EPN

KUDRA6100 Kunsten å dragge Emneplan

Engelsk emnenavn
The Art of Drag
Studieprogram
Kunsten å dragge
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2022/2023
Timeplan
Programplan
Emnehistorikk

Innledning

«Kunsten å dragge» (eng. "The Art of Drag"), et utøvende og tverrestetisk studie som går ut på at studenten skal bli kjent med kunstformen «drag» og hva som skal til for å anvende og formidle drag. Drag ses her som iscenesettelse av kjønn og uttrykk gjennom transformasjonsteknikker og scenekunst. Studenten skal tilegne seg kunnskaper og ferdigheter gjennom praktisk-teoretisk undervisning/workshops med hovedvekt på det praktiske. Her får studenten det som skal til for å kunne skape sitt draguttrykk og formidle et kunstnerisk drag-konsept på en scene. Dette videreutdanningsstudiet foregår i løpet av et halvår og gir til sammen 15 studiepoeng. 

Læringsutbytte

Etter gjennomført emne beskrives studentens kunnskap, ferdigheter og generelle kompetanse slik: 

Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om både norsk og internasjonal draghistorie og dragfagfeltet i Norge. 
  • har kunnskap om kjønns- og queer teori, og kan se fenomenet drag i lys av dette.
  • har kunnskap om teorier om drag og perfomativitet.
  • har kunnskaper om dramaturgi, dragsjangerens formspråk og sceniske virkemidler.

Ferdighet

Studenten.

  • kan utforske, reflektere og drøfte draguttrykk og selv skape sin egen dragpersona.
  • kan anvende ulike transformasjonteknikker i arbeid med å skape en dragkarakter.
  • kan selv og i samarbeid med andre, planlegge, utøve og reflektere over egne og andres draguttrykk og dragacts.
  • kan drøfte fenomenet drag opp mot samfunnsrelevante temaer, gjennom argumentasjon og kritisk tenkning.
  • kan drøfte drag opp mot andre relevante fagfelt. 

Generell kompetanse

Studenten.

  • kan se nyttefunksjoner drag og performatitivitet kan ha i egne og andres fagfelt.
  • kan benytte seg av dragkonvensjoner og -teori i arbeid ved ulike arenaer.
  • kan foreta valg i forhold egne og andres visjoner og konsepter innen dragsjangeren.
  • kan jobbe tverrestetisk og tverrfaglig for å utforske potensiale i dragsjangeren.

Innhold

«Kunsten å dragge» er et enkeltemne (15 studiepoeng) som kan kombineres med andre fag, særlig estetiske, pedagogiske og/eller kjønnteoretiske studier, som drama og teaterkommunikasjon, kunst, design, og håndverk, pedagogikk, dans, sang og andre fagfelt der drag kan både være en uttrykksform og/eller en metode. 

All undervisning og prosjekter på dette emnet er obligatoriske, der det på slutten av semestret vil være to eksamener, en praktisk eksamen og en skriftlig eksamen.

Undervisningen legges opp slik at studentene får muligheten til å tilnærme seg den kunnskapen og ferdighetene de trenger for å gjennomføre eksamenene. Det legges vekt på det utøvende aspektet med drag, og derfor er all undervisning obligatorisk å delta på. Her må studenten regne med å jobbe fysisk på gulvet, utforske ulike uttrykk, utprøve på seg selv sminke, leke med kostymer og andre teknikker for å transformere seg selv inn til en dragkarakter. I tillegg skal vi koble på teori og praksis, mens vi jobber utøvende for å kunne reflektere over og drøfte drag opp mot relevante samfunnsnyttige problemstillinger. 

Arbeids- og undervisningsformer

I studiet brukes det arbeidsformer som forelesning, demonstrasjoner, forestilingsarbeid, utprøvinger av kostyme og sminke, konseptutvikling, sminking, kostymedesign, seminar, veiledning og faglig diskusjon, og det forutsettes aktiv deltagelse i undervisningen. Dette har til hensikt å utvikle studentens kunnskaper, idéer, ferdigheter og faglige forståelse. Det forventes at studenten anvender pensum i emnet, samt innhenter og anvender relevant fagstoff utenfor pensum.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

I forkant av eksamenen skal studenten gjennomføre et arbeidskrav der hen muntlig forklarer, viser og reflekterer over et kunstnerisk konsept. Dette konseptet blir utgangspunktet for den praktiske eksamenen og må være godkjent for at studenten kan gå opp til eksamen. 

 

Obligatorisk tilstedeværelse i undervisningen: Studenten kan ikke ha mer enn 20 % fravær i emnet.  

Vurdering og eksamen

I dette studiet har en praktisk eksamen og en skriftlig eksamen. 

Praktisk eksamen:

Studenten skal ta del i og gjennomføre et dragshow alene eller sammen med de andre på studiet der studenten benytter seg av det hen har tilegnet seg av kunnskaper og erfaringer for å skape et draguttrykk og et konsept som hen ønsker å formidle til publikum.

Praktisk eksamen teller 70 % av karakteren, og kan ikke påklages. 

 

Skriftlig eksamen:

Studenten skal skrive en artikkel med valgfri problemstilling der du skal reflektere, diskutere og drøfte fenomenet drag opp mot et valgfritt fagfelt, samfunnsspørsmål eller annet relevante perspektiv. Oppgaven skal være mellom 1500 - 2000 ord. Den skriftlige eksamen telles 30 % av karakteren i emnet; og kan påklages. 

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A - F.

Sensorordning

Begge eksamene har en intern og en ekstern sensor. 

Opptakskrav

Studiet er for de som ønsker å jobbe med og anvende drag som et estetisk kommunikasjonsfag og forankre dette i teaterkunsten, pedagogikken, og andre kunstfag og fagfelt. Dette er for de som liker å jobbe utøvende og praktisk, som vil utfordre seg selv og som ønsker mer kunnskap og ferdigheter innenfor dragsjangeren. Dette er også for dem som ønsker å fylle sin verktøykasse med nye metoder, teorier og  refleksjoner til å benytte i andre fagfelt hvor dette er relevant.

Studiet krever at du har generell studiekompetanse/realkompetanse og enten 60 st.p i estetiske emner eller tilsvarende estetisk realkompetanse. Den estetiske realkompetansen tilsvarer minst ett års fulltidsarbeid/fagskole/folkehøgskole innen estetiske fag.

Emneansvarlig

Emneansvarlig: Remi Johansen Hovda