Studieinfo emne SERNB2000 2019 HØST
SERNB2000 Ernæring gjennom livsløpet Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Nutrition through the Life Cycle
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i samfunnsernæring
- Omfang
- 15.0 stp.
- Studieår
- 2019/2020
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Forkunnskapskrav
SERNB1200, SERNB1300 og SERNB1400 eller tilsvarende.
Læringsutbytte
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om sammenhenger mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse
- har kunnskap om de vanligste ernæringsutfordringene i et livsløpsperspektiv hos gravide, ammende, spedbarn, småbarn, ungdom og eldre
- har kunnskap om ernæringsutfordringer hos spesielt sårbare grupper i det norske samfunnet
- har kunnskap om ulike aspekter ved ernæringsrelaterte livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft
- risikofaktorer
- utbredelse
- forebygging
- har kjennskap til symptomer, sykdomsutvikling og behandling ved ernæringsrelaterte livsstilssykdommer
- har kunnskap om hvordan beskrive og utføre utvalgte metoder for vurdering av ernæringsstatus
- har kunnskap om hvordan fysisk aktivitet kan brukes i forebyggende helsearbeid
Ferdigheter
Studenten
- kan utføre antropometriske målinger på voksne for å forstå betydningen av slike målinger for å vurdere ernæringsstatus
- kan anvende statistikkprogram (SPSS) til å legge inn data og kvalitetssikre dataene
- gjøre enkle statistiske beregninger og presentere resultatene i en muntlig presentasjon
Generell kompetanse
Studenten
- kan reflektere over og kritisk vurdere ernæringsinformasjon fra ulike kilder (offisiell eller kommersiell informasjon, populærvitenskapelige publikasjoner)
- har innsikt i forskjellene mellom helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid, befolkningsperspektiv kontra risikogruppeperspektiv
Innhold
- mat, fysisk aktivitet og helse
- ernæringsfysiologiske endringer/tilpasninger i livets ulike faser inkludert sårbare grupper
- amming
- ernæringsrelatert folkesykdommer/livsstilssykdommer
- ernæringsstatus
- antropometriske målinger
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, praktiske øvelser inkludert tilberedning av mat og selvstudium.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:
- en praktisk gruppeoppgave med muntlig framlegg, inntil 6 studenter i gruppa
- en teoretisk gruppeoppgave med skriftlig rapport (2000-3000 ord) og muntlig framlegg. Inntil 6 studenter i hver gruppe.
Vurdering og eksamen
Eksamensinnhold: Læringsutbyttene
Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, 5 timer
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F
Sensorordning
Interne