EPN-V2

SERNB1300 Mikronæringsstoffer og andre bioaktive kostkomponenter Emneplan

Engelsk emnenavn
Micronutrients and other Bioactive Compounds
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2016/2017
Emnehistorikk
  • Forkunnskapskrav

    Godkjente arbeidskrav i SERNB1100

  • Læringsutbytte

    Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:

    Kunnskap

    Studenten

    • har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av mikronæringsstoffer
    • har bred kunnskap om kilder til, og innhold av mikronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utvikling i norsk kosthold
    • har bred kunnskap om anbefalingene for mikronæringsstoffer og grunnlaget for disse anbefalingene
    • har kunnskap om andre bioaktive kostkomponenter og mulige funksjoner av disse
    • har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de ulike mikronæringsstoffene
    • har innsikt i hvordan omsetning av mikronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for de ulike mikronæringsstoffer

    Ferdigheter

    Studenten

    • kan anvende næringsberegningssystem som verktøy for vurdering og sammensetning av kosthold i forhold til makro- og mikronæringsstoffer
    • kan justere en dagsmeny eller et måltid i henhold til kostanbefalingene både teoretisk og i praktisk kjøkkenarbeid
  • Innhold

    • Ernæringsfysiologi - vitaminer (vitamin A, tiamin, riboflavin, niacin, B6, B12, folsyre, vitamin C, D, E) og mineraler (kalsium, jod, sink, jern, selen, kobber).
    • Bioaktive kostkomponenter.
    • Ernæringsstatus i forhold til mikronæringsstoffene.
    • Næringsberegningssystemer.
    • Praktisk kjøkkenarbeid.

  • Arbeids- og undervisningsformer

    Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, kjøkkenøvelser, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.

  • Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

    Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

    • Minimum 80 prosent deltakelse på datalaboratorium.
    • 100 prosent deltakelse på kjøkkenøvelser.
    • En individuell skriftlig oppgave.
  • Vurdering og eksamen

    Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.

    Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, fire timer.

    Sensorordning: Interne.

    Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.

    Hjelpemidler til vurdering/eksamen

    Ingen.