Programplaner og emneplaner - Student
BLH3120 Språkmiljø i barnehagen Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Language Environment in Kindergarten
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i barnehagelærerutdanning, heltid
- Omfang
- 30.0 stp.
- Studieår
- 2022/2023
- Pensum
-
HØST 2022
- Timeplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Emneplanen bygger på Forskrift om rammeplan for barnehagelærerutdanning (180 studiepoeng), fastsatt av Kunnskapsdepartementet 4. juni 2012.
Emnet bygger på kunnskapsområdet språk, tekst og matematikk. I dette emnet vil studentene lære hvordan man kan observere, dokumentere og forstå språkmiljøet i barnehagen og hvordan man kan bidra til å skape et godt språkmiljø for alle barna i barnegruppen, både små og store barn, énspråklige og flerspråklige barn, og barn med typisk og atypisk utvikling.
Ifølge Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (2017) skal barnehagen skape et rikt og variert språkmiljø for alle barn. For å skape et godt språkmiljø, står det i Temahefte om språkmiljø og språkstimulering i barnehagen (2009) at barnehagen bør satse på godt samvær, meningsfulle samtaler mellom barn og mellom barn og voksne og å dele felles opplevelser med hverandre. Dette er eksempler på aktiviteter som gjør at barna får delta i språkutviklende samtaler hvor de får utvidet ordforrådet sitt. Stortingsmeldingen Framtidens barnehage (2012-2013) understreker at språkmiljøet skal være berikende også for barn som har et annet morsmål enn norsk, og barn med særlige behov.
Forkunnskapskrav
Progresjonskrav for utdanningen fremgår av programplan for bachelorstudium i barnehagelærerutdanning, heltid (180 studiepoeng) og i informasjon om studiemodellene - heltid og deltid på OsloMets nettside > Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.
Læringsutbytte
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om hvordan man kan skape et rikt og variert språkmiljø i barnehagen for alle barn.
- har kunnskap om ulike måter å arbeide med språk på i barnehagen.
- har fordypet kunnskap om språk, litteratur og digitale mediers betydning for sosialt samspill, lek og kommunikasjon.
- har fordypet kunnskap om barns språkutvikling, barns utforsking av symboler og barns fortellerkompetanse.
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende sin kunnskap om barns språk og språkutvikling i møte med barn.
- kan legge til rette for gode språk- og samspillsituasjoner i barnehagen.
- kan vurdere språkmiljøet i barnehagen, kan sette inn konkrete tiltak som har som formål å forbedre språkmiljøet og kan veilede personalet i dette arbeidet.
- kan gjøre alle situasjoner i løpet av barnehagedagen til gode språklæringsarenaer.
Generell kompetanse
Studenten
- kan planlegge, lede, gjennomføre, dokumentere, og reflektere over språkarbeid i barnehagen med utgangspunkt i forsknings- og erfaringsbasert kunnskap.
- har endrings- og utviklingskompetanse og kan bidra til nytenkning i barnehagen.
- kan formidle sentralt fagstoff om språkarbeid i barnehagen muntlig og skriftlig, og kan delta i faglige diskusjoner i barnehagen, med foreldre og i samfunnet for øvrig.
Innhold
Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav og deltakelse i faglige aktiviteter. To arbeidskrav krever at studentene gjennomfører praktiske veiledningsoppgaver. Arbeidskravene skal være gjenstand for vurdering både fra lærer og medstudenter.
En vesentlig del av læringen er knyttet til utvikling av praktisk veiledningskompetanse og erfaringsdeling. Dette kan ikke tilegnes bare ved selvstudium, men må opparbeides gjennom dialog med medstudenter og lærere og ved tilstedeværelse i undervisningen. Det er derfor krav om obligatorisk deltakelse på alle samlinger samt i basisgruppearbeid mellom samlingene. Fravær utover 20% kan unntaksvis kompenseres etter avtale med emneansvarlig. Gyldig fravær dokumentert med for eksempel sykemelding, gir ikke fritak for kravet om deltakelse.
Arbeidskrav:
- Individuelt skriftlig tekst på bakgrunn av deltakelse i veiledningsøvelser der rollene veileder, veisøker og observatør blir utprøvd, omfang 1300 ord + /- 10%. Formålet med arbeidskravet er at studentene skal trenes i å dokumentere og reflektere over gjennomførte veiledningsøvelser.
- Individuelt skriftlig tekst med analyse av veiledningssamtale. Studenten gjennomfører veiledningssamtale med medstudenter eller kolleger, med lydopptak. 10 minutter av samtalen velges ut for transkripsjon og analyse. Omfang: 1300 ord +/-10%. Formålet med arbeidskravet er at studentene skal analyserer en veiledningssamtale.
- Arbeidskravet gjennomføres i studentenes basisgruppe. Basisgruppa holder et framlegg for medstudenter over et selvvalgt tema knyttet til emnets innhold. Varighet ca 20-30 minutter. Basisgruppa leverer en felles tekst med en faglig begrunnelse av fremlegget, omfang ca 350 ord. Formålet med arbeidskravet er å formidle et faglig tema og belyse dette med teoretiske perspektiver.
