EPN-V2

BV3100 Praksisstudier - Profesjonsutøvelse og kritisk refleksjon Emneplan

Engelsk emnenavn
Professional practice – Professional work and critical reflection
Studieprogram
Bachelorstudium i barnevern
Omfang
20.0 stp.
Studieår
2025/2026
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Forkunnskapskrav

En intern sensor. Ekstern sensor brukes jevnlig.

Læringsutbytte

Bygger på datafaglige emner fra 1. studieår.

Arbeids- og undervisningsformer

Emnet baserer seg på tilrettelagt praksis der studentene selv må engasjere seg, samarbeide og reflektere over egne og andres erfaringer. Studentene får tildelt en veileder på praksisstedet og får individuell veiledning en gang i uken. På noen praksissteder har studentene også gruppeveiledning som delvis erstatter den individuelle veiledningen. Studentene får oppfølging av kontaktlærer fra utdanningen i løpet av praksisperioden, individuelt og i gruppe. Det arrangeres tre samlinger på universitetet; et praksisforberedende seminar før praksis, et midtveis-seminar og et praksisavsluttende seminar i etterkant av praksis. Disse samlingene består av forelesninger kombinert med gruppearbeid.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav/ obligatorisk aktivitet:

  • Arbeidskrav 1: Tilstedeværelse i førpraksisseminar og midtveis-seminar.
  • Arbeidskrav 2: Lage egne læringsmål.
  • Arbeidskrav 3: Refleksjonsnotat - beskrivelse av praksishendelse og kritisk refleksjon over hendelsen.
  • Arbeidskrav 4: Praksisperiode.

Fravær godtas bare i forbindelse med sykdom og/eller permisjoner innvilget av universitetet. Fraværsgrensen er maksimalt 20%, se reglement for praksis. Tilstedeværelse i praksis skal dokumenteres av veileder.

Fastsetting av arbeidstid tar utgangspunkt i den arbeidstid som er gjeldende innenfor det aktuelle arbeidssted.

For obligatorisk undervisning stilles det krav om 80% nærvær. Ved fravær over 20% gis et arbeidskrav som kompensasjon for fraværet. Ved fravær utover 40% mister studenten retten til å fremstille seg til eksamen.

Den enkelte student har selv ansvar for å få dokumentert sin tilstedeværelse. Lengden på undervisningsdagene vil variere, og den enkelte student har ansvar for å holde seg orientert om timeplanen.

Arbeidskrav/-ene må være gjennomført og godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen.

Ved ikke godkjent praksis må studenten også få godkjent tilstedeværelse i førpraksisseminar og midtveis-seminar, egne læringsmål og refleksjonsnotat på nytt, siden arbeidskravene er knyttet til den spesifikke praksisplassen/ praksisperioden.

Vurdering og eksamen

Eksamen i emnet er en individuell praksisoppgave på 10-12 sider som studenten arbeider med under praksisperioden. Oppgaven leveres ut i praksisforberedende seminar, og den skal leveres inn kort tid etter praksisavsluttende seminar.

For å bestå, kreves det at studentene benytter flere enn to litteraturkilder (relevant fag- og/eller forskningslitteratur) utover obligatorisk pensumlitteratur, i sin eksamensbesvarelse.

Kandidater som ikke består praksisoppgaven kan levere omarbeidet versjon til ny eksamen èn gang. Kandidater som stryker to ganger må levere ny problemstilling.

En eventuell ny og utsatt eksamen blir arrangert påfølgende semester.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Bestått / ikke bestått.

Sensorordning

Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av alle besvarelsene.

Emneansvarlig

Birgitte Nyblin-Austgulen