EPN

SERNB1400 Matkunnskap Emneplan

Engelsk emnenavn
Food Knowledge
Studieprogram
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2018/2019
Timeplan
Emnehistorikk

Forkunnskapskrav

Godkjente arbeidskrav i SERNB1200 og SERNB1300.

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om de ulike typer toksiner som kan forekomme i mat og drikke
  • har kunnskap om viktige prinsipper og metoder innen faget toksikologi
  • har kunnskaper om genmodifisert mat 
  • har bred kunnskap om matbåren sykdom og hvordan matvarer bør behandles på en hygienisk forsvarlig måte for å forebygge sykdom
  • har bred kunnskap om HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) og kritiske kontrollpunkter i matvarekjeden, og drøfte betydning av disse for trygg mat
  • har bred kunnskap om matvarenes egenskaper og de ulike gruppene som de vanligvis deles i

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om mikroorganismers funksjon, forekomst og betydning ved håndtering av matvarer
  • kan bruke matvarer fra ulike matvaregrupper for å sette sammen måltider og menyer

Innhold

  • toksikologi
  • mikrobiologi og hygiene
  • kvalitetskontroll
  • risikohåndtering
  • matvarekunnskap
  • praktisk matlaging og demonstrasjoner fra de forskjellige matopplysningskontorene

Arbeids- og undervisningsformer

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, laboratorieforsøk, kjøkkenøvelser og selvstudium.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • 100 % deltakelse på en laboratorieøvelse, inntil 6 studenter i gruppa
  • en skriftlig grupperapport fra laboratorieøvelsen på 2500-4000 ord
  • planlegge og gjennomføre en matdemonstrasjon, inntil 6 studenter i gruppa

Vurdering og eksamen

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

Eksamensform: Individuell muntlig høring, 10 minutter, trekning av oppgaver

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

To interne