Studieinfo emne MOKV3500 2023 HØST
MOKV3500 Datavisualisering Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Data visualization
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i medier og kommunikasjon / Bachelorstudium i journalistikk
- Omfang
- 15 stp.
- Studieår
- 2023/2024
- Pensum
-
HØST
2023
- Timeplan
- Programplan
-
- Emnehistorikk
-
Innledning
I dette emnet lærer studentene å lage datadrevet, interaktivt innhold for web og mobil. I emnet inngår kartografi, statistikk, kildekritikk, anvendt matematikk, programmering og visualisering. Emnet er tilpasset både journalistisk produksjon og annen innholdsproduksjon for web og mobil.
Anbefalte forkunnskaper
Emnet forutsetter ikke programmeringsferdigheter, men deltakerne må ha en interesse for data og programmering.
Forkunnskapskrav
Ingen forkunnskapskrav
Læringsutbytte
Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap:
Studenten har god kunnskap om
kartografi
graftyper og riktig bruk av disse
søk i offentlige databaser
datakilder og kildekritikk
statistisk metode
Ferdigheter:
Studenten kan
søke fram og bearbeide data, og beholde integriteten i datasett
bruke matematikk og programmering for å visualisere data
produsere brukervennlige interaktive datakart og andre datavisualiseringer, som kommuniserer et budskap effektivt
Generell kompetanse:
Studenten kan
analysere data fra ulike kilder
produsere digitale historier for ulike plattformer
analysere eget og andres arbeid innen feltet
visuell kommunikasjon av faktabaserte og tallbaserte kilder.
Arbeids- og undervisningsformer
Det legges opp til prosjektarbeid med stor grad av egenaktivitet. Undervisning er organisert med forelesninger og seminarundervisning. Studentene vil få øvelser som må gjennomføres mellom undervisningstimene. Studentene skal løse både gruppeoppgaver, individuelle oppgaver og presentasjon.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Emnet har tre arbeidskrav, hvorav én er en individuell oppgave, én er en gruppepresentasjon og én kan løses individuelt eller i gruppe. For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:
Gruppepresentasjon: Studentene skal demonstrere analytiske evner og kritisk bevissthet ved å analysere et datadrevet og visualisert web-produkt. Omfang: ca 5 minutter (ikke inkludert spørsmålsrunde).
Formål: At studenten gjennom egen og andres presentasjoner skal få et bredt overblikk over ulike former for nettbaserte datavisuliseringer.
Individuell oppgave: Datakart. Studentene må her vise at de har kunnskaper til å produsere et datadrevet kart.
Formål: Studenten skal lage et datakart fra en strukturert datakilde.
Prosjektplan (individuell eller i gruppe) for semesteroppgave. Omfang: minst 5 sider, inkludert bilder, tegninger etc. Den skrevne delen bør være på 700-1000 ord.
Formål: Studentene skal gruppevis lage en plan for eksamensprosjektet for å få en vurdering på om prosjektet er hensiktsmessig og gjennomførbart.
Arbeidskravene må være gjennomført og godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom et eller flere arbeidskrav ikke blir godkjent, gis det anledning til å kunne levere en forbedret versjon en gang innen angitt frist.
Vurdering og eksamen
Eksamen består av to deler.
Del 1 er et gruppeprosjekt eller individuelt prosjekt laget i grupper på 1-3 studenter. Arbeidet må inkludere en skriftlig artikkel (1000-2000 ord) med minst 2 grafiske elementer basert på strukturerte datasett. Minst ett element må bruke teknologien d3.js. Det andre elementet kan lages med et av verktøyene som har vært brukt i klassen. Alle medlemmer av gruppen får samme karakter på del 1.
Del 2 er et individuelt, skriftlig refleksjonsnotat på rundt 2000 ord der studenten skal demonstrere oppnådde læringsutbytter for prosjektet og emnet. Sensur av refleksjonsnotatet kan resultere i at studentens karakter justeres ett steg opp eller ned. Skrifttype og størrelse: Arial/Calibri, 12 pkt. Linjeavstand: 1,5.
Alle eksamensdeler må være bestått for å få bestått karakter.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F.
Sensorordning
Det benyttes to interne sensorer eller en intern og en ekstern til sensurering av besvarelsene. Et uttrekk på minimum 25% av besvarelsene sensureres av en intern og en ekstern sensor. Karakterene på de besvarelsene som er vurdert av ekstern sensor danner grunnlag for å fastsette nivå på besvarelsene innenfor de ulike karakteruttrykkene. Interne sensorer skal ta hensyn til ekstern sensors vurdering ved sensurering av alle eksamensoppgaver.
Emneansvarlig
Gaute Heggen