EPN-V2

MAERN4200 Klinisk ernæring Emneplan

Engelsk emnenavn
Clinical Nutrition
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2021/2022
Emnehistorikk
Timeplan
  • Innledning

    Undervisningsspråk: Norsk

    Emnet omfatter klinisk ernæring i helsetjenesten. Studenten lærer hvordan man kan ta kostanamnese og sette sammen en god kostholdsplan for ulike bruker og pasientgrupper. I denne sammenheng blir ulike typer spesialkost og næringstilskudd diskutert. Studenten får også innføring i regler og lovverk rundt praktisk ernæringsarbeid, inkludert ulike faggruppers rolle innen dette arbeidet

  • Anbefalte forkunnskaper

    Gjennomført MAERN4100 Energi og næringsstoffer.

  • Forkunnskapskrav

    Studenten må være tatt opp på Masterstudium i helsevitenskap - spesialisering i ernæringskompetanse for helsepersonell.

  • Læringsutbytte

    Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:

    Kunnskap

    Studenten

    • kan gjøre rede for hvordan sentrale ernæringsutfordringer behandles med kost i utvalgte bruker- og pasientgrupper
    • kan diskutere hvordan kliniske tilstander i ulike faser av sykdomsutviklingen (under behandling, etter endt behandling, ved livets slutt) er koblet til matinntak og appetitt
    • kan diskutere kostbehandling ved vanlige kostrelaterte allergier, intoleranser og sykdommer i fordøyelsessystemet
    • kan vurdere behovet for, og sammenlikne, ulike typer spesialkost og næringstilskudd
    • kan gjøre rede for hvordan virkning av enkelte medikamenter kan påvirke ernæringsstatus, og omvendt

    Ferdigheter

    Studenten

    • kan ta en kostanamnese og vurdere ernæringsstatus
    • kan gi tilpassede kostråd for ulike grupper

    Generell kompetanse

    Studenten

    • kan diskutere etiske aspekter rundt kostbehandling ved sykdom
    • har rolleforståelse i tverrfaglig praktisk ernæringsarbeid og kan samarbeide med klinisk ernæringsfysiolog og annet helsepersonell
  • Arbeids- og undervisningsformer

    Emnet vil i hovedsak gjennomføres nettbasert, med unntak av en dags samling på campus i starten av emnet. Den nettbaserte undervisningen tilbys som presentasjoner, seminarer og veiledning. Emnet legger vekt på varierte studentaktive læringsformer, som foregår både individuelt og i grupper. Det forventes at studenten tar ansvar for å være oppdatert på aktiviteter og faglig innhold i læringsplattformen.

  • Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

    For å fremstille seg til eksamen må følgende være godkjent:

    • Sette sammen et kosthold til selvvalgt gruppe - omfang 1000 ord ( +/- 10%)
    • Flervalgsoppgave, minimum 80% riktig svar innen en gitt tidsfrist
  • Vurdering og eksamen

    Individuell muntlig eksamen, 10 min. digital presentasjon + 10 min eksaminering vha. Videosamtale, basert på oppgitt tema. 48 timers forberedelsestid. Den digitale presentasjonen skal være en videopresentasjon med god lyd, og den inngår som del av vurderingsgrunnlaget for eksamen.

  • Hjelpemidler ved eksamen

    Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

  • Vurderingsuttrykk

    Gradert skala A-F.

  • Sensorordning

    En intern og en ekstern sensor

  • Emneoverlapp

    -