Programplaner og emneplaner - Student
KDM3110 Innovasjon og konseptutvikling Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Innovation and concept development
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i kunst og design
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Pensum
-
HØST 2025
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Informasjonssystemer er verktøy som henter inn, organiserer, lagrer, prosesserer og formidler informasjon. Slike system er sentrale verktøy for en bibliotekar som skal håndtere og tilgjengeliggjøre innhold og som formidlingsverktøy i møte med brukere. Emnet beskriver informasjonssystemets ulike bestanddeler, både «over» og «under» panseret, samt grunnleggende perspektiver på brukerinteraksjoner og gjenfinning. Studentene presenteres for tradisjonell kunnskapsorganisasjon og hvordan metadata, katalogisering og klassifikasjon inngår i og påvirker digitale informasjonssystemer. Emnet diskuterer også informasjonssystemets rolle i organisasjoner, samfunn og overfor brukere.
Undervisningsspråk er norsk.
Anbefalte forkunnskaper
Alle besvarelser vurderes av én sensor.
Ekstern sensor benyttes regelmessig, og minimum ved hver tredje gjennomføring av emnet. Ved uttrekk av besvarelser til ekstern sensur skal uttrekket omfatte minimum 10% av besvarelsene, men uansett ikke færre enn 5 besvarelser. Ved uttrekk skal ekstern sensors vurdering komme alle studentene til gode.
Læringsutbytte
Etter å ha gjennomført dette emnet, har studenten følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om produksjonsmetoder, egnede teknikker og materialers egenskaper ved utvikling av funksjonelle klær for fritid og sport
- har kunnskap om bærekraft knyttet til sportsindustrien
- har kjennskap til relevant forsknings og utviklingsarbeid innen fagområdet
Ferdigheter
Studenten
- kan utvikle en egen kolleksjon for fritid og/eller sport
- kan bygge form ved hjelp av manuelle og digitale verktøy
- kan design og produksjon av klær i forhold til funksjon, form, teknikk og materialer
Generell kompetanse
Studenten
- kan reflektere, analysere og se sammenhengen mellom funksjon, form, teknikk og materiale.
- kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer.
- kan vurdere egnede arbeidsmetoder for eget arbeid.
Arbeids- og undervisningsformer
Studiets fagområder
Studiet er bygget opp rundt seks kompetanseområder:
- Jordmorprofesjonens grunnlagstenkning
- Jordmorfaglig ekspertise
- Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
- Kommunikasjon, brukermedvirkning og samhandling
- Faglig ledelse, fagutvikling, nytenking og kvalitet
- Forskning og formidling
Studiet veksler mellom teoretiske (60 stp., hvorav masteroppgaven utgjør 30 stp.) og praktiske (60 stp.) studier. Studiet inneholder 9 emner.
Organisering av studiet
Første studieår omfatter all teoretisk innføring i jordmorfag og metode, samt grunnleggende praksisstudier i føde/barselavdeling og kommunehelsetjenesten.
Andre studieår består av masteroppgaven og ytterligere praksisstudier innen jordmorfag.
Emnene MAJO4200, MAJOPRA10/B og MAJOPRA20/B starter i 1. semester og avsluttes i 2. semester. Emnet MAJO5900 starter i 3. semester og avsluttes i 4. semester.
Progresjon
Progresjonskrav for 1. studieår
- Arbeidskravene i MAJO4000 Jordmorfag og familiedannelse og MAJO4100 Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter må være godkjent for å kunne påbegynne MAJOPRA10 Grunnleggende jordmorfag knyttet til fødsel og barseltid og MAJOPRA20 Jordmorfag knyttet til svangerskap, barsel og ungdoms- og kvinnehelse.
- For å påbegynne MAJO4300 Jordmorfaglig ekspertise må MAJO4000 Jordmorfag og familiedannelse og MAJO4100 Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter være bestått.
Progresjonskrav 2. studieår
- For å påbegynne MAJOPRA3 Jordmorfag knyttet til fødsel og barseltid må MAJO4000Jordmorfag og familiedannelse, MAJO41000 Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, MAJOPRA10/B Grunnleggende jordmorfag knyttet til fødsel og barseltid og MAJOPRA20/B Jordmorfag knyttet til svangerskap, barsel og ungdoms- og kvinnehelse være bestått.
- For å påbegynne MAJO5900 Masteroppgave må MAJO4200 Vitenskapsteori og metode og MAJO4300 Jordmorfaglig ekspertisevære bestått. Masteroppgaven kan først leveres til sensurering når alle emner er bestått med unntak av MAJOPRA4 Helhetlig, avansert jordmorfag.
- For å påbegynne MAJOPRA4 Helhetlig, avansert jordmorfag må alle emner være bestått med unntak av MAJO5900 Mastergradsoppgave.
Får en student vurderingen "ikke bestått" i et praksisemne, må emnet tas på nytt i sin helhet, inkludert tilhørende arbeidskrav. Får studenten vurdert samme praksisemne til "ikke bestått" to ganger, må studiet normalt avbrytes.
Kvantitetskravene skal være oppfylt ved utgangen av MAJOPRA4. Rekkefølgen på oppnåelsen av kvantitetskravene kan variere med det enkelte praksissted. Det er studentens ansvar å fylle kravene og studenten må underveis i studiet sørge for å oppnå relevant praksis i senere praksisemner om ikke kravene er oppfylt.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten kan
- forklare grunnleggende mekanismer i det nevrobiologiske grunnlaget for atferd
- beskrive metoder for å studere sentralnervesystemet og skader i sentralnervesystemet som påvirker menneskelig adferd, kognisjon og fungering
- redegjøre for sentrale temaer innen kognitiv psykologi (for eksempel hukommelse, beslutningstaking, oppmerksomhet m.m.)
- nevne ulikheter og likheter mellom vitenskapsfilosofiske ståsteder og empirisk forskning innen fagtradisjonene atferdsanalyse, kognitiv psykologi og nevrovitenskap
Ferdigheter
Studenten kan
- beskrive og reflektere over hvordan man forklarer fenomener som involverer menneskelig tenkning og atferd innen kognitiv psykologi
Generell kompetanse
Studenten kan
- presentere og evaluere egen og andres presentasjon av relevante faglige problemstillinger innenfor kognitiv psykologi
Vurdering og eksamen
Eksamensprosjektet består av en praktisk og skriftlig komponent som blir vurdert samlet som en mappe. Prosjektet kan utføres individuelt eller i gruppe på to.
Eksamensbesvarelsen vil bli vurdert på innleveringen av:
Praktisk arbeid
- Et praktisk arbeid som besvarer en problemstilling knyttet opp mot emnebeskrivelsen
- Som vedlegg leveres prosessmateriale for eksamensbesvarelsen.
Skriftlig del
- En skriftlig oppgave på omtrent 2000 ord som kontekstualiserer det praktiske arbeidet
Gyldig fravær - ikke bestått
Studenter som på grunn av gyldig fravær ikke avlegger eksamen, eller som får vurderingen ikke bestått, kan melde seg opp til ny/utsatt eksamen.
Hjelpemidler ved eksamen
Arbeidsformene veksler mellom forelesninger, veiledning, øvelser, oppgaver, gruppearbeid og selvstudium.
Vurderingsuttrykk
10 studiepoeng overlapp mot KDM2400.
Sensorordning
Eksamen i emnet er en skoleeksamen på 4 timer.
Emneansvarlig
Gradert skala A-F
Emneoverlapp
5 studiepoeng overlapp mot PSYK1310, 15 studiepoeng innenfor området nevrovitenskap.