EPN-V2

SERNB1400 Matkunnskap Emneplan

Engelsk emnenavn
Food Knowledge
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2016/2017
Emnehistorikk
  • Forkunnskapskrav

    Godkjente arbeidskrav i SERNB1200 og SERNB1300.

  • Læringsutbytte

    Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

    Kunnskap

    Studenten

    • har bred kunnskap om de ulike typer toksiner som kan forekomme i mat og drikke
    • har kunnskap om viktige prinsipper og metoder innen faget toksikologi
    • har kunnskaper om genmodifisert mat
    • har bred kunnskap om matbåren sykdom og hvordan matvarer bør behandles på en hygienisk forsvarlig måte for å forebygge sykdom
    • har bred kunnskap om HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) og kritiske kontrollpunkter i matvarekjeden, og drøfte betydning av disse for trygg mat
    • har bred kunnskap om matvarenes egenskaper og de ulike gruppene som de vanligvis deles i

    Ferdigheter

    Studenten

    • kan anvende kunnskap om mikroorganismers funksjon, forekomst og betydning ved håndtering av matvarer
    • kan bruke matvarer fra ulike matvaregrupper for å sette sammen måltider og menyer
  • Innhold

    • Toksikologi.
    • Mikrobiologi og hygiene.
    • Kvalitetskontroll.
    • Risikohåndtering.
    • Matvarekunnskap.
    • Praktisk matlaging og demonstrasjoner fra de forskjellige matopplysningskontorene.

  • Arbeids- og undervisningsformer

    Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, laboratorieforsøk, kjøkkenøvelser og selvstudium.

  • Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

    Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

    • 100 prosent deltakelse på en laboratorieøvelse, inntil seks studenter i gruppa.
    • En skriftlig grupperapport fra laboratorieøvelsen på 2500-4000 ord.
    • Planlegge og gjennomføre en matdemonstrasjon, inntil seks studenter i gruppa.
  • Vurdering og eksamen

    Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.

    Eksamensform: Prosjekteksamen, 6000-10000 ord, én uke, gruppe på tre til fire studenter.

    Sensorordning: En intern og en ekstern.

    Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.

    Hjelpemidler til vurdering/eksamen

    Alle.

    Pensumliste

    Obligatorisk litteratur

    Aune, T. (2007). Næringsmiddeltoksikologi: Tilsetningsstoffer, miljøgifter og naturlige toksiner (2. utg.). Kristiansand: Høyskoleforl.

    Innli, K. E. (2006). Fra råvare til mat og drikke (2. utg.). Oslo: Yrkeslitteratur.

    Kirkegaard, E. & Vestergaard Hansen, P. (1997). Levnedsmiddelhygiejne (5. utg.). [Valby]: Borgen.[kap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 og 9]

    Matinformasjonsforskriften. (2014). Forskrift om matinformasjon til forbrukerne . Hentet frahttps://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2014-11-28-1497

    Næringsmiddelhygieneforskriften. (2008). Forskrift om næringsmiddelhygiene . Hentet frahttps://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-12-22-1623

    Smolan, G. & Vaksvik, S. (2014). HACCP: Arbeid med mattrygghet . Oslo: Yrkeslitteratur AS.[Del I og del II]

    (Pensumliste ajour: 2016-10-24. Gjennomgått av Biblioteket Kjeller, APA-stil. (kk))