Programplaner og emneplaner - Student
MBIB4700 Arkiv, bibliotek og demokrati Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Archives, libraries and democracy
- Studieprogram
-
Bibliotek- og informasjonsvitenskap, enkeltemner masterMasterstudium i arkiv-, bibliotek- og informasjonsvitenskap
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Emnehistorikk
-
Innledning
Rask teknologisk utvikling har skapt endringer i mediekonsum og kommunikasjonsformer, og har gitt oss nye muligheter og verktøy. Samtidig er denne utviklingen med på å undergrave tilliten til etablerte medier og offentlige institusjoner.
Dette emnet utforsker hvordan sosio-politiske og teknologiske endringer stiller bibliotek, arkivinstitusjoner og dokumentasjonsforvaltning overfor nye utfordringer - og ikke minst hvordan profesjonsfeltene svarer på disse utfordringene. Nøkkeltemaer inkluderer desinformasjon, utviklingen av kunstig intelligens og kritisk vurdering av informasjon. Sentralt i emnet er også forholdet mellom tillit og demokrati, og emnet retter et særlig søkelys mot arkiv- og bibliotekinstitusjoner, og på hvordan disse bidrar til demokratisk praksis.
Formålet med emnet er å gi studentene nødvendig kunnskap og kompetanse for å oppfylle det demokratiske oppdraget knyttet til arkiv og bibliotek.
Undervisningsspråk er norsk.
Forkunnskapskrav
Ingen forkunnskapskrav
Læringsutbytte
Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten har
- inngående kunnskap om hvordan kulturelle, teknologiske og sosiale endringer utfordrer tradisjonelle måter å håndtere kunnskapskilder, kulturuttrykk og forvaltningens arbeid innenfor rammene av innsynslovgivning.
- avansert kunnskap om bibliotek, arkivinstitusjoner og dokumentasjonsforvaltning i offentlige organer, og hvordan disse institusjonene kan legge til rette for en bærekraftig offentlighet.
- kunnskap om offentlighetsteori, samt innsikt i aktuell forskning på arkiv og bibliotekfeltet.
- spesialisert kunnskap om hvordan bibliotekar- og arkivarprofesjonene kan bidra til inkludering, deltagelse og medvirkning.
Ferdigheter
Studenten kan
- analysere/diskutere strategier bibliotekarer og arkivarer kan benytte for å ta i bruk ny teknologi som bidrar til økt tilgang til publikum.
- Kritisk reflektere over den demokratiske rollen bibliotek, arkiv og dokumentasjonsforvaltning spiller i samfunnet.
- diskutere rollen bibliotek og arkiv bør ha for å motvirke informasjonspatologier som ekkokamre, falske nyheter og faktaresistens.
Generell kompetanse
Studenten
- har avansert kunnskap om profesjonsetiske utfordringer i bibliotek- og arkivfeltet.
- kan bidra til tverrfaglige diskusjoner om arkiv og bibliotek.
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeidsformene veksler mellom forelesninger, gruppediskusjoner, seminarer og selvstudium. Oppfølging gis underveis.
Undervisningen er ukentlig og vil veksle mellom fysisk campus-undervisning og hybride/digitale økter.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:
En skriftlig oppgave på ca. 5 sider der tema belyser bibliotek, arkivinstitusjoner eller dokumentasjonsforvaltning i en demokratisk kontekst.
Et krav til oppgaven er at studentene ikke skriver om fagfeltet de har bachelorgrad i. Arbeidskravet skal bidra til studentenes tverrfaglighet ved at de erverver seg avanserte kunnskaper om et fagfelt eller en institusjonstype de ikke har studert tidligere.
Arbeidskravet må være gjennomført og godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom arbeidskrav ikke blir godkjent, gis det anledning til å levere en forbedret versjon innen angitt frist.
Vurdering og eksamen
Vurderingsform er en individuell skriftlig 3-dagers hjemmeeksamen.
Besvarelsen skal ha et omfang på ca. 10 sider. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial / Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges og det redegjøres for om og hvordan KI-verktøy er brukt.
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F.
Sensorordning
Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av alle besvarelsene.