet arbeidskravet i forbindelse med gruppearbeid i plenum (del 3)
  • vurdering av vitenskapelige artikler (gruppeoppgave med skriftlig rapport, inntil 2500 ord, og muntlig framlegg i plenum)
  • minimum 80 % deltakelse på obligatoriske aktiviteter

Vurdering og eksamen

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

Eksamensform: Individuell hjemmeeksamen, inntil 4000 ord, 1 uke

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

Interne