EPN

MAERN4200 Klinisk ernæring Emneplan

Engelsk emnenavn
Clinical Nutrition
Studieprogram
Masterstudium i helsevitenskap - spesialisering i ernæringskompetanse for helsepersonell
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2022/2023
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Undervisningsspråk: Norsk

Emnet omfatter klinisk ernæring i helsetjenesten. Studenten lærer hvordan man kan ta kostanamnese og sette sammen en god kostholdsplan for ulike bruker og pasientgrupper. I denne sammenheng blir ulike typer spesialkost og næringstilskudd diskutert. Studenten får også innføring i regler og lovverk rundt praktisk ernæringsarbeid, inkludert ulike faggruppers rolle innen dette arbeidet

Anbefalte forkunnskaper

Gjennomført MAERN4100 Energi og næringsstoffer.

Forkunnskapskrav

Studenten må være tatt opp på Masterstudium i helsevitenskap - spesialisering i ernæringskompetanse for helsepersonell.

Læringsutbytte

Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter: 

Kunnskap  

Studenten 

  • kan gjøre rede for hvordan sentrale ernæringsutfordringer behandles med kost i utvalgte bruker- og pasientgrupper
  • kan diskutere hvordan kliniske tilstander i ulike faser av sykdomsutviklingen (under behandling, etter endt behandling, ved livets slutt) er koblet til matinntak og appetitt
  • kan diskutere kostbehandling ved vanlige kostrelaterte allergier, intoleranser og sykdommer i fordøyelsessystemet       
  • kan vurdere behovet for, og sammenlikne, ulike typer spesialkost og næringstilskudd 
  • kan gjøre rede for hvordan virkning av enkelte medikamenter kan påvirke ernæringsstatus, og omvendt 

Ferdigheter  

Studenten 

  • kan ta en kostanamnese og vurdere ernæringsstatus  
  • kan gi tilpassede kostråd for ulike grupper

Generell kompetanse  

Studenten 

  • kan diskutere etiske aspekter rundt kostbehandling ved sykdom
  • har rolleforståelse i tverrfaglig praktisk ernæringsarbeid og kan samarbeide med klinisk ernæringsfysiolog og annet helsepersonell

Arbeids- og undervisningsformer

Emnet vil i hovedsak gjennomføres nettbasert, med unntak av en dags samling på campus i starten av emnet. Den nettbaserte undervisningen tilbys som presentasjoner, seminarer og veiledning. Emnet legger vekt på varierte studentaktive læringsformer, som foregår både individuelt og i grupper. Det forventes at studenten tar ansvar for å være oppdatert på aktiviteter og faglig innhold i læringsplattformen.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å fremstille seg til eksamen må følgende være godkjent: 

  • Sette sammen et kosthold til selvvalgt gruppe - omfang 1000 ord ( +/- 10%)
  • Flervalgsoppgave, minimum 80% riktig svar innen en gitt tidsfrist

Vurdering og eksamen

Individuell muntlig eksamen, 10 min. digital presentasjon + 10 min eksaminering vha. Videosamtale, basert på oppgitt tema. 48 timers forberedelsestid. Den digitale presentasjonen skal være en videopresentasjon med god lyd, og den inngår som del av vurderingsgrunnlaget for eksamen. 

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F.

Sensorordning

En intern og en ekstern sensor

Emneoverlapp

-