EPN-V2

MBIB4810 Informasjonsbruk og informasjonskompetanse Emneplan

Engelsk emnenavn
Information behaviour and information literacy
Studieprogram
Bibliotek- og informasjonsvitenskap, enkeltemner master
Masterstudium i arkiv-, bibliotek- og informasjonsvitenskap
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2025/2026
Emnehistorikk

Innledning

Emnet gir en introduksjon til menneskers bruk av informasjon i ulike sammenhenger; i studier, på jobb, og i hverdagen. Faget har to hovedtema: Det ene inkluderer sentrale teorier om informasjonsadferd med fokus på ulike fenomen som f.eks. informasjonsbehov, informasjonskilde, informasjonsdeling, informasjonssøking og informasjonspraksis. I den andre delen studeres undervisningspraksis og veiledning i kildekritisk bruk av informasjon. Her står ulike teorier om informasjonskompetanse som ferdighet og som praksis sentralt. Individuelle og sosiale betingelser for informasjonsbruk og institusjonelle rammer for informasjonskompetanse vektlegges.Til sammen gir emnets to deler en forståelseav hvorfor og hvordan mennesker bruker informasjon til læring, beslutningstaking og problemløsning i ulike sammenhenger.

Undervisningsspråk er hovedsakelig på norsk eller annet skandinavisk språk. Noe undervisning kan bli gitt på engelsk.

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har

  • avansert kunnskap om hva informasjonsbehov er samt om bruk og deling av informasjon i for eksempel hverdagsliv, arbeidsliv, forskning og utdanning.
  • god oversikt og spesialisert kunnskap om ulike kilders betydning for å kunne løse et informasjonsbehov.
  • avansert kunnskap om teoretiske modeller for hvordan informasjonskompetanse utvikles i ulike sammenhenger.
  • god oversikt og kunnskap om hvordan undervisning og veiledning kan gjennomføres for å styrke informert bruk av informasjon i ulike sammenhenger.

Ferdigheter

Studenten kan

  • analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer.
  • bruke og analysere relevante teoretiske modeller og empiriske funn om informasjonsatferd og informasjonskompetanse, spesielt for å støtte design og gjennomføring av forskningsprosjekter.
  • reflektere over og analysere hvordan informasjonsbehov og informasjonsbruk påvirkes av politiske, demografiske, kulturelle og teknologiske endringer.
  • planlegge undervisnings- eller veiledningsopplegg der utvikling av i informasjonskompetanse er målet.

Generell kompetanse

Studenten har evnen til

  • analytisk diskutere og vurdere bruk av informasjon i ulike sammenhenger.
  • delta i utdannings- og utviklingsprosjekter vedrørende informasjonsbruk i hverdagsliv, arbeidsliv, forskning og/eller utdanning.
  • å kunne presentere muntlig og vurdere andres arbeid og har evne til å delta i faglige og vitenskapelige diskusjoner og debatter.

Arbeids- og undervisningsformer

Fagets undervisning foregår som forelesninger, gruppediskusjoner, muntlige eller skriftlige presentasjoner og selvstendig arbeid med selvvalgt tema. Forelesningene og gruppediskusjonene gir en oversikt over emnet. Muntlige og skriftlige presentasjoner og gruppediskusjoner støtter utvikling av praktiske ferdigheter. I det selvstendige arbeidet kan studentene velge et undertema å studere i dybden.

Emnets undervisning er samlingsbasert og gis i hybrid format.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:

Arbeidskrav 1: Analyse av 2-3 sentrale begreper innenfor informasjonsadferd. Skriftlig oppgave på ca. 3 sider basert på kun bruk av pensum.

Arbeidskrav 2: Analyse av 2-3 sentrale begreper innenfor informasjonskompetanse. Skriftlig oppgave på ca. 3 sider basert på kun bruk av pensum. Tilbakemelding gis via hverandrevurdering.

Arbeidskrav 3: Muntlig og skriftlig presentasjon av en plan for undervisning i informasjonskompetanse. Lengden på presentasjonen 10-15 minutter, skriftlig grunnlag i form av presentasjonsstøtte (f.eks. powerpoint).

Formålet med arbeidskrav 1 og 2 er at studenten kan forklare sentrale begreper i begge delområdene i emnet. I arbeidskrav 3 er hensikten å demonstrere ferdigheter i planlegging av opplæring i informasjonskompetanse.

Arbeidskrav må være gjennomført og godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom arbeidskrav ikke blir godkjent, gis det anledning til å kunne levere en forbedret versjon 1 gang innen angitt frist.

Vurdering og eksamen

Eksamen i emnet er en individuell semesteroppgave. Studenten velger selv problemstilling/tema som må godkjennes i forkant. Oppgavens omfang er på 10 sider. Forside, innholdsfortegnelse, tabeller, diagrammer og screenshots samt litteraturliste og vedlegg teller ikke med i antall sider.

Oppgaven kan skrives på norsk, engelsk eller et annet skandinavisk språk. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial / Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.

Ved ikke bestått kan studenten levere omarbeidet versjon av semesteroppgaven til sensur én gang.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A - F.

Sensorordning

Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av alle besvarelsene.