Studieinfo emne SERNB1400 2018 HØST
SERNB1400 Matkunnskap Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Food Knowledge
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i samfunnsernæring
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2018/2019
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Forkunnskapskrav
Godkjente arbeidskrav i SERNB1200 og SERNB1300.
Læringsutbytte
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har bred kunnskap om de ulike typer toksiner som kan forekomme i mat og drikke
- har kunnskap om viktige prinsipper og metoder innen faget toksikologi
- har kunnskaper om genmodifisert mat
- har bred kunnskap om matbåren sykdom og hvordan matvarer bør behandles på en hygienisk forsvarlig måte for å forebygge sykdom
- har bred kunnskap om HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) og kritiske kontrollpunkter i matvarekjeden, og drøfte betydning av disse for trygg mat
- har bred kunnskap om matvarenes egenskaper og de ulike gruppene som de vanligvis deles i
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende kunnskap om mikroorganismers funksjon, forekomst og betydning ved håndtering av matvarer
- kan bruke matvarer fra ulike matvaregrupper for å sette sammen måltider og menyer
Innhold
- toksikologi
- mikrobiologi og hygiene
- kvalitetskontroll
- risikohåndtering
- matvarekunnskap
- praktisk matlaging og demonstrasjoner fra de forskjellige matopplysningskontorene
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, laboratorieforsøk, kjøkkenøvelser og selvstudium.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:
- 100 % deltakelse på en laboratorieøvelse, inntil 6 studenter i gruppa
- en skriftlig grupperapport fra laboratorieøvelsen på 2500-4000 ord
- planlegge og gjennomføre en matdemonstrasjon, inntil 6 studenter i gruppa
Vurdering og eksamen
Eksamensinnhold: Læringsutbyttene
Eksamensform: Individuell muntlig høring, 10 minutter, trekning av oppgaver
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F
Sensorordning
To interne