Arbeidskrav vurderes til "godkjent" eller "ikke godkjent". Studenter som leverer arbeidskrav innen fristen, men som får vurderingen "ikke godkjent", har anledning til én ny innlevering. Studenten må da selv avtale ny innlevering av det aktuelle arbeidskravet med faglærer. Godkjente arbeidskrav er en forutsetning for å få avlegge eksamen.
Nærmere informasjon om arbeidskrav finnes i den enkelte undervisningsplan.
Arbeids- og undervisningsformer
Det legges opp til varierte undervisnings- og arbeidsformer. Studentdeltakelse og prosjektarbeid er viktige deler av studiet i tillegg til forelesninger, gruppearbeid og selvstudium. Det legges stor vekt på at studentene tar ansvar for egen læring og deltar aktivt i faglig samarbeid.
Prosjektarbeid med fokus på språkmiljøet i barnehagen
Studentene skal tilegne seg kompetanse i å kunne delta i og lede et pedagogisk prosjektarbeid som tar sikte på å styrke, fremme og/eller inspirere til et variert og rikt språkmiljø i barnehagen. Prosjektet omfatter observasjon, dokumentasjon, formidling til barn og voksne i barnehagen, gjennomføring av prosjektet og etterarbeid blant annet i form av en fagartikkel, som utgjør en del av eksamen. Det vil bli tilbudt veiledning i forbindelse med arbeidet med fagartikkelen. Dersom det ikke er mulig å gjennomføre prosjektarbeid i en barnehage, vil det legges til rette for en teoretisk oppgave.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav og tilstedeværelse i undervisning.
Arbeidskrav
- Skriftlig prosjektbeskrivelse som presenteres muntlig på seminar. Prosjektbeskrivelsen og presentasjonen er et gruppearbeid. Omfanget av prosjektbeskrivelsen er 700-1000 ord, og presentasjonen skal vare i ca. 10-15 minutter.
- Individuell muntlig presentasjon av fagstoff. Den tenkte målgruppen for formidlingen kan være for eksempel barnehageansatte eller foreldre. Omfang: ca. 10 minutter.
- Muntlig presentasjon av prosjektarbeid i gruppe. Omfang 10-15 minutter per gruppe.
- Utkast til individuell fagartikkel relatert til prosjekt. Omfang: 1000 ord +/-10 %.
Krav om 80 prosent tilstedeværelse i undervisning
Det er krav om 80 prosent tilstedeværelse i all undervisning.
For utfyllende informasjon om arbeidskrav og krav om tilstedeværelse i undervisning, se programplanen for bachelorstudium i barnehagelærerutdanning, heltid.
Vurdering og eksamen
Skikkethetsvurdering
Se programplanen for bachelorstudium i barnehagelærerutdanning, heltid (180 studiepoeng) eller https://student.oslomet.no/skikkethetsvurdering for nærmere informasjon.
Avsluttende vurdering gjennomføres i høstsemesteret. Eksamen består av:
- Individuell skriftlig semesteroppgave. Fagartikkel basert på kunnskap og erfaringer fra prosjektarbeid, omfang 2000 ord +/- 10 %.
Ny/utsatt eksamen
Studenter som ikke består semesteroppgaven, leverer en bearbeidet versjon av semesteroppgaven ved første forsøk. Ved senere forsøk leveres ny semesteroppgave.
Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatte så lenge regler for kildehenvisninger følges.
Vurderingsuttrykk
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten har:
- inngående kunnskaper om veiledningsfeltets tradisjoner, teorier og strategier
- fordypet kunnskap om veilederrollen i pedagogisk veiledning individuelt og i grupper
- inngående kunnskap om dialog, kommunikasjon og refleksjon i veiledning
- inngående kunnskap om profesjonsetiske problemstillinger, dilemmaer, vurdering og maktforhold i veiledning
- bred kunnskap om kommunikasjon og samspill
Ferdigheter
Studenten kan:
- anvende forsknings- og erfaringsbasert kunnskap for å analysere og kritisk reflektere over dilemmaer i pedagogisk veiledning
- anvende kunnskap om veilederrollen og ulike veiledningsstrategier til å utvikle egen praksis som veileder
- planlegge, gjennomføre og analysere pedagogisk veiledning individuelt og i grupper
- analysere relevant forskning, teorier og metoder innenfor veiledning som fagfelt
- gjennomføre veiledningssamtaler med fokus på kommunikasjon og refleksjon
Generell kompetanse
Studenten kan:
- planlegge, gjennomføre og kritisk analysere veiledningsprosesser
- reflektere kritisk over veileders rolle overfor lærerstudenter og nyutdannede lærere
- kan bidra med kritiske og profesjonsetiske vurderinger knyttet til veiledning i skolen
Sensorordning
Emnet er organisert som et samlings- og nettbasert studium. Studentene vil gjennom hele semesteret være organisert i faste grupper (Basisgrupper). En vesentlig del av studiet er ulike arbeidsoppgaver mellom samlingene, både gruppebasert og individuelt. Det vil også legges til rette for nettbasert veiledning. Det er nødvendig at studentene har tilknytning til grunnskolen eller videregående skole underveis i studiet. Det blir lagt vekt på studentaktive læringsformer som gruppefremlegg, caseoppgaver og veiledningsøvelser. Egne erfaringer fra veiledningsøvelser for eksempel dokumentert i lyd- eller videopptak kan inngå som materiale i arbeidskrav